Hlavní obsah

Grilování trochu jinak. Se sendviči

Foto: Ogilvy

Sendvič s grilovanými patatyFoto: Ogilvy

Reklama

Díky www.prozeny.cz již víme, jak ozvláštnit grilování pomocí pikantních dresinků, zdravých salátů nebo jiskřivých koktejlů plných letního flirtu. Co však hosty překvapit něčím, co na našich zahradních barbecue není tak obvyklé, tedy sendviči! Nabízí se nekonečné množství kombinací...

Článek

V jednoduchosti je krása

Ve chvíli, kdy konečně sezveme všechny své známé na společně strávené odpoledne u zahradního grilu, je opravdu škoda, aby naše nabídka pochutin končila u grilovaného masa, chleba, kečupu, majonézy a hořčice. Nový (trojúhelníkový) rozměr odpolední party dodají třeba i sendviče, které si každý z hostů může prakticky připravit sám. Jak na to? Důležitá je příprava!

Toužíme-li po úhledném krajíčku velkého toastového chleba, bude lepší, když zajdeme do supermarketu do oddělení baleného pečiva. Vynikající je např. Toast Tip od Delty nebo Super Sandwich od Penamu, protože jsou větší než klasické toastové chleby. Plátky chlebů naaranžujeme do velké mísy, vedle připravíme další s listy čerstvého vypraného salátu. (Salát před podáváním je třeba důkladně proprat – alespoň půl hodiny v čisté vodě – je až neuvěřitelné, kolik zrnek v něm ještě může být.) K tomu samozřejmě patří i obložené mísy se salámy, sýry, nakrájenou zeleninou a mističky s dresinky (tipy, jak na ně, máme např. v článku Nej dresinky na grilování). A pokud chceme hosty překvapit extra nápady na sendviče, tady je pár na vyzkoušení:

Foto: Ogilvy

Kuřecí prsíčka jsou do sendvičů nejlepšíFoto: Ogilvy

Toasty s kuřecím masem a pataty

Toastový chleba zlehka pokapeme olivovým olejem a opečeme na grilu do křupava. Kuřecí prsa zakápneme citronem, pomažeme olivovým olejem a na grilu opečeme. Chleby poté pomažeme jemným arašídovým máslem, které připravíme z klasického arašídového másla, trochy tvarohu, kapky olivového oleje, drceného pepře a soli. Na namazaný krajíc přidáme pataty (na oleji osmažené lupínky ze sladkých brambor) a ugrilované kuřecí maso (variací může být i pouze na grilu ohřáté uzené kuřecí prso, které se dá běžně koupit v obchodě). Vše přiklopíme dalším krajícem chleba. Hotový sendvič můžeme ještě dozdobit párátkem s kapary.

Sendviče s plněnými kuřecími prsíčky

Do syrových kuřecích prsou uděláme nožem kapsu, kterou naplníme sýrem s modrou plísní (rokfór) a třemi lístky šalvěje. Takto naplněné prso zabalíme do anglické slaniny, zajistíme párátky a dáme na gril. K tomu připravíme avokádový salát: měkké avokádo nakrájíme na kousky a jen trošku ho zakapeme olivovým olejem a citronem, dochutíme drceným pepřem. Nakrájenou plněnou kuřecí kapsu podáváme v celozrnném sendviči s listy salátu.

Foto: Ogilvy

Grilovaný sendvičový chléb se sýremFoto: Ogilvy

Grilované tymiánové toasty se šunkou

Tyto toasty budeme ještě před tím, než je položíme na gril, namáčet ve speciální omáčce. Tu připravíme z rozšlehaných žloutků, trochy mléka a natrhaných tymiánových lístků. Toast namočený v omáčce opékáme po obou stranách. Po chvilce na chléb položíme plátky šunky, posypem sýrem Chedar a ještě chvilku necháme na grilu. Pak už jen přidáme rajčata a vše dochutíme lilkovou pastou. Jak na ni?

Vezmeme lilek, rozpůlíme ho, na jeho okrajích vytvoříme nožem mřížky a posypeme solí. Obrátíme ho mřížkou dolů a necháme přes noc vykapat. Má v sobě totiž hořkou šťávu, která se díky soli dostane ven. Tuto šťávu ještě ubrouskem z lilku setřeme, pomažeme ho olivovým olejem, opepříme a opečeme na grilu. Po ugrilování vezmeme lžíci a lilek vydlabeme. Tuto hmotu dáme do mixéru, přidáme tymián, česnek, šalotku, olivový olej, sůl a pepř. Ještě horké rozmixujeme a vše krátce zchladíme v lednici. Poté pastu mažeme na toasty spolu s řeckým jogurtem.

Co dodat závěrem? Asi jen, ať si letošní grilovací sezonu užijeme naplno!

Reklama

Související témata:

Načítám