Hlavní obsah

Vypěstujte si svou exotickou zeleninu

Foto: Thinkstock

Exotická zelenina chuťově vylepšuje nejen salátyFoto: Thinkstock

Reklama

Zaujal vás v orientální restauraci dokonale tvarovaný salát, jehož lístky měly navíc neznámou a pikantní chuť? Zřejmě jste narazili na některou z méně známých odrůd zeleniny. V obchodech je sice koupíte jen výjimečně, ale snadno se dají vypěstovat na zahradě nebo v truhlíku, ba dokonce i v květináči za oknem. Tato zelenina exkluzivního vzhledu i chuti totiž roste jako plevel.

Článek

Mizuna, mibuna, komatsuna… tak se jmenuje orientální listová zelenina, která se stává v poslední době velkým hitem. Na trhu se totiž objevila semínka různých druhů dosud neznámých exotických zelenin. Nemusíte je proto složitě objednávat v zahraničí, jak někteří nadšenci činili dříve, ale koupíte je za pár desetikorun v obchodech se zahrádkářskými potřebami nebo v zahradnictví. Víte, co v nich hledat?

Foto: gardenwisdom.com

Listovou hořčici si oblíbí milovníci pikantní chutiFoto: gardenwisdom.com

Foto: seedcount.com

Mizunu poznáte podle úzkých a dlouhých listů se zubatými okrajiFoto: seedcount.com

Jedlé jsou i chryzantémy

Úzké a dlouhé listy se zubatými okraji na tenkých stopkách patří mizuně. Podobná mibuna má svěže zelené listy bez vykrajování. Obě zeleniny mají mírně nakyslou chuť podobnou salátu, ale výraznější. Široké zelené listy, které vynikají jemnou hořčičnou příchutí, patří komatsuně. Anglicky se jí přiléhavě říká hořčicový špenát.

Hořčice, jak ji neznáte

Zaujmou však i další neznámé druhy zeleniny. Výraznější, pikantní chuť po hořčici má zelenina, které se říká čínská hořčice. Můžete si vybrat odrůdy se zelenými i tmavě červenými žilkovanými listy. Čím jsou starší, tím více listy pálí.

Originální chuť má jedlá chryzantéma. Všechny chryzantémy jsou jedlé, přímo léčivé, z listů i květů je v čínské medicíně připravován hojivý čaj. Ale třeba odrůda Maiko je vyšlechtěna hlavně pro lahodné listy, které mají zubatý tvar, šedozelenou barvu a jedinečnou vůni.

Foto: japanesereader

Jedlá chryzantéma našla uplatnění ve východní medicíněFoto: japanesereader

Foto: coveredbridgeproduce

Pro komatsunu se také používá označení hořčicový špenátFoto: coveredbridgeproduce

Super rychlý růst

Velkou výhodou při pěstování orientální listové zeleniny je nejen její nenáročnost a odolnost, ale i rychlý růst. Zasejete semínka, a za měsíc můžete sklízet mladé lístky. Za dva měsíce pak dosáhnou plné velikosti. Rostliny se neseřezávají celé jako hlávkový salát, ale pouze po listech, a tak stále znovu obrůstají.

Semínka můžete vysít na záhon, do truhlíku i květináče, kde vypadají dekorativně, a vy tak budete mít nejhezčí balkon v okolí! Porostou na jaře, uprostřed léta i na podzim. Nejlépe narůstají v lehké, výživné půdě, stačí běžný zahradnický substrát. V květináči budete mít lístky po ruce čerstvé až do zimy, když je dáte na teplé, světlé místo. Malé lístečky můžete dokonce vypěstovat i na misce s vlhkou buničinou. Vypěstujete je stejně snadno jako salát, za který také nemusíte utrácet!

Foto: gowingardeningdesign

Mibuna dodá pokrmu mírně nakyslou chuťFoto: gowingardeningdesign

Exotika v kuchyni

Všechna orientální „zelenina“ je výborná jak čerstvá – především je-li mladá –, tak do salátů, jako ozdoba nejrůznějších jídel, i krátce podušená jako dietní a chutná zeleninová příloha. Obsahuje mnoho vitaminu C, minerálních látek, prospěšných enzymů. Starší, velké listy čínské hořčice jsou výborné krátce orestované s masem a další zeleninou.

V Asii listy do zásoby nasolují nebo nakládají do oleje a sójové omáčky. Vy si je můžete pohodlně zmrazit, nejlépe krátce blanšírované: spařené horkou vodou a ihned dochlazené studenou. Pak si i při dlouhém skladování zachovají barvu, chuť i vůni. A pokud vám některé „přezrají“, nechte je vykvést a dozrát, a vypěstujte si z nich vlastní osivo. Do příštího roku vydrží v mrazničce.

Exotické druhy zeleniny nabízejí šanci všem, kteří chtějí zaujmout svým pěstitelským i kuchyňským uměním! S nimi to zvládnete i vy!

Reklama

Načítám