Hlavní obsah

Fialová a růžová: Jak a kam se v interiéru (ne)hodí?

Foto: Kika Nábytek

Nejste si jistí, jak se budete s fialovou kamarádit? Pak ji zkuste nejprve použít na takové doplňky, které se dají snadno obměnitFoto: Kika Nábytek

Reklama

Chcete odlišit svůj domov, prostě ho mít trochu jiný? Pak použijte jako doplňkovou barvu elegantní fialovou. A ryze ženské domácnosti se nemusejí bát ani růžové!

Článek

Jasně, ani fialová, natož růžová, nebudou patřit k těm barvám, jež doma používáte nejčastěji. Tou je bílá a různé odstíny béžové, hnědé či šedé – ostatně tyto neutrální barvy se také doporučuje použít v interiéru jako základní, protože se snadno doplní těmi výraznějšími. Navíc přemíra růžové přestává působit žensky, může připomínat až vykřičený dům, a příliš mnoho fialové zase evokuje chlad a odstup, tedy opak toho, co nazýváme hřejivým domovem.

Jak na ně

„Fialová je velmi módní, ale musíte s ní zacházet opatrně. Kdo ji zvolí, měl by ji mít vysloveně rád. Patří k těm barvám, jež pohlcují světlo a obecně platí, že působí chladně. Ovšem to lze ,napravit´ použitím vhodného odstínu,“ vysvětluje designérka Věra Tomíčková z Toto studia. A jak si stojí růžová? Ta naopak patří mezi teplé barvy. Přitom vůbec nemusí vypadat kýčovitě, jak dokládá Pokoj snů pro malou slečnu: Je krásný a vydrží až do dospělosti.

Foto: trachea

Kuchyňská linka v provedení fóliovaný lesk lila působí elegantně a nadčasově (dvířka od 3040 Kč/m^2 )Foto: trachea

Foto: Kika Nábytek

Mobilní sedací vak Fluffy snadno přemístíte, kam zrovna chcete (za 1990 Kč)Foto: Kika Nábytek

Tady jim to bude slušet

Když to vezmeme od podlahy, zde se objevují na kusových kobercích. Při výmalbě se hodí jako doplňkové barvy na jednu dvě stěny nebo třeba výklenek, případně zkuste fototapetu se zajímavým motivem. Efektně budou fialová a růžová také vypadat na záclonách, závěsech či jiném stínicím prvku.

Foto: À la Maison

Interiérové textilie se dají různě kombinovat. V tomto případě se použily látky značky Christian Fischbacher v teplých tonech růžové a fialové (zakázková výroba, cena k doptání v obchodě)Foto: À la Maison

V určité míře působí dobře i na nábytku, například fialová můžou být některá dvířka skříněk či šuplíků, nebo ji použijte solitérně, třeba na odkládacím stolečku či knihovně. A skvělé jsou samozřejmě na doplňcích (bytový textil, nádobí, vázy a jiné dekorativní prvky, svítidla…).

Foto: Concept Store Karlín

Fialový kobereček Elbe značky Karpeta je z plsti a krásně ladí se světlejší dřevinou. Nabízí se v různých velikostechFoto: Concept Store Karlín

Foto: Toto studio

Praktická ukázka návrhu interiéru, ve kterém jejich majitelé chtěli doplnit bílou a tmavě hnědou další barvou, která bude poutat pozornostFoto: Toto studio

V rozumné míře

„Chcete-li tyhle barvy využít na větších plochách, vhodnější jsou jednobarevné,“ připomíná designérka. Anebo s jednoduchým, nepříliš strukturovaným vzorem. U vzorů výraznějších, například velkých a členitých květin, si dejte pozor – pokud byste je použili třeba na záclony, zvažte, zda se nebudou „tlouct“ s dalšími dezény, jež máte na tapetě, čalouněné sedačce a podobně.

Foto: Kika Nábytek

Fialovou stěnu můžete oživit pruhy tapet s květinovým dekorem Poetry (cena na dotaz)Foto: Kika Nábytek

Foto: À la Maison

Ložní prádlo Aimée z bavlněného saténu sází na velké vzory ve výrazných tónech (sada polštář a peřina 50 x 70 cm + 135 x 200 cm, za 9365 Kč)Foto: À la Maison

Kam ano, kde raději ne

Některé místnosti si o fialovou doslova říkají, mezi ně patří ložnice, často bývá k vidění v obývacím pokoji, ale třeba i v kuchyni (zde dobře využijete její „chlad“). A pak také v dětských pokojích, třeba i pro studenty.

Foto: Kika Nábytek

I ve studentském pokoji může být použitá fialová s růžovou, stačí ji jen vhodně kombinovat na doplňcích nebo čelech nábytkuFoto: Kika Nábytek

„Příliš se nehodí tam, kde je málo světla a jde o malé prostory, tedy do chodeb a vstupních hal bez oken. Kvůli svému optickému působení bych ji nepoužila ani do koupelny,“ říká Věra Tomíčková. A dodává, že zde by nevsadila ani na růžovou, protože ta v zrcadle „obarvuje“ tělo, což by vám nemuselo příliš lichotit. Naopak tradiční je hlavně v dívčích pokojích.

Foto: Toto studio

Tapeta s fialovým geometrickým vzorem se líbí i mužůmFoto: Toto studio

Foto: Bella Rose

Cylindr pokojové lampy Purple se skleněným podstavcem je potažený sametovou tkaninou (výška 63 cm, za 7399 Kč)Foto: Bella Rose

Barvy jako kamarádky

Fialová i růžová si velice dobře rozumí se zmiňovanými univerzálními barvami. A z nich také vyplývají i vhodné materiály. Ostatně posuďte sami, jak pěkně může vypadat fialová v kombinaci se dřevem či jeho imitacemi, jako perfektní dvojíce se jeví spojení fialové či růžové s různými odstíny šedé (nápodoba kamene nebo betonu) a samozřejmě i bílé nebo nábytku či bytových prvků ze skla.

Foto: Tchibo

Běhoun ze žebrované žakárové tkaniny slibuje fialovou z obou stran – když se vám omrzí tmavý odstín, otočíte ho na světlý. Či naopak (180 x 40 cm, orientační cena 299 Kč)Foto: Tchibo

Všechno záleží na vašem pocitu; pokud vám vysloveně sedí fialová, nebo i růžová, obklopte se jimi. Ale jak už jsme zmínili – používejte je s mírou!

Foto: J.A.P.

Jemný pískovaný vzor na celoskleněných dveřích je opatřený nano vrstvou, eliminující otisky prstů a usnadňující údržbu. Báječně ladí i s růžovou výmalbou (pískované sklo k pořízení v ceně od 7020 Kč/m^2 )Foto: J.A.P.

Foto: À la Maison

Tip pro odvážné – zkombinujte výrazné barvy, například neonovou růžovou s limetkovou zelenouFoto: À la Maison

Nezapomeňte, že barvy jsou vnímány mnohem intenzivněji než tvary, a proto je velmi důležitá i volba jejích odstínů a kombinace s dalšími doplňky.

Reklama

Načítám