Hlavní obsah
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Houbová smetanová omáčka a noky je sázka na jistotu. Tato kombinace nikdy nezklame.

45 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 ks šalotky
  • 500 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce listové petržele
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky pepře barevného mletého
Článek

Postup

01.

Pro přípravu gnocchi použijte brambory s moučnatou dužinou (varný typ C). Brambory uvařte v osolené vodě. Oloupejte je, ještě když jsou vlažné, nastrouhejte nebo propasírujte lisem na brambory na vál. Přidejte prosátou mouku, 1/4 lžičky soli, udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce a spojte v těsto. 

02.

Z těsta ihned vytvořte stejnoměrné válečky. Z válečků tvarujte gnocchi libovolných tvarů a vkládejte je do osolené vroucí vody. Jakmile gnocchi vyplavou na povrch, jsou hotové.

03.

V hlubší pánvi na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Poté přidejte nasekaný česnek, nakrájené žampiony, osolte, opepřete a restujte, dokud nejsou houby téměř měkké. 

04.

Přelijte je smetanou, přidejte bílé víno, citronovou šťávu a povařte. Poté přidejte hotové gnocchi, prohřejte je a podle chuti ještě dosolte. Nakonec vše promíchejte s nasekanou petrželkou a posypte pepřem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 966,48 kJ
Bílkoviny12,58 g
Tuky25,48 g
Sacharidy47,27 g
Sůl3,16 g
SAFA12,75 g
Vláknina5,41 g
Cukry6,72 g

Načítám