Hlavní obsah

Dnes je zázračný sněžný úplněk. Jak se jmenuje všech 12 a umíte je využít ve svůj prospěch?

Foto: Lizavetta, Shutterstock.com

Foto: Lizavetta, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úplněk, tedy okamžik, kdy na obloze svítí celý kulatý Měsíc, je z astrologického hlediska velmi důležitým obdobím. Které druhy úplňků známe? A čím na nás mohou zapůsobit, a ovlivnit tak náš život?

Článek

Možná to sami zažíváte – na obloze svítí Měsíc v úplňku a pro vás končí všechna legrace. A hlavně spánek. Citlivější jedinci pociťují za úplňku silné narušení svého denního cyklu a probdělé noci kolem něj jsou běžnou součástí jejich dne. Jaké úplňky známe? Co jejich názvy znamenají a jak zasahují do našich životů?

Superúplněk, krvavý měsíc a další

Barva měsíce na obloze se samozřejmě nemění, stejně tak ani jeho velikost. Zdání změn je výsledkem konkrétního uspořádání postavení Slunce a Země. Rozeznáváme čtveřici měsíců v úplňku.

  • Krvavý měsíc: Jeho název souvisí v první řadě s jeho vizuálem – tento úplněk totiž září načervenale. Dochází k němu v době naprostého zatmění Měsíce, kdy Země stojí mezi Lunou a Sluncem. Na Měsíc v tu chvíli dopadá jen světlo přefiltrované okrajem atmosféry Země, která odstíní většinu modré složky, a Měsíc vypadá červený. Krvavý měsíc přináší období změny a transformace a přináší do života velmi podstatné body zlomu.
  • Superměsíc nebo superúplněk: Takto označujeme úplněk, který vypadá větší než obvykle – a to proto, že je o kousek blíž k Zemi, jelikož právě doputoval po orbitě do nejbližšího bodu. Superúplněk naznačuje, že je působení Měsíce na naše životy mnohem silnější než obvykle a všechny jeho účinky jsou ještě mocnější.
  • Modrý měsíc: Pozor, tentokrát vůbec nejde o barvu, úplněk se na obloze neobjevuje v jiném odstínu. Jedná se o úplněk navíc, ke kterému dochází jednou za dva a půl roku – v jednom období proběhnou čtyři úplňky místo tří, případně v jednom měsíci stojí Luna v úplňku na obloze také hned dvakrát. Označuje období, kdy je třeba zbavit se negativní energie a upustit ze sebe nahromaděné napětí a vztek.
  • Sklizňový měsíc: Úplněk, který stojí na začátku podzimu. Jeho název pochází z dob před rozšířením elektřiny, kdy farmáři museli spoléhat na přirozené zdroje světla. Sklizeň se začátkem podzimu extrémně protahovala a světlo úplňku tak pro ně bylo zcela klíčové. Je to měsíc uzavírání starých ran a karmické odplaty.
Foto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Krvavý měsíc není ve skutečnosti červený, jen se nám tak vinou postavení planet jevíFoto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Názvy úplňků podle indiánské tradice

Vizuál úplňku však není tím jediným, co hraje při jeho pojmenování roli. Záleží také na tom, kdy se daný úplněk odehrává. Podle indiánské tradice má úplněk v každém měsíci své speciální jméno – a často není jediné, přízvisek pro každý z nich je hned několik, zde už ne všechna pochází přímo od indiánských kmenů.

  1. Vlčí úplněk: Lednový úplněk je první v roce. Značí období vhodné k překonávání překážek a dotahování věcí do konce. Říká se mu také ledový, starý nebo Yule po starobylém keltském svátku.
  2. Sněžný úplněk: Únorový označuje období trpělivosti, kdy je třeba zatnout zuby a vydržet, i když se věci mohou zdát beznadějné. Říká se mu také bouřný nebo hladový.
  3. Červí neboli žížalí úplněk: Březnový označuje období, kdy je třeba začít s prací na zahradě, a pobízí nás k většímu spoléhání na vlastní intuici a empatii. Říká se mu také vraní, rašící, mízový, cukrový nebo postní.
  4. Růžový úplněk: Dubnový je pojmenovaný podle rozkvétajících růžových květů plamenky. Je to ideální období pro nová dobrodružství, čas radosti a optimismu, kdy všechno spěje k dobrému konci. Říká se mu také trávový, vaječný nebo rybí.
  5. Květinový úplněk: Nepřekvapivě k němu dochází v květnu. Tento úplněk přináší do našeho života stabilitu a rovnováhu, uklidnění situace a pevnou půdu pod nohama. Říká se mu také kukuřičný nebo mléčný.
  6. Jahodový úplněk: Červnový úplněk označuje dobu nových možností a příležitostí, určování cílů a priorit. Říká se mu také medovinový nebo medový.
  7. Jelení úplněk: Červencový označuje období růstu jeleního paroží. Z astrologického hlediska poukazuje na nutnost posílit své vztahy, zvláště v rodině a s přáteli. Říká se mu také hromový, senný nebo růžový (tentokrát ale od slova růže).
  8. Jeseteří úplněk: Srpnový úplněk startuje období rybaření. Také nabízí příležitosti, jak zazářit a ukázat se v lepším světle, jde o úplněk hojnosti, až nadbytku. Říká se mu také úplněk zelené kukuřice.
  9. Sklizňový úplněk: Zářijový nabádá k utlumení aktivity a sbírání sil na nadcházející zimu, období temnoty. Říká se mu také ovocný, plodný, ječmenný nebo úplněk hladového ducha.
  10. Krvavý úplněk: Ačkoli krvavé úplňky nastávají kdykoli a jsou pojmenované podle své barvy, stejné jméno nese i říjnový úplněk. Přináší čas rovnováhy a harmonie ve všech oblastech života, zvolnění a poklidu. Říká se mu také cestovní, úplněk umírající trávy, lovecký nebo krevnatý.
  11. Mrazivý úplněk: Listopadový označuje příchod zimy. Spolu s ní naznačuje, že přišla doba, kdy je třeba začít brát věci vážně a vyhodnotit, čeho jste v uplynulém roce dosáhli a čeho ještě dosáhnout chcete. Říká se mu také ojíněný, bobří nebo zasněžený.
  12. Chladný úplněk: Poslední, prosincový úplněk poněkud překvapivě nabádá k užívání si života, je to úplněk zábavy a radosti a také umění všímavosti, tzv. mindfulness. Říká se mu také dubový, úplněk dlouhé noci nebo úplněk Yule.

Připravte se na všechny úplňky předem a využijte jejich energii v roce 2024 na maximum!

Související témata:

Načítám