Hlavní obsah

Hit léta: Koberce na balkon i terasu!

Foto: vinccistyle

To správné pohodlí na balkon, zahradu i k bazénu přinesou koberceFoto: vinccistyle

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křesílka doplněná měkkými polštáři, slunečníky chránící před sluncem, grily o velikosti panelákové kuchyně jsou už standardním zařízením balkonů, teras či zahrad. Designéři a architekti si ale nyní všimli, že zde něco chybí. A tak přišli s venkovními koberci!

Článek

Máte pocit, že venkovní koberce jsou na světě už dávno a vy sami si koupili na balkon už aspoň třetí? Ano, ale to určitě myslíte takzvanou umělou trávu. Tyto koberce se vyrábějí zpravidla v šířce dva, tři nebo čtyři metry a kupujete je na metry podle toho, kolik ho potřebujete. Rozhodně však klasický trávník nenahradí, používají se jako podlaha na terasy či balkony. Jejich vlákna jsou vyrobena z polypropylenu a v podkladu nechybí drenážní otvory, aby skrz ně mohla odtékat voda.

Foto: boca praha

Nejznámější venkovní koberce se někdy označují jako umělá tráva. I když mnozí u nich dávají přednost zelené barvě, na výběr máte více než deset dalších odstínůFoto: boca praha

Na trhu najdete spoustu značek. „K mání je asi patnáct odstínů od růžové, přes fialovou a tyrkysovou až po limetkovou," říká Jitka Roubíčková ze společnosti Boca Praha a pokračuje: „S venkovními koberci se dá pracovat jako s interiérovými, není problém z nich vystřihnout ovál nebo jakýkoli tvar a rozměr podle přání zákazníka, ten olemovat a vytvořit malý kobereček." Cena se pak pohybuje od jednoho do sedmi set korun za metr čtvereční, přičemž platí, že čím nižší vlas, tím levnější.

Jenže v módě jsou úplně jiné koberce – kusové, které nejsou od těch „obývákových“ skoro k rozeznání. Podívejte se.

Foto: kika

Na balkon nebo terasu si můžete koupit kusový venkovní koberecFoto: kika

Krásné koberce pro váš balkon

Venkovní koberce vypadají úplně stejně jako ty, které máte v obýváku, ovšem rozdíl je především v odolnosti a materiálu. „Koberce určené do exteriéru musejí být UV stabilní, aby na přímém slunci brzo nevyšisovaly a neztratily svou barevnost,“ nabízí jeden z rozdílů Július Černický ze společnosti Kika. Tyto koberce jsou vyrobeny výhradně z umělých vláken, většinou jde o polyamid či polypropylen, což jsou voděodolné materiály. Proto venkovní koberce rychle schnou, což je v exteriéru žádaná vlastnost.

Foto: atoryandlee

Mnohé výrobky určené na ven jsou k nerozeznání od těch interiérovýchFoto: atoryandlee

A také to zjednodušuje jejich údržbu. Pokud potřebujete po večírku na zahradě nebo průtrži mračen koberec umýt, stačí k tomu obyčejná voda. „Doporučil bych buď vodu čistou, případně mýdlový roztok a takzvané rýžové koště, kterým koberec vyčistíte během pár minut,“ radí Július Černický. Naopak zakázané, stejně jako u domácích koberců, jsou agresivní a bělicí přípravky, které by „vyžraly“ barvu a na povrchu nechaly nehezké fleky.

Foto: tai ping

To není koberec do obýváku focený pro větší efekt venku, ale opravdový venkovníFoto: tai ping

Pozor také, na jaký podklad koberec dáváte. Bude-li ležet na dřevěných prknech nebo kamenné terase, je vše v pořádku. Ale pokud si ho pořizujete k bazénu, protože vám kloužou nohy po mokré dlažbě, bude zde „jezdit“ i koberec. Ale řešení je stejné jako u jakýchkoli jiných kusových koberců – stačí pod ně dát mřížkovanou podložku, která ho udrží na svém místě.

Foto: kika

Zatímco doma se nikomu nechce chodit po tvrdé dlažbě, venku mu to nevadí. Ale i tady už můžete dopřát nohám to správné pohodlíFoto: kika

Foto: tai ping

Venkovní koberce se také řídí módními trendy – letos jim vládnou květinyFoto: tai ping

A nezapomínejte, že na krásný koberec patří i krásný nábytek, který najdete v naší velké galerii zahradního nábytku.

I tady už vládne móda

I když jsou venkovní koberce novinkou, už na těch několika kusech lze určit trendy ve vzorech a barvách. Pokud tedy o venkovním koberci uvažujete, podívejte se po takových, které zdobí – jak jinak, když jde o zahradu – květinové vzory. Že nemůžete kytičky ani vidět? Pak vám designéři nabízejí série zdobené grafickými vzory – jde hlavně o dekor ve velmi výrazných barvách na tmavém podkladu, který vytváří zajímavý kontrast. Další variantou jsou pak koberce v s oblíbenými 3D efekty, toho firmy dosahují různou výškou vláken, kdy povrch pak působí plasticky. Tyto výrobky bývají jednobarevné, aby plastičnost krásně vynikla.

Foto: kankan

Stejně jako doma i na zahradě či terase se může stát koberec zajímavým doplňkemFoto: kankan

Foto: tai-ping

Móda 3D efektů ve světě venkovních koberců nesmí chybětFoto: tai-ping

Pokud si chcete opravdu užít léto venku, zkuste našich 10 doplňků, které se vejdou i na malý balkon!

Že jsme vás nalákali a toužíte po koberci na zahradě? Ano, už jsou k dostání i u nás, cena za kus se pohybuje zhruba od tisícikoruny výš.

Myslíte si, že jsou venkovní koberce dobrý nápad? Nebo jen výmysl architektů a výrobců? Řekněte nám to v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám