Hlavní obsah
3,3
(173)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Trouba pomalu obrůstá pavučinami: v létě totiž chceme nepečené koláče! Třeba klasickou kombinaci tvarohu, želatiny a smetany se sezonním ovocem. Ale místo klasické vepřové želatiny vyzkoušejte rostlinný agar, který krém perfektně zahustí. A váš dort budou moct i vegetariáni!

30 min.
Příprava
3 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na korpus
  • 180 g kakaových sušenek
  • 60 g másla
Na ovoce (místo agaru klidně dejte želatinu)
  • 400 g malin
  • 100 g cukru krupice
  • 8 g agaru
  • 1/2 ks citronu
Na krém
  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
Na ozdobu
  • 100 g malin
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Sušenky jsem dala kokosovo-čokoládové (Koka, Biopekárna Zemanka, Alnatura) a místo želatiny jsem zvolila vegetariánský agar. Koupíte ho ve zdravých výživách, některých lékárnách, velkých supermarketech a na internetu. Nejlepší je řídit se návodem na obalu – uvedené množství proto berte jako orientační. Místo agaru ale klidně použijte 12 plátků klasické želatiny nebo želatinový ztužovač.

Foto: Eva Malúšová

Lehounká náplň z tvarohu, mascarpone, smetany a čerstvého ovoce. Na léto ideální kombinace!Foto: Eva Malúšová

02.

Sušenky rozmixujte nebo nadrťte válečkem v utěrce, smíchejte s rozpuštěným máslem a pořádně upěchujte do máslem vymazané formy s odnímatelným okrajem. Dejte do lednice, než připravíte náplň.

Foto: Eva Malúšová

Korpus je úplně jednoduchý: stačí vám na něj jen máslo a sušenkyFoto: Eva Malúšová

03.

Tvaroh ušlehejte s mascarpone a cukrem, zvlášť vyšlehejte dotuha i smetanu. Ovoce s cukrem rozmixujte. Dala jsem maliny, ale hodí se i borůvky, jahody či ostružiny. Jak ušlehat šlehačku dotuha?

Foto: Eva Malúšová

Tvaroh s mascarpone a cukrem prošlehejte, maliny rozmixujteFoto: Eva Malúšová

04.

K ovoci přidejte agar a dvě tři minuty za stálého míchání povařte. Pro výraznější chuť přidejte asi 2 lžíce citronové šťávy.

Foto: Eva Malúšová

Místo želatiny jsem použila rostlinný agar. Dort pak mohou i vegetariániFoto: Eva Malúšová

05.

Pár lžic rozmixovaných malin nechte na mramorování a ke zbytku vmíchejte několik lžic tvarohu. Poté ovocnou směs přidejte k tvarohu, opatrně promíchejte a nakonec zapracujte šlehačku.

Foto: Eva Malúšová

Trochu ovoce nechte na mramorování a zbytek vmíchejte ke krémuFoto: Eva Malúšová

06.

Tvarohovou náplň vlijte na připravený korpus, pokapejte odloženými malinami a špejlí vytvořte mramorování.

Foto: Eva Malúšová

Pomocí špejle vytvořte mramorování a nechte do druhého dne zatuhnoutFoto: Eva Malúšová

07.

Nechte v lednici do druhého dne ztuhnout, poté nožem ohřátým horkou vodou obkružte boky a sundejte formu.

Foto: Eva Malúšová

Jestli chcete koláč převážet, nechte ho ve formě a vyndejte ho až na místě určení. Není tak tuhý jako klasický želatinovýFoto: Eva Malúšová

08.

Hotový dort ozdobte zbylými malinami a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Dozdobte čerstvými malinami a máte hotovo!Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tenhle lehounký malinový koláč je jen tak akorát sladký a krásně nadýchanýFoto: Eva Malúšová

K čemu se hodí agar? Udělejte si borůvkovou marmeládu s tymiánem nebo jablečné želé bábovičky. Uplatní se i při přípravě nejlepších punčových řezů pro začátečníky.

Reklama

Načítám