Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Redaktorka Jana vsadila na recept inspirovaný Francií a naservírovala nám luxusní cibulačku se zapečenou bagetkou. Byla vynikající!

15 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce sýra
    7
  • 1 ks bagety
    1
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky
    1
  • 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 ks bobkového listu
  • 200 ml bílého vína
    12
  • 70 g másla
    7
  • 1 kg cibule
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte na tenké plátky, v hrnci nechte rozpustit máslo a začněte cibuli pozvolna opékat. Kouzlo francouzské cibulačky spočívá v dlouhém restování cibule, dělat ji proto nechte, s občasným zamícháním zhruba 40 minut. Nebojte, pokud ji nenecháte na nejvyšší plamen, nepřipálí se.

02.

Po prvních 10 minutách ji na 10 minut přiklopte a nechte dusit. Poté už pokračujte v pozvolném restování. Až začne cibule hnědnout, přidejte bobkový list, trochu tymiánu a rozmarýnu a v závěru restování cibuli zalejte bílým vínem. Promíchejte, nechte víno odpařit a zaprašte trochou mouky.

03.

Přilejte vývar. Polévku vařte asi 25 minut.

04.

Mezitím v toustovači opečte plátky bagety, aby byla křupavější, posypte je sýrem a dejte na chvíli zapéct pod gril, až se sýr rozpustí. V případě potřeby polévku dosolte a opepřete, na jednotlivé porce rozdělte zapečenou bagetku a je hotovo!

Související témata:

Načítám