Hlavní obsah

Francouzská cibulačka

Hodnocení:
(19)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 5 minut
Náročnost
střední

Redaktorka Jana vsadila na recept inspirovaný Francií a naservírovala nám luxusní cibulačku se zapečenou bagetkou. Byla vynikající!

Ingredience pro:
4 porce
  • sýr
  • 1 ks bagetky
  • pepř
  • sůl
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • rozmarýn
  • tymián
  • bobkový list
  • 200 ml bílého vína
  • 70 g másla
  • 1 kg cibule
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli nakrájejte na tenké plátky, v hrnci nechte rozpustit máslo a začněte cibuli pozvolna opékat. Kouzlo francouzské cibulačky spočívá v dlouhém restování cibule, dělat ji proto nechte, s občasným zamícháním (nemusíte stát celou dobu u plotny), zhruba 40 minut. Nebojte, pokud ji nenecháte na nejvyšší plamen, nepřipálí se.

Krok 2: Po prvních 10 minutách ji na 10 minut přiklopte a nechte dusit. Poté už pokračujte v pozvolném restování. Až začne cibule hnědnout, přidejte bobkový list, trochu tymiánu a rozmarýnu a v závěru restování cibuli zalejte bílým vínem. Promíchejte, nechte víno odpařit a zaprašte trochou mouky.

Krok 3: Přilejte vývar – Jana jako vegetariánka použila zeleninový, můžete ho ale nahradit masovým. Polévku vařte asi 25 minut.

Krok 4: Mezitím v toustovači opečte plátky bagety, aby byla křupavější, posypte je sýrem a dejte na chvíli zapéct pod gril, až se sýr rozpustí. V případě potřeby polévku dosolte a opepřete, na jednotlivé porce rozdělte zapečenou bagetku a je hotovo!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek