Hlavní obsah

Hodiny, které čas (ne)měří!

Foto: Thinkstock

Hodiny mohou být i dominantní okrasouFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesnost je výsada králů. Abyste této ctnosti dosáhli i vy, rozhodně k tomu nepotřebujete tým rádců, kteří vám budou řídit den. Existuje i mnohem jednodušší způsob, jak být všude včas. Stačí si koupit spolehlivé hodiny. Víte ale, jaké jsou v kurzu? Podívejte se!

Článek

Hodiny už dávno netvoří jen kulatý či hranatý ciferník, dvanáct čísel a dvě ručičky – u některých designových kousků to chce dost fantazie a soustředěný pohled na zeď, než zjistíte, že sledujete ukazatel času. A zarazit vás může i cena, která se často může rovnat měsíčnímu platu onoho rádce. Zatímco některé vás přijdou na tisíc korun, jiné si výrobce cení i na desetinásobek.

Jedny z nejoblíbenějších a nejprodávanějších hodin současnosti. Tvoří je ručičky a samostatné dřevěné kostky, o velikosti 6 x 6 centimetrů, s čísly. Jen na vás záleží, jak si je po stěně rozmístíte a jak velkou dekoraci z nich vytvoříte. Na výběr máte tmavé nebo bílé provedení. U firmy Design District je koupíte za 4230 Kč.

Nástěnné hodiny dokážou nahradit pouze ručičky. Na stěně potřebují prostor minimálně 105 centimetrů, neboť jedna má délku 61 a druhá 45 centimetrů. Jsou vyrobené z ořechového dřeva a inoxu. Design District je prodává za 7700 Kč.

Originální a vtipné řešení nabízejí hodiny Invotis Alarm. Jde o budík nakreslený na plátně o velikosti 29 x 42 centimetrů, který doplňují „pravé“ a funkční ručičky. V Naoko jsou k mání za 1125 Kč.

Nejen v jídelně či kuchyni oceníte hodiny, kde jednotlivá čísla nahrazují různé druhy – samozřejmě nejedlých a nedrobících se – sušenek. Cookie Clock mají průměr 39 centimetrů a v Naoko stojí 945 Kč.

Na vteřiny zapomeňte!

Nástěnné hodiny se v posledních letech mění z ukazatele přesného času spíše v krásný doplněk. A více než kde jinde se zde prosadil minimalistický trend. „K nejoblíbenějším a stále nejprodávanějším patří typy, kdy z hodin zůstaly jen ručičky bez čísel. Člověku stačí letmý pohled, aby poznal, kolik zhruba je. Pokud potřebuje vědět čas na minuty, zpravidla má po ruce mobil,“ říká Štěpánka Tornerová z firmy Design District.

Rozhodně se nemusíte obávat, že byste ručičky na stěně přehlédli. Velikost takových „hodin“ bývá minimálně kolem půl metru. Běžně se však setkáte i s hodinami většími než 150 centimetrů. Sice přijdou na deset tisíc, ale máte vlastně vyřešenou dekoraci celé stěny. Stanou se natolik dominantními, že se sem nic jiného nevejde.

Nástěnné hodiny Femme jsou vyrobené z hliníku a mají průměr 70 centimetrů. Koupit je můžete v červené a černé barvě, cena v obchodě Darekdomu.cz je 1199 Kč.

Skleněné hodiny ze skla Loving You budete ve svém bytě milovat! Mají průměr 43 cm a v Darekdomu,cz jsou k mání za 1199 Kč.

Podlahové hodiny, které zároveň slouží i jako knihovna nebo odkládací prostor, mají výšku 198 a šířku 57 centimetrů. Za 3990 Kč je prodává IKEA.

Designové nástěnné hodiny Alessi Blow Up tvoří náhodně poskládané ocelové pruty vytvářející jedinečný originální nadčasový design. Mají průměr 65 centimetrů a obchod Designové hodiny je nabízí za 5389 Kč.

Nástěnné hodiny Walter Wayle II navrhl pro značku Alessi slavný designér Philippe Starck. Mají průměr 25 centimetrů a v obchodě Designové hodiny stojí 1649 Kč.

Pokud si myslíte, že by vám takové hodiny moc nepomohly, protože na prázdné zdi jen těžko odhadnete rozdíl mezi půl druhou a půl třetí, i tak si z nabídky trendových výrobků vyberete. Ciferník pak nahrazují například čísla umístěná v dřevěných kostkách, které volně – ale samozřejmě v té správné ose – rozmístíte po stěně. Stejnou službu ale dokážou udělat u „bezčíslových“ typů třeba rodinné fotky v rámečcích.

Pokud vás to neláká, pak zvolte takové hodiny, kde jsou čísla co nejsubtilnější, anebo se rozhodněte pro některý z asymetrických modelů. Pro všechny však platí, že přednost dostávají nadčasové materiály a barvy – tedy kromě nerezu či jiných kovových povrchů je to hlavně černá a bílá.

Že nechcete hodiny ani vidět, neboť vám neustále připomínají, že nestíháte? Pak není nic jednoduššího, než z nich vyndat baterii – většina z nich funguje právě jen s její pomocí – a čas se zastaví! Vy si tak vyšetříte chvíli jen pro sebe. Tak si ji užijte!

Reklama

Související témata:

Načítám