Hlavní obsah

Erotické pomůcky jako součást léčby sexuálních problémů? Ano!

Foto: Profimedia

Nákup erotických pomůcek může mít i čistě zdravotní důvodyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erotické pomůcky vám sice nepředepíše lékař na recept, ale to nic nemění na faktu, že se velmi lehce mohou stát i tím, co vám pomůže s mnoha potížemi v sexu.

Článek

„Hračky pro dospělé" mohou být důležité v rámci léčby některých sexuálních dysfunkcí. „Co to vlastně je? Pojmenováváme tak celou řadu nedostatků v prožívání a fungování pohlavních aktivit. Aby takový nedostatek byl skutečnou poruchou, musí vám působit psychické či tělesné problémy,“ říká docent MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc., ze Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN Praha.

Muži si nejčastěji stěžují na poruchy erekce a na předčasnou ejakulaci. Spektrum poruch je samozřejmě bohatší, nicméně tyto dvě všude na světě spolehlivě vedou. „Naše průzkumy ukazují, že některou ze sexuálních poruch v průběhu života trpí až třetina mužů i žen,“ dodává Jaroslav Zvěřina. U žen jsou hned tři dominantní poruchy: nízká chuť do sexu, neschopnost dosáhnout orgasmus a bolesti při styku.

Ovšem možná vám připadá divné, že byste měli při takových obtížích brát erotické pomůcky jako „lék“. Odborníci se na to ale dívají jinak. „Ne, že by bylo možné předepisovat erotické pomůcky na recept, jako léky, ale erotické pomůcky dostupné v lékárnách nejsou zcela nereálné. Například ve Švédsku tento model existuje,“ říká psycholožka a sexuoložka docentka Laura Janáčková ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

S jakými obtížemi pomohou?

Dilda a vibrátory jsou běžnou nácvikovou pomůckou, která se používá k léčbě sexuálních dysfunkcí u žen. Jde zejména o vaginismus, který je doprovázen náhlým, bolestivým stažením svalstva pochvy a pánevního svalstva, které znemožňuje uskutečnění soulože.

Foto: Profimedia

Používat nějaké ty hračky pro dospělé vám může doporučit i sexuologFoto: Profimedia

Tato porucha má přímou souvislost se strachem ze soulože, který vibrátory pomohou zmírnit. „Slouží k postupnému uvolňování stahů pochvy. Zpočátku ale některé ženy raději sáhnou po takových erotických hračkách, které svým vzhledem nepřipomínají penis,“ vysvětluje doc. Laura Janáčková.

Další poruchou, kterou lze díky erotickým pomůckám řešit, je anorgasmie, tedy neschopnost dospět k pocitovému vyvrcholení. Je to velmi častý problém žen, pro jehož řešení je doporučen nácvik, spočívající v dráždění klitorisu.

I v těchto případech dávají ženy, hlavně při počátečních nácvicích, přednost pomůckám, které nepřipomínají penis. „Erotické pomůcky netradičních tvarů jim umožní se plně uvolnit, odvedou její myšlenky od toho, že se snaží provozovat nácvik sexuálních aktivit,“ uvádí docentka Janáčková. I proto se na trhu objevují erotické pomůcky netradičního vzhledu, díky kterým se ženy lépe uvolní. A až poté, co se podaří dosáhnout orgasmu opakovaně, lze přejít ke klasickým vibrátorům.

Erotické pomůcky, nejčastěji vibrátory, jsou samozřejmě vhodné i u sexuálních dysfunkcí opačného charakteru, tedy při hypersexualitě a nadměrné potřebě sexu. V tom případě slouží jako prostředek usnadňující nástup orgasmu při masturbaci.

Hračky? Hračky!

Na trhu najdete vibrátory, které na první pohled rozhodně nepřipomínají erotické pomůcky.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Kačenka firmy Big Teaze Toys stojí kolem 1000 Kč, růžového zajíčka firmy Vibe Therapy Lapin pořídíte od pětistovkyFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Punky Bunny dobíjecí vibrátor na klitoris značky Ohhh Bunny pořídíte kolem 1500 Kč, dvoumotorový nabíjecí masážní vibrátorek z kolekce Missingtouch vyjde na asi 700 KčFoto: archiv firem

Erotické pomůcky pomohou i mužům

Erotické pomůcky řeší i sexuální dysfunkce u mužů. Při problémech se ztopořením se používají vakuové pumpy, doplněné pryžovými kroužky. „Smyslem erotických pomůcek pro muže je zvýšit prokrvení, a to následně udržet – ale pozor, intenzivní zaškrcení kořene penisu by nemělo trvat déle než půl hodiny,“ uvádí Laura Janáčková.

Eroticképomůcky mohou být vítaným zpestřením dovolené – a to nejen z léčebných důvodů. Proto by se vám mohly hodit rady z článku Cestujete v létě? Tyhle erotické pomůcky si přibalte s sebou!

Přiznáte se k vlastnictví erotických pomůcek, nebo je to pro vás nepřijatelné téma? Napište nám!

Reklama

Načítám