Hlavní obsah

Lednová zahrada pro nedočkavé: Co nezapomenout udělat?

Foto: AlexMaster, Shutterstock.com

Foto: AlexMaster, Shutterstock.com

Na zasněženou zahradu je z okna nádherný pohled, zvlášť když v kamnech praská oheň. I když se zdá, že záhony, keře a stromy spí, mohou vás potřebovat. Na jaké zahradní práce se v lednu můžete těšit?

Článek

Zahrada pod sněhem se zdá něžná a vzbuzuje dojem, že si dobře poradí i bez vás. Je to pravda jen částečně. Třeba příliš těžká sněhová přikrývka, která při oblevě ještě ztěžkne, může polámat větve stromů a mnohdy drahých okrasných keřů. A budete-li mít štěstí, můžete dokonce sem tam něco sklidit – třeba petržel lehce potaženou jinovatkou.

Věnujte péči stromům

Pokud se vydáte pracovat ven, teple se oblečte. Lehké pracovní rukavice vyměňte za pořádný nepromokavý pár. Začněte kontrolou dřevin, zejména ovocných stromků – bydlíte-li blízko lesa, může se k vám zatoulat zvěř, aby je okousala. Případné poškození ošetřete štěpařským voskem, který koupíte v zahradnictví.

U stromů se ještě zdržte. Prohlédněte, zda nemají suché větve, a případně je odstraňte. Pokud ještě zbyly nějaké suché plody, shoďte je opatrně hráběmi. Mohou v nich totiž přebývat škůdci nebo se stát zdrojem chorob. Jestli chcete na svou zahradu přilákat ptáky, kteří jsou nejlepší ochránci proti škůdcům, pamatujte na krmítka.

Napadl sníh? Pro zahradu je to dobře jen do určité míry. Lehká sněhová nadílka jí prospěje, protože ji zavlaží. Sníh můžete proto nahrnout jak na záhony, tak ke kořenům stromů. Je-li však sníh těžký a větve se pod ním prohýbají, částečně ho setřeste.

Foto: Evoque Arte, Shutterstock.com

Příliš mnoho sněhu, zvláště těžkého, stromům neprospíváFoto: Evoque Arte, Shutterstock.com

Chraňte rostliny před holomrazy

Není-li sníh, pak hrozí holomrazy, kdy mrzne až praští, ale bez sněhu. Pro rostliny mohou být zvlášť kruté. Hlavně bylinky, choulostivějších keříky i některé květiny, například růže, potřebují vaši pomoc. Zapomněli jste na podzim zakrýt trvalky? Napravte to!

Jako izolaci lze použít chvojí, třeba i z vánočního stromku, pokud zatím neopadal. Hodí se i suché listí, sláma nebo seno. Službu vám prokáže také netkaná textilie, kterou seženete v zahradnictví (a jestli jste ji na podzim stáhli ze záhonů, třeba cibulových, máte ji hned po ruce).

Nezapomeňte ani na solitéry, například okrasné keře – mohou zimu špatně snášet. Menší keřík zakryjte třeba jutovým pytlem. Ke kořenům je možné nahrnout izolační materiály – už zmíněnou slámu či listí. Vaší pozornosti by neměly ujít ani venkovní nádoby s květinami či keři. Izolujte především jejich kořeny – květináče obtočte bublinkovou fólií nebo polystyrenem.

Zajděte si pro vitaminy

Zimní zeleninové záhony nikdy nejsou tak štědré jako ty jarní, přesto na nich můžete sem tam něco najít. Třeba růžičkovou kapustu, zimní pór nebo kadeřavou petrželku. Možná je přešlá mrazem, ale to vůbec nevadí. Jde o dvouletku, která na jaře zase ožije. Zatím můžete sklízet jinovatkou ozdobené listy – spolu se zelenou ozdobou si na talíř přinesete i vitaminy.

Chcete-li mít v lednu vlastní čerstvé vitaminy, založte si na okně bylinkovou zahrádku. Vyjměte ze záhonu trs pažitky a vsaďte ho do květníku. Na teple brzy zeleně obrazí. Vypěstovat lze také řeřichu nebo čekankové puky a různé klíčky.

Plánujte příští sezonu

S koncem ledna se pomalu rozhýbe zahradnická sezona. Už v únoru budete vysévat první semínka, abyste si vychovali vlastní sazenice paprik nebo rajčat. Proto už teď můžete chystat nářadí, květníky, pařníky a semínka. Projděte si zahradnické náčiní, opravte, co se dá, a v klidu dokupte, co vám chybí.

Rýče, motyky i zahradnické nůžky nabruste, lépe se pak s nimi pracuje. Čepele můžete ošetřit olejem a násady překontrolovat, zda dobře sedí.

Chodíte v zimě kontrolovat zahradu?

Reklama

Související témata: