Hlavní obsah

Extra nebezpečný typ nevěry: Ta emoční!

Foto: isifa

Není sex, není nevěra? Tak tohle už dávno neplatíFoto: isifa

Reklama

Co je nevěra? Sex s někým jiným než s vlastním partnerem? Ne jenom! Stále více se rozmáhá takzvaná nevěra emoční. A zdá se, že je mnohem nebezpečnější. Nejde v ní totiž o tělo, ale o duši!

Článek

Wikipedie definuje emoční nevěru jako vztah, který vylučuje fyzické intimnosti, ale naopak zahrnuje jakési duševní (emoční) spojení. A právě v tom číhá její nebezpečí. Většina lidí má totiž pocit, že dokud nejde o sex, nejde o nevěru.

Nejasné hranice

Za vznik emoční nevěry může podle odborníků především dnešní uspěchaná doba, kdy lidé tráví čím dál víc času v práci než s rodinou. A také rozmach internetu a sociálních sítí. Najednou je tu všechno to „neškodné“ internetové flirtování a imaginární přátelé, kteří se o vás zajímají víc než váš muž a lajkují každou vaši fotku, povzdech i radostný status. A to ani nemluvíme o příjemném kolegovi, s nímž chodíte na pracovní obědy do kantýny a vždy si dobře popovídáte.

Foto: isifa

Flirtování, esemesky, emaily či až příliš příjemné pracovní obědy. To vše se dá pokládat za emoční nevěruFoto: isifa

Jenže je velmi snadné překročit hranici mezi nezávazným kamarádstvím a emoční nevěrou. „Emoční nevěra je totiž velmi intenzivní, návyková, a přitom jaksi neviditelná. Hranice mezi tím, co je už moc, a co je ještě v normě, jsou velmi nejasné,“ tvrdí britská sexpertka Tracey Cox.

Přitom emoční podvádění je leckdy mnohem horší než to fyzické. „Funguje tu tajemství, podvod, sdílení citových intimností s někým jiným, což je vlastně zrada. Když se nad tím zamyslíte, jde o porušení důvěry,“ říká americká psychoanalytička a psychiatrička Gail Saltz.

Jste emočně nevěrná?

A ženy jsou k tomuto druhu nevěry výrazně náchylnější než muži. Jsou totiž mnohem emočnější, spíš než fyzické potěšení hledají splynutí duší a snadněji tak mění přátelství v lásku. A tohle jsou znaky toho, že partnera emočně podvádíte:

Foto: isifa

Jestli trávíte víc času u počítače a se svými internetovými přáteli než s partnerem, není to vůbec dobré znameníFoto: isifa

  • Hovory o partnerovi – máte na sociální síti vybrané kamarády, s nimiž probíráte nedostatky svého muže? Přátele, kterým si pravidelně stěžujete?
  • (Ne)zadaná – co máte ve svém profilu ne sociální síti uvedeno v kolonce rodinný stav? Jestli jste tam jaksi opomněla napsat, že jste vdaná či zadaná, není to dobrá známka.
  • „Nevinný“ flirt – občas s někým laškujete, ale říkáte si, že je to nevinné. Nějaký ten lechtivý e-mail od kolegy či flirt na internetovém chatu, přece nic není. Opravdu?
  • Erotické sny – na fantazii a erotických snech není vůbec nic špatného. Ale jestli neustále ve své fantazii sníte o někom jiném než o vlastním muži, není to dobře.
  • Tajemství – máte e-mailový účet, o kterém nemá váš partner ani ponětí? A co váš mobil? Máte ho důkladně zaheslovaný? A proč? Nevěříte partnerovi, že by vám ho neprohledal, nebo spíš sobě, že by tam našel něco, co nemá?
  • Lži – mlžíte o tom, jaký byl pracovní oběd s kolegou nebo jak dopadl školní sraz po patnácti letech? Zase špatně!
  • Popis intimností– máte kamaráda (ať už skutečného, nebo jen na internetu), jemuž se svěřujete s intimnostmi z vašeho milostného života? Na to opravdu pozor!

Je tu ale ještě jeden způsob, jak zjistit, zda partnera emočně podvádíte. A je opravdu jednoduchý. Pokaždé, když si nebudete jisté, zeptejte se samy sebe: Jak by se asi partner cítil, kdyby věděl, co právě teď dělám? Byl by smutný? A co já? Jak by bylo mně, kdyby se takhle choval můj muž?

Zažily jste emoční nevěru? Zapojte se do naší diskuse.

Reklama

Načítám