Hlavní obsah

Feng-šuej: harmonie v bytě i v duši

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Feng-šuej klade důraz na světloFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doma se chceme cítit co nejlépe. Uvolněně, vitálně, radostně a harmonicky. Být v souladu s vesmírem, říkávali tomu staří Číňané už před šesti tisíci lety. Západní člověk se dnes k jejich učení navrací. Říká se mu feng-šuej a snaží se navodit přírodní rovnováhu v lidských příbytcích.

Článek

Nemusíme zacházet do podrobností tisíciletých zásad. Stačí, když přistoupíme na to, že každý kopec, každá stavba, každé okno či stěna mají na člověka určitý vliv. Jsou prvky, které vnímá pozitivně, jiné mu škodí. Odborníci na aplikaci feng-šuej to mají zmapované. Podívejme se, jak se dívají na interiéry našich příbytků.

Stop hranám a suchým květům

V interiérech zavrhuje feng-šuej vše, co je hranaté, špičaté a ostré. V nemilosti jsou dokonce i kaktusy, pokud nestojí jako strážci před domem. Jsou prý totiž zdrojem tzv. těžké energie. Sušené květiny jsou mrtvé, symbolizují smrt a chytá se na ně prach. Do bytu nepatří ani bonsaje, pouze na zahradu, protože představují zakrnělý růst a ve feng-šuej znamenají brzdu v osobním i profesním růstu. Naopak se doporučují zelené i kvetoucí rostliny v hojném počtu a to i do koupelen. A také akvária. Jsou symbolem života.

Zelená světlu a zrcadlům

V obytných prostorách jsou považovány za rozhodující vstupní dveře, ložnice a kuchyně. Vstupní dveře by měly vést do velmi jasných prostor, ať už prosvětlených přirozeně nebo umělým světlem. Tmavé, ponuré chodby akumulují negativní energii. Ložnice, kde člověk tráví třetinu života, má mít mírné, uklidňující barvy. Jasné a syté barvy jsou příliš aktivní a nepatří prý ani na povlaky, stejně jako vzory s abstraktními motivy. Pro ložnici jsou vhodné odstíny modré, šedé i béžové, a samozřejmě s bílou nepochybíte. Z lůžka by mělo být vidět každého, kdo do místnosti vchází, a postel by neměla směřovat nohama ke dveřím (tzv. poloha mrtvého). Na rozdíl od rad sexuologů nedoporučuje feng-šuej v ložnici zrcadla. Ta naopak vřele doporučuje do jídelen, kde odrážejí a násobí jídlo prostřené na stole. Na stůl vždy patří miska s ovocem.

Velká zrcadla se doporučují rovněž do koupelny a vlastně do všech místností kromě ložnice. Odrážené světlo dodává energii. Do okna feng-šuej doporučuje instalovat krystal. Náhodné záblesky vysílají energii i do hlouby jinak tmavého bytu.

Chladné barvy patří do pracovny. Rozjásanost totiž narušuje soustředění. Feng-šuej doporučuje zelenou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V kuchyni by měla převládat bíláFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Bílé srdce domova

V kuchyni by měla převládat bílá. Údajně je lepší vařit na plynu než na elektřině, protože plyn prezentuje otevřený, přirozený oheň, jehož energie pak může vcházet do našich těl. Za velmi škodlivé považují znalci feng-šuej mikrovlnné trouby. Kuchyň je srdcem domova. Kvalitní jídlo má vznikat v prostorné, světlé, čisté a uklizené místnosti.

Střed každého pokoje tvoří tzv. šťastnou zónu - ponechme ji tedy, pokud možno, bez nábytku, aby energie z ní vyzařující mohla co nejvíce cirkulovat. Hodiny v místnosti určují prostoru rytmus, který dodává strukturu našemu životu. Pozor na obrázky na stěnách - agresivní a pochmurné výjevy působí na náladu obyvatel bytu.

Pokud je byt přeplněný, nic dalšího se nevejde ani do našeho života. Pokud chceme změnu v životě, musíme nejprve uklidit a zbavit se starých věcí.

Tolik stará čínská moudrost. Nikdo po nás nežádá, abychom ji beze zbytku naplňovali. Ale ruku na srdce, že na ní něco je?

A ještě poznámka: soulad vyžaduje feng-šuej i v okolí domu. Co je to platné, rozesvětlíme-li vlastní byt záblesky krystalu, když před domovními dveřmi páchnou nevyvezené odpadky a za zdí rámusí opilý soused?

Související témata:

Načítám