Hlavní obsah

Hledáte si nemoci na internetu? Možná máte kyberchondrii!

Foto: Profimedia

Jak přistupujete k tomu, když vás něco bolí? Pozor na nemoc zvanou kyberchondrie!Foto: Profimedia

Reklama

Stále více lidí propadá nemoci zvané kyberchondrie. Nejdou k doktorovi a hledají si informace o nemocech na internetu. Je to nebezpečné. Buď zbytečně panikaříte, nebo přejdete příznaky vážné choroby.

Článek

Pobolívá vás břicho, trvá to pár dní, ale k lékaři se vám nechce. A tak usednete k počítači a hledáte, jaká choroba by to asi tak mohla být. Za půl hodiny už jste vyděšení, protože z banálního podráždění žaludku se najednou vyklubou vředy, Crohnova nemoc nebo dokonce rakovina. Všechny tyto nemoci se projevují potížemi, které vy zrovna pociťujete.

„Dělám to pokaždé, když mi něco je,“ přiznává třicetiletá Michaela svou zálibu v internetovém samoléčitelství. Nejvíce času proseděla u počítače, když byla těhotná – s internetem konzultovala bolesti zad, propadlou klenbu chodidla i těhotenskou cukrovku. „V jednu chvíli jsem toho musela nechat, protože jsem si hledala další a další možné komplikace v těhotenství, které mi hrozí, až jsem z toho propadala depresi, že dítě nikdy nedonosím,“ říká mladá žena.

Její chování se nazývá kyberchondrie. To je stav, kdy se člověk nadměrně pozoruje, informace o svém zdraví a případných chorobách vyhledává na internetu a podle webového návodu se mnohdy i léčí. Prostě takový novodobý hypochondr. (O hypochondrii čtěte více zde.)

Foto: Profimedia

Sedíte hodiny u počítače a hledáte, co by vám mohlo být? To je špatně!Foto: Profimedia

Mám boreliózu, pane doktore!

Lékaři na jedné straně vítají, když se člověk zajímá o své zdraví a hledá si informace, protože práce se vzdělaným pacientem je snazší, než když musí všechno zdlouhavě vysvětlovat. Zároveň však varují, že internetové zdroje nejsou spolehlivé a můžou pěkně ublížit.

Jaká jsou hlavní rizika? Informace na webu bývají příliš obecné. Jste unavení? Můžete mít stovku nejrůznějších nemocí od virózy přes depresi až po rakovinu. Útočit na vás však budou ty nejvážnější choroby, protože na ně ze strachu kliká co nejvíc lidí a ony mají vysokou čtenost. A pak jsou tady diskuse, kde se dočtete další hrůzostrašné historky.

„Rozlišit mezi informacemi založenými na vědeckém poznání a těmi ostatními je obtížné,“ potvrzuje primář Petr Sucharda ze III. interní kliniky VFN v Praze. Docentka Petra Tesařová z onkologické kliniky stejné nemocnice doplňuje, že internet je zdrojem mnoha nevyvážených, zkreslených a zavádějících informací a laik může jen těžko rozlišit, co je reklama a co nezávislá odborná informace.

V lepším případě mu internet přisoudí chorobu, kterou nemá. Takového pacienta před časem přivítal ve své ordinaci kardiolog Zorjan Jojko. Muž tvrdil, že má boreliózu a je nutné, aby se začal léčit.

Foto: Profimedia

Pociťujete na sobě příznak nějaké nemoci? Ano, koukněte se na internet, co by to mohlo znamenat, ale své závěry konzultujte s lékařem. Samoléčba vám v mnohých případech může velmi uškodit!Foto: Profimedia

„Myslel jsem, že má hotové krevní testy odjinud, když si je tak jistý, ale ukázalo se, se bojí jehel. Obcházel proto různé doktory v domnění, že sežene potřebná antibiotika bez testů. Byl jsem pátý lékař, kterého navštívil, a nakonec se mi ho podařilo k odběrům přesvědčit. Ukázalo se, že boreliózu vůbec nemá,“ vypráví Zorjan Jojko.

Horší variantou je, že člověk je skutečně nemocný, ale chorobu nerozpozná. „Stejné příznaky může mít banální onemocnění i závažná choroba. Když se pacient začne léčit sám, ztrácí drahocenný čas, během něhož může nemoc postoupit do nevyléčitelné fáze,“ varuje Petra Tesařová.

Neznamená to, že odteď už nemáte nikdy zjišťovat žádné informace. V pořádku je, když na internet zabrousíte jednou za čas – třeba v situaci, kdy chytnete klíště a nevíte, jaké příznaky případné nemoci sledovat. Nebo když vás pálí žáha po těžkém jídle a potřebujete poradit, co zabírá. Netrávíte hodiny čtením o rakovině kostí jen proto, že vás bolí noha. Nemáte potřebu hledat si další a další nemoci, protože co kdybyste je náhodou taky měli.

A úplně nejlepší je získat díky internetu základní přehled a vyrazit k živému doktorovi. Ušetříte zdraví i čas.

Reklama

Související témata:

Načítám