Hlavní obsah

Empatie prohlubuje lásku a propojení s milencem. Jak ji nacvičit?

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Stále máte pocit, že vám chybí dost lásky a porozumění? Tak začněte trénovat!Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Reklama

Jak mít dobrou náladu, i když je partner nebo milenec nabručený? Dobrou zprávou je, že vlny dobrých pocitů se dají natrénovat! Jste-li sami, v klidu a v pohodě, procvičujte empatii. Bude vám lépe!

Článek

„Vstoupí-li dva lidé do sexuálního kontaktu, ani si neuvědomují, do jakého dobrodružství se pouštějí,“ říká sexuolog Zlatko Pastor. Svatá pravda. Adrenalin nebo poznání to může být jak na fyzické, tak i mentální úrovni. Nevěříte? Buddhistické cvičení, které podporuje rozvoj láskyplné vřelosti k lidem, s nimiž máte komplikovaný, problematický či milenecký vztah, vás přesvědčí o opaku.

Nemoc dnešní doby

Podle Cassandry Lorius, britské homeopatky a sexuoložky se specializací na párovou terapii a zároveň odbornice na tantru a východní spiritualitu, je řada lidí zahlcená jedovatými pocity a emocemi, které ztěžují partnerský i milostný život. Vztek, strach, bolest? Oprostit se od všech negací se dá s pomocí rozvíjení empatie. Cvičení můžete provádět společně nebo sami. Rozhoduje při něm jasná mysl a soustředění se na přítomný okamžik.

Uvolněte se

Jako úplně první krok zvolte uvedení se do klidu. Pohodlně se posaďte, soustřeďte se na dech, který naplňuje plíce a zase z nich odchází. Vyčkejte na zpomalení svého dechu, najděte si svůj rytmus. Následně poděkujte svému tělu, vyjádřete za něj vděk. Představte si, že máte léčivý dech a ten vysíláte do kterékoli části svého těla, kde se necítíte úplně příjemně. Váš dech proudí tělem. „Sledujte, jak se ve vás rozprostírá vřelost vašeho pozitivního záměru,“ popisuje odbornice.

Foto: fizkes, shutterstock.com

Hledejte v sobě klid a mír. S nimi přijde duševní rovnováhaFoto: fizkes, shutterstock.com

Osvoboďte emoce

Následně si představte, že s každým výdechem odcházejí negativní myšlenky. Prohlubte ten pocit uvolnění a v případě, že vás něco vyruší z harmonie, opět se zaměřte na vnitřní klid, a naopak si všímejte, které části těla se cítí dobře. Podle Cassandry Lorius si tak uvědomíte, že jste dobří takoví, jací jste. A co dál?

Užijte si to

Vnímejte, že celé tělo zalévají klid a pohoda. Nechte odejít negativní pocity, ale k ničemu se nenuťte. Toto cvičení provádějte pravidelně. „Po nějaké době, až získáte cvik, dokážete do tohoto stavu vstoupit, kdykoli budete potřebovat. Až se vám to začne dařit, zkuste toto cvičení rozvíjet i v přítomnosti ostatních,“ doporučuje expertka prostřednictvím své knihy Mystický sex. Dalším cílem je udržet si dobrý pocit, i když je ten druhý naštvaný nebo rozčilený. Hurá do toho!

Foto: g-stockstudio, shutterstock.com

Na vzájemném souznění byste měli pracovat i spoluFoto: g-stockstudio, shutterstock.com

Pěstujte vztah – ve dvojici

Oba se pohodlně posaďte do jogínské pozice, čelem k sobě. Zavřete oči, soustřeďte se na své uvolnění a prohloubení dechu.

S každým nádechem si představujte, že se vaše srdce otevírá jako poupě. „S každým výdechem vysílejte lásku svému protějšku. Prožívejte láskyplné propojení. S výdechem vyšlete tomu druhému myšlenku, že jeho srdce rozkvétá,“ radí Cassandra Lorius s tím, že jste-li orientovaní na slova, pomáhá, když řeknete: „Ať se tvé srdce otevře s láskou.“ Můžete mu také v mysli poslat namalovanou květinu.

„Pak projevte porozumění pro způsob, jakým váš bližní projevuje potíže. Dělá totiž to nejlepší, co může, aby našel štěstí a pohodu, právě jako vy. Prožívejte, jak vaše srdce zaplavuje soucítění,“ dál popisuje expertka. S každým výdechem posílejte tomu druhému vlny empatie, přejte mu štěstí a lásku. Po několika dalších minutách ukončete meditaci vřelým objetím a opět tomu druhému popřejte klid a spokojenost. Tak co, už je vám lépe? Jen ty koutky úst ještě roztáhněte do stran!

A jak to máte vy, jste empatičtí?

Reklama

Načítám