Hlavní obsah

Francouzská specialita: Quiche s karamelizovanou cibulkou a modrým sýrem

Foto: Autorky

Foto: Autorky

Reklama

Milujete slané koláče? Pak vás jistě osloví francouzská delikatesa, která se bude skvěle vyjímat v doprovodu červeného vína. Zn.: Úspěch zaručen!

Článek

Pokud mezi spoustou receptů na quiche hledáte ten, který omámí chuťové pohárky každého gurmána, bude to právě tento. Lehce nasládlá chuť karamelizované cibule se ve spojení s modrým sýrem mění v delikátní chuťový zážitek.

Quiche s karamelizovanou cibulkou

Na 1 quiche budete potřebovat (průměr formy 30 cm): 220 g hladké mouky, 1 lžičku soli, 60 g másla, 1 vejce, 50 ml vody. Na karamelizovanou cibuli: 400 g červené cibule, 2 lžíce oleje, 50 g třtinového cukru, 1 cl červeného vinného octa. Na náplň: 3 vejce, 200 g zakysané smetany, 200 g smetany ke šlehání, sůl, 50 g sýra Niva + 30 g na posypání, 1 lžičku sušených provensálských bylinek, sůl, 1/2 kg suchého hrachu či fazolí na zatížení těsta

Postup: Mouku promněte spolu s máslem, solí a vejcem tak, aby vznikla suchá drobenka. Zalejte vodou a vypracujte pružné těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte v lednici dvě hodiny odpočívat.

Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka. V hrnci rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte asi 15 minut, dokud nezačne pomalu zlátnout. Zasypejte cukrem, plamen trochu zesilte a minutu míchejte. Zalejte octem a za občasného míchání vařte asi 5–7 minut. Nechte zchladnout.

Těsto rozválejte na tenký plát a vyložte jím připravenou formu. Urovnejte okraje do rovnoměrné výšky. Dno několikrát propíchejte vidličkou, na těsto položte alobal a naplňte jej suchým hrachem. Korpus vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 10 minut. Poté alobal s hrachem vyjměte a těsto pečte v troubě dalších 5–7 minut.

Nyní je pravý čas připravit náplň. Vejce prošlehejte se zakysanou smetanou, smetanou ke šlehání, 50 g nastrouhané nivy, provensálskými bylinkami a větší špetkou soli. Odeberte 2–3 lžíce karamelizované cibule a zbytek rozmíchejte do náplně.

Předpečený korpus naplňte připravenou směsí a navrch rozprostřete cibuli, kterou jste si dali stranou. Vložte do trouby a při teplotě 180 °C pečete asi 40–45 minut, dokud se náplň uprostřed nepřestane třást. Posypte rozdrobenou zbylou nivou a nechte ještě 3 minuty v troubě.

Tip: Nekrájejte quiche horký, snažte se chvíli vydržet, než zchladne.

Jsou slané koláče vaším oblíbeným jídlem? Pak nepřehlédněte koláč s červenou řepou a fetou anebo variaci na caprese salát.

Reklama

Načítám