Hlavní obsah

Ledové svícny a svítící rampouchy aneb Jak si naplno užít zahradu i v zimě?

Foto: À la Maison

Foto: À la Maison

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku mrzne, všude sníh a vy lamentujete, že musíte být zavření doma? Omyl! Pokud máte zahradu, můžete si ji užívat i v zimě.

Článek

S rozmyslem založená zahrada nabídne pastvu pro oči v každém ročním období. Když ji navíc pěkně ozdobíte, přidáte svíčky či světelné dekorace, bude ještě krásnější. Potěšit žaludky můžete i dobrotami z grilu a zrelaxovat tělo slibují venkovní vířivky.

Zajímavé pohledy

Co vám přinese radost právě teď? Potěšte se pohledem na stálezelené rostliny nebo dřeviny se zajímavou kůrou či výhony – například svídy, lísky, vrba, platan... Úžasně vypadají rovněž ty, které zdobí plody také v zimě. S vánočním časem se nejvíce spojuje cesmína, ale neméně pěkně vyhlížejí i plody libavky, hlohyně či skalníků. Kdo si oblíbil okrasné traviny a na podzim je neseřízl, může se kochat námrazou na jejich stéblech. Totéž platí pro trvalky (třapatky, zavinutky, zápleváky…), pokud jste ponechali suché květy. „A od ledna postupně začínají kvést čemeřice, kaliny nebo vilíny,“ uvádí Miroslava Paclová ze společnosti Hortiservis. V nádobách zase budou dělat parádu zakrslé jehličnany.

Foto: Profimedia.cz

Cesmína potěší červenými plody i zajímavě tvarovanými listyFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zahrada pod sněhovou peřinou vypadá kouzelněFoto: Profimedia.cz

Věnce, svíčky, dekorace

Na vchodových dveřích, na oknech nebo jen opřené o zahradní lavičku… Dejte si záležet. Věnce můžete mít skoro všude a vyrobíte je jednoduše: korpus obalíte chvojím tak, aby konce větviček vedly jedním směrem, a převážete drátkem. Nebo se spolehněte na hotové dekorace.

Vyzdobit různá zákoutí lze opravdu hravě. Využijte vánoční ozdoby a zápichy, nebojte se vyšperkovat třeba i část plotu. Dekorativní koutky je vhodné rovněž směřovat na místa, kudy se nejčastěji prochází, abyste se jimi mohli těšit co nejvíc.

Svíčky naaranžujte do sklenic, které převážete stuhami, půvabně vypadají i ledové svícny. Ty snadno vyrobíte v mrazáku: do rozmanitých forem (ideální je bábovka, v níž otvor na čajovou svíčku vznikne automaticky) nalijte vodu, můžete přisypat přírodniny (šišky, jeřabiny, šípky, větvičky atd.) a dejte zmrznout. Poté vyklopte a ledový svícínek je hotový. Počasí je však vrtkavé. Nebude-li mrznout, svíčky vložte raději rovnou do skleněných nádob nebo do luceren.

Foto: Archiv firmy

Kupte si proutěný korpus na věnec a dozdobte ho podle libosti. Třeba i vánočními baňkami Glassor, cena od 53 Kč za kusFoto: Archiv firmy

Foto: À la Maison

Romantické zákoutí se dá vytvořit kdekoliv v zahradě. Využijte drobnosti, které máte doma, a přikupte pár dalších. Například stříbrný artyčok, cena 950 KčFoto: À la Maison

Foto: IKEA

Více světla, které vydrží? Spolehněte se na LED svíčky. Svíce Godafton je vysoká 14 cm, cena 129 KčFoto: IKEA

Sváteční nálada

Podpořit romantickou atmosféru zimní zahrady pomáhá venkovní dekorativní osvětlení. Nejčastěji se používají řetězy a závěsy na okna, dveře, zábradlí nebo třeba pergoly. Kromě tradičních tvarů jsou k vidění řetězy osázené například hvězdičkami, závěsy mohou evokovat dojem padajícího sněhu. Efektně vypadají světelné rampouchy. A kdekoliv v zahradě se uplatní motivy spojené se symboly zimy (sněhulák, sáně, sob, anděl, medvěd). Většina dekorativního osvětlení se prodává v LED provedení, některé lze ovládat na dálku a často jsou i na solární pohon. Bez ohledu na velikost a účel platí, že venku lze bezpečně používat osvětlení pouze k tomu určené!

Foto: Tchibo

Venkovní světelné sněhové koule s LED jsou vybavené časovačem, cena 699 KčFoto: Tchibo

Foto: Magnet 3Pagen

Solární osvětlení Soví rodina je vyrobené z odolného polyresinu, cena 629 KčFoto: Magnet 3Pagen

Foto: decoDoma

Malé jehličnany lépe vyniknou díky solárnímu řetězu s kouličkami, cena 399 KčFoto: decoDoma

Zahradní „restaurace“

Posnídat či poobědvat venku na terase není nic nemožného – třebaže mrzne. A když to jednou vyzkoušíte, jistě nám dáte za pravdu, že jde o nezapomenutelný zážitek. Stačí si jen přinést mobilní topidlo, nemáte-li už instalované infratopení například v pergole či markýze, a pustit se do grilování. „Přídavná topidla se nemusíte bát používat ve vlhkém prostředí nebo na sněhu. Výrobci dnes běžně udávají stupně krytí proti vniknutí vody, podle kterých lze určit, jak velkou vlhkost topidla vydrží, aby nedošlo ke zkratu. Vhodný je stupeň IPX4 a vyšší – od tohoto čísla vydrží elektrické přístroje stříkající vodu ze všech úhlů,“ vysvětluje Jan Řezáč, tiskový mluvčí Mall.

A který gril je vhodný? Ten s poklopem. Zdroj tepla není podstatný – jde to jak na plynu, tak na dřevu nebo díky elektřině (pokud nemáte zásuvku „pod sněhem“). Ještě si přineste termosku s horkým čajem a několik dek a netradiční stolování si pořádně vychutnejte.

Foto: Weber-Stephen

Gril Master Touch GBS na dřevěné uhlí díky poklopu snadno dosáhne optimální teploty a udrží ji za každého počasí, cena 8999 KčFoto: Weber-Stephen

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): S elektrickým kontaktním a BBQ grilem Catler GR 8012 připravíte zapečené sendviče, šťavnaté steaky, klobásky či lososa i ve dnech deštivých nebo mrazivých, cena 7490 Kč. Venku lze použít také udicí pistoli neboli smoking gun Sage BSM600 (provoz na baterie), cena 3190 KčFoto: Archiv firem

Foto: Mall

Na foto (zleva): plynové zahradní topidlo Eco Plus 13800, cena 4611 Kč; topidlo Silverline Digital 1200 IPX4, cena 5350 Kč; elektrické terasové topidlo Sencor SHH 760BK, cena 799 KčFoto: Mall

Soukromé lázně

Relax v příjemně teplé vodě s různými masážními proudy není jen výsadou léta. Vířivky s pevnou stabilní vanou se dají venku využít po celý rok, samozřejmě pokud se u nich použila odpovídající izolace a technologie. „Zvnějšku jsou opatřené termokrytem, který zakrývá vodní hladinu, aby se do ní nedostaly nečistoty, a tepelně izoluje. Další část izolačního systému se ukrývá v opláštění. Zabudované chytré technologie zase chrání vířivku i vodu před zamrznutím,“ uvádí Jan Kadlec ze společnosti USSPA. Optimální délka pobytu ve vířivce je kolem dvaceti minut ve vodě o teplotě ideálně 38 stupňů. A komu by to bylo málo, může si místo vířivky pořídit termální bazén.

Foto: Mountfield

Akrylátové vířivky se prodávají v různých velikostech a jejich ovládání je hračka. Jedním prstem navolíte trysky, teplotu vody či třeba osvětlení. Například vířivka Miami je pro tři osoby, cena 84 900 KčFoto: Mountfield

Foto: USSPA

Swim Spa M představuje spojení vířivky a bazénu a je určené pro celoroční použití. Hydroterapeutické trysky namasírují namožené svaly a proti regulovatelnému protiproudu si vydatně zaplavete, cena k doptáníFoto: USSPA

Kdy jste se naposledy koupali venku v zimě?

Reklama

Související témata:

Načítám