Hlavní obsah

Erotické smsky: Kterým vztahům prospějí a kterým ublíží?

Foto: Profimedia

Také si často jen píšete? Není to dobře!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na reálnou romantiku ani milostný vztah už není čas ani energie! Snad proto spolu lidé víc komunikují přes mobil. Jak je to s erotikou? Obliba lechtivých textovek stoupá! Jde opravdu jenom o lenost?

Článek

Sexuolog Zlatko Pastor říká, že sex a telefon k sobě dnes patří stejně jako rozkrok kalhot u kolen adolescenta.

„Po telefonu se seznamujeme a milujeme, ale i rozcházíme a nenávidíme. Není vidět, jak se červenáme, nemusíme se dívat do očí. Esemesky mohou být ještě neosobnější,“ nechává se slyšet odborník a naráží tak na jednu obrovskou výhodu. Neosobní kontakt s osobním přístupem… Momentálně je dost v kurzu!

„Zlato, odpoledne půjdeme na to!“

Podle nového výzkumu představeného na každoroční konferenci Americké psychologické asociace jsou erotické esemesky na výsluní. Emily Staško a Pamela Geller z univerzity Drexel zkoumaly 870 respondentů ze Spojených států ve věku 18 až 82 let (jen něco přes polovinu účastníků byly ženy).

Obě dámy posuzovaly telefonní návyky dobrovolníků, zkoumaly motivy, vztahy a sexuální uspokojení. Jak to dopadlo? Mobil k erotice používají skoro všichni!

Více než osm z deseti lidí se přiznalo k odesílání a přijímání erotických zpráv v textové či obrazové podobě (nahé fotografie a podobně) v rámci minulého roku. Sedmdesát pět procent lidí uvedlo, že tak učinilo v rámci svého oficiálního partnerství, pouze malá skupina osob se doznala k podvádění a flirtu s cizím člověkem. A proč vlastně?

Foto: Profimedia

Vztah je o osobních setkáních, ne jen virtuálníFoto: Profimedia

Běžná norma

I když to vypadá, že milenci jsou líní či zaneprázdnění mluvit spolu přímo, a proto svoje pocity, názory či sexy sdělení svěřují nejdříve mobilu, není to tak úplně špatný nápad. Pokud pochopitelně nesklouznou k fanatismu a dlouhodobému protěžování této aktivity bez občasného doplnění osobního přístupu. Proč?

Sexting je podle vědců dobrá věc, zvlášť pokud žijete ve vážném vztahu. Průzkum totiž dál ukázal, že lidé, kteří si v dlouhodobém partnerství posílají pikantnosti přes svůj chytrý telefon (i kdyby jen z pohodlnosti či nechuti absolvovat fyzicky blízké setkání), jsou oproti svým kolegům intimně spokojenější.

Bráno logicky, když není čas ani chuť komunikovat spolu v tváři tvář, jeví se mobil jako pohodlná a rychlá náhražka, která se dá použít při čekání na autobusové zastávce, během porady či nákupu. Ovšem pozor, nezadaným velkým přínosem není.

Pro a proti mobilního laškování

„Tento výzkum ukazuje, že sexting zažívá boom, ovšem získal si pozornost i jako riskantní činnost spojenou s řadou nelichotivých chování – třeba nechráněný sex – a negativních zdravotních následků,“ uvedla klinická psycholožka Emily Staško s tím, že vzhledem k pozitivním i negativním důsledkům na vztah je nutné, aby se sexting i nadále vyšetřoval.

Ukázalo se totiž, že erotické esemesky by mohly být vyloženě škodlivé při vytváření nového a zdravého vztahu. Vždyť kdo kdy viděl, aby spolu dva jedinci komunikovali výhradně přes mobil a nebyli schopní říct si ani „pojď na rande“? Ovšem, i to se stává.

Foto: Profimedia

Pokud jste v dlouhodobém vztahu, sem tam zaslaná zpráva s erotickým nádechem je podle odborníků skvělým stimulem narušujícím stereotypFoto: Profimedia

Dobyvatelé s číslem

Sexuolog Zlatko Pastor to ve své knize Tajemství ženské sexuality vystihl přímo ukázkově myšlenkou, že mobil je falický symbol našeho století. „Někteří se dokonce svému symbolu, minimálně při jeho používání, podobají. S telefonem se cítí bezpečněji, bez něj jako by ani neexistovali,“ tvrdí jeden z našich předních odborníků. Tak na to pozor.

Telefon tedy ano, ale když už vedle sebe máte někoho živého, nemrhejte časem ani příležitostí a mluvte. Očima, tělem i ústy. To nenahradí žádná technika!

A jak to máte vy? Využíváte svůj mobil pro sex?

Reklama

Související témata:

Načítám