Hlavní obsah

Grilovat můžete i v zimě. Tahle venkovní topidla vás zahřejí!

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Reklama

Slunečná odpoledne lákají uspořádat párty s grilováním třeba na zahradě, jenže při pohledu na teploměr takový nápad zavrhnete. Nemusíte, s venkovními topidly vám rozhodně zima nebude.

Článek

Sálavá topidla jsou na podzimní akce venku nebo v neizolovaných prostorách ideální. Mají hned několik výhod: zajistí teplo skoro okamžitě, neprodukují žádné emise nebo znečištění ovzduší, mají dlouhou životnost, nejsou náročná na údržbu, a hlavně jsou cenově dostupná. Díky nim si můžete grilovací sezonu prodloužit klidně až do zimy.

Odložte bundy a zmáčkněte knoflík

„Když se výrazně ochladí, nabízejí se dvě možnosti. Buď přidat vrstvy oblečení, nebo investovat do vytápění. Tepelné zářiče lze využít nejen na zpříjemnění pobytu na terase, dobře poslouží také u vířivky, bazénu, v zimní zahradě nebo při konání zahradní párty,“ uvádí Dalibor Bílý ze společnosti Da-So Group.

Topidla jsou zpravidla dvojího druhu: elektrická a plynová. V obou případech je obsluha snadná, u většiny výrobků navíc můžete plynule regulovat jejich výkon. Dají se umístit vlastně všude, kam dosáhne přívod elektřiny nebo kam dopravíte plynovou lampu s bombou.

Jedinou podmínkou je zásuvka

Existují elektrická topidla přenosná, nebo určená pro trvalou instalaci. „Montáž na stěnu je jednoduchá a zvládne ji i běžný kutil,“ doplňuje Stanislava Šmejcová ze společnosti Řídící systémy. „Ve srovnání s ostatními způsoby vytápění mají elektrická topidla nízkou pořizovací cenu, provozní náklady jsou také nízké, vyjdou zhruba na šest až deset korun za hodinu, jsou tedy úsporná, a především vysoce účinná,“ shrnuje výhody Stanislava Šmejcová.

Sálavá topidla jsou schopna přeměnit elektrickou energii na teplo s účinností až 92 %. Vydávají velmi příjemné záření a jediné infračervené sálavé topidlo s výkonem 2 kW zvládne vyhřát venkovní prostor o velikosti 12 m². Jsou finančně dostupná, cena základních modelů se pohybuje od dvou do sedmi tisíc korun.

Foto: Bionaire.cz

Elektrické topidlo Heatscope Spot můžete jednoduše přimontovat na zeď balkonu nebo terasy. Foto: Bionaire.cz

Foto: Bionaire.cz

Elektrické topidlo Heatscope Vision spolehlivě vyhřeje i větší terasu.Foto: Bionaire.cz

Řešením jsou i plynové lampy

Pokud chcete topidla využívat v místech, kde není přístup k elektřině, můžete zvolit takzvané plynové lampy. Jako zdroj využívají pětikilové nebo desetikilové plynové láhve. Nesporným kladem je levný provoz, během celého večera nepřesáhne částku kolem 50 Kč. Přitom hořák, který bývá umístěný zhruba ve dvoumetrové výšce, vytopí okolí až do vzdálenosti devíti metrů. Nevýhodou ve srovnání s elektrickými topidly je, že jsou těžké, takže se s nimi hůř manipuluje, i když těžší modely mívají kolečka.

Pokud ve vás plynová zařízení vzbuzují obavy, v případě značkových plynových lamp se nemáte čeho bát. Mají totiž pojistný ventil, který při pádu nebo náklonu o 45 stupňů přívod plynu uzavře. Nevýhodou je jejich o něco vyšší cena, která začíná asi na třech tisících, ale může vyšplhat až k 20 nebo 30 tisícům korun.

Foto: Kemper Group

Patentovaný plynový tepelný zářič Soleado Arko je výjimečný svoji konstrukcí. Lze jej umístit nad prostor, například nad stůl, který chcete vytápět. Má účinnost cca 10 m²Foto: Kemper Group

Foto: Kemper Group

Plynový tepelný zářič Soleado Negro zajistí zvýšení tepelné pohody neizolovaných (větraných) prostor až do velikosti 20 m²Foto: Kemper Group

Foto: Bionaire.cz

Venkovní topidlo Warmwatcher Helios můžete postavit do prostoru a natočit tam, kam potřebujeteFoto: Bionaire.cz

Opatrnost je na místě

U topidel platí to, co u všech spotřebičů. Při výběru věnujte zvýšenou pozornost technickým specifikacím a také výrobci i dodavateli. Podezřele levné výrobky bez patřičných atestů by mohly způsobit víc škody než užitku. Rovněž dodržujte zásady bezpečnosti a nikdy elektrická ani plynová topidla nenechávejte delší dobu v chodu bez dozoru.

Tak co, máte chuť připravit si něco dobrého na zub přímo pod širým podzimním nebem? Poradíme vám s výběrem nového, moderního grilu a přidáme tipy na praktické doplňky a vychytávky pro venkovní grilování.

Reklama

Načítám