Hlavní obsah

Fígle, díky kterým vyberete dokonale padnoucí make-up

Foto: Profimedia

Make-up je skvělá kosmetická vychytávka, ovšem jen v případě, když zvolíte správnýFoto: Profimedia

Reklama

S make-upem, který používáte, nejste spokojené, nebo jste na něj rezignovaly úplně, protože máte dojem, že s ním na tváři vypadáte spíš hůř než líp? Někde se stala chyba. Asi už při výběru make-upu…

Článek

Zřejmě se vám už někdy stalo, že jste si v obchodě koupily make-up, a doma jste s hrůzou zjistily, že vám nevyhovuje. Málo kryje, pleť spíš vysušuje, než aby ji hydratoval či vyživoval, a v neposlední řadě i jeho odstín jakoby najednou vypadal jinak než v obchodě. Co s tím? To je jasné, přečtěte si náš článek, který vám poradí se správným výběrem vašeho nového make-upu.

Čas na rozmyšlenou

S koupí make-upu nespěchejte. „Důležité je, abyste si předem ujasnily, co od něj očekáváte. Má být lehký, nebo výrazně krycí, redukovat začervenání, vyrovnávat nerovnosti či mít více funkcí najednou?“ ptá se Jana Štěpánková, obchodní ředitelka značky Ryor.

Dobrým tipem je také požádat personál prodejny o vzorek a ten pak vyzkoušet doma na denním světle. Umělé osvětlení v obchodě totiž barvu make-upu zkresluje.

„Vzoreček v hliníkovém sáčku doma netrhejte, raději ho propíchněte špendlíkem. Pak vám jeho obsah nevyteče ani nevyschne a možná v něm zbude ještě na jednu další aplikaci. Díky opakovanému použití, navíc klasicky na celý obličej, se lépe přesvědčíte, jestli vám daný make-up vyhovuje, nebo ne. Pokud ano, můžete se do obchodu vrátit pro celé balení,“ radí vizážistka Petra Šestáková.

Foto: Profimedia

Nechte si v obchodě čas na výběrFoto: Profimedia

Všechny kosmetické značky ale vzorečky nenabízejí. Mnohokrát budete mít k dispozici nejspíš jen otevřené balení make-upu na začátku regálu v prodejně. Co dělat pak? „Vyzkoušejte rovnou několik otevřených make-upů. Každý z nich jemně rozetřete buď přímo na kousku obličeje nebo na hřbetě ruky a tu postupně přikládejte k šíji. Odstín make-upu by měl odpovídat přirozenému tónu vaší pleti, nikoli té opálené,“ dodává ještě Jana Štěpánková.

Co si žádá vaše pleť

Kromě volby správného odstínu make-upu jsou stejně zásadní i potřeby vašeho typu pleti. Jestli s ní nemáte v podstatě žádné starosti, vystačíte si zřejmě jen s lehkým tónovacím krémem, kterým sjednotíte její barvu. A pokud se vám sem tam udělá na tváři nějaký pupínek? Stačí ho zakrýt korektorem, než kvůli tomu celou tvář zatěžovat hutným make-upem.

Foto: archiv firem

Vyzkoušejte třeba zkrášlující hydratační BB krém 5 v 1 s minerály a provitaminem B5 anebo rozjasňující hydratační fluid Sheer Face Illuminator Day Light. Na foto (zleva): Nivea, 210 Kč a Dermacol, 269 Kč.Foto: archiv firem

Mastnější pleť vám pak bude vděčná především za make-upy, které ji zmatní, aby se tolik neleskla. Výbornou službu vám poskytnou například pěnové make-upy, které na pleti vytvářejí nenápadnou, matnou pudrovou vrstvičku. Mnohdy pak mastné pleti prospějí také make-upy, které disponují výraznějšími krycími schopnostmi.

Foto: archiv firem

Suché pleti bude svědčit tónovací make-up s minerálními pigmenty, který sjednotí barvu pleti, rozjasní ji a především zhydratuje. Podobné chvályhodné schopnosti pak nabízí i make-up Bourjois Happy Light s velmi jemnou a lehkou texturou. Na foto (zleva): Ryor, 211 Kč a Bourjois, 189 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Pro smíšenou až mastnou pleť je vhodný zmatňující pěnový make-up Toleriane Teint dostupný ve třech odstínech. Zmatňujícím efektem se může pochlubit i dlouhotrvající make-up L´Oréal Paris Infaillible 24H-Matte. Na foto (zleva): La Roche-Posay, 510 Kč a L´Oréal, 239 KčFoto: archiv firem

Pokud vám v obličeji neustále přibývá vrásek a máte dojem, že vaše pleť velmi rychle stárne, zkuste sáhnout po make-upu obsahujícím především regenerační složky. Vyživující make-up pleť vypne a bude disponovat i krycími schopnostmi, které oceníte také v případě, že se vám na tváři třeba přes léto vytvořily pigmentové skvrny.

Foto: archiv firem

Pomocí účinné látky Collagyl redukuje vrásky make-up Liftactiv Flexilift Teint. Liftingový účinek, vynikající přilnavost i střední krycí schopnosti nabízí také luxusní Teint Renergie Lift Rare Make-Up. Na foto (zleva): Vichy, 640 Kč a Lancôme, 1111 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Vysokou krycí schopností se pyšní korektivní make-up Toleriane Teint Fluid vhodný pro všechny typy pleti včetně té nejcitlivější. Pleť zpevní a k vyhlazení vrásek přispěje i make-up Future Solution LX total Radiance Foundation. Na foto (zleva): La Roche-Posay, 509 Kč a Shiseido, 1459 KčFoto: archiv firem

Kam na radu

A co dělat, když vaši pleť sužuje hned několik problémů najednou, a tak máte dojem, že by potřebovala dokonce několik make-upů najednou? Není nic jednoduššího než se o výběru make-upu poradit také s vizážistkou. Ostatně ta vidí vaši pleť nenalíčenou a pěkně zblízka, navíc by vám jako odbornice ve svém oboru měla uštědřit tu nejlepší radu.

Pro jaký make-up se rozhodnete vy? Napište nám!

Reklama

Načítám