Hlavní obsah

Holašovické koláče

Hodnocení:
(9)
Foto: Archiv redakce
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Kynuté tlačené koláče s povidly, mákem nebo tvarohem jsou nejlepší domácí! Pusťte se do nich, nebudete ani chvíli litovat.

Ingredience pro:
2 plechy
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička soli
  • citronová kůra
  • 1 lžíce sádla
  • vejce na potření
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 125 g másla
  • 1 kostka droždí
  • švestková povidla
Článek

Postup

Krok 1: Mouku promíchejte s krupicovým a vanilkovým cukrem a solí, přidejte vlahé mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, rozdrobené droždí a trochu strouhané citronové kůry a vypracujte hladké těsto, které nechte v teple dvojnásobně nakynout. 

Krok 2: Poté těsto vyklopte na vál a pomoučenou lžící odkrajujte kousky těsta. Utvořte z nich malé kuličky, urovnejte je na vymazaný plech a dnem skleničky namočeným v sádle v každé udělejte důlek. Koláčky nechte na plechu nakynout.

Krok 3: Důlky pak podle potřeby ještě jednou promáčkněte skleničkou. Naplňte povidly nebo jinou oblíbenou náplní, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a upečte dozlatova.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek