Hlavní obsah

Lunární kalendář pro vaši krásu: Kdy během měsíce jít ke kadeřnici, kdy si udělat masku a peeling?

Foto: Zolotarevs, Shutterstock.com

Foto: Zolotarevs, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víc energie, účinnější beauty procedury nebo krásnější vlasy? Zjišťovali jsme, co můžete z měsíčního cyklu vytěžit pro svou krásu i lepší psychiku, i když se třeba zrovna nevyznáte v astrologii a ani nepatříte mezi novodobé čarodějky.

Článek

Čtete horoskopy? Zajímá vás výklad karet podle znamení? Sbíráte zajímavé kameny a využíváte jejich účinky? Jestli jste odpověděli ano, bude vás zajímat i vliv Luny na tělo, psychiku a krásu. Rituály podle Měsíce jsou v současnosti stále populárnější a my jsme se jim podívali na kloub.

Moderní magie a ezoterika

V poslední době se lidé víc ponořili do světa rituálů, mystiky a magie. Na největší online nástěnce světa Pinterest vyhledávání magických metod a rituálů atakovalo rekordy. Víc se sbírají minerály, jako je růženín či turmalín, pro lepší náladu a posílení sebevědomí a mnohem častěji se lidé pouštějí třeba do vykuřování obydlí svatým dřevem nebo šalvějí, aby se zbavili negativních energií. Jaké rituály jsou spjaté s lunárním cyklem?

Foto: Anna Martyanova, Shutterstock.com

Šalvěj, svaté dřevo (palo santo) a krystaly… Rituály pro lepší náladu a harmonizování okolního prostředíFoto: Anna Martyanova, Shutterstock.com

Jak Luna působí na tělo i duši

Sledování fází Měsíce není nic nového. „Lunární cyklus působí na nálady a odpradávna existuje mnoho různých, více či méně potvrzených pověr o tom, jak může ovlivňovat nejrůznější oblasti života. Když se zajímáte o cyklus Luny, můžete tak obohatit svůj život o určité poznatky třeba i vlastního těla. Například když odpozorujete, jak souvisí váš menstruační cyklus s cyklem Měsíce na nebi,“ říká historička, podnikatelka a ceremonialistka Lilia Khousnoutdinova.

Na internetu najdete množství stránek, které se lunárním cyklem zabývají a popisují podrobně každý den a to, na jaké orgány Měsíc zrovna působí, jaké procedury jsou ideální, jestli je vhodné podstupovat lékařské zákroky, co právě jíst nebo zda pracovat na zahradě.

Foto: paw, Shutterstock.com

Cyklus Měsíce má přibližně 29 dní – od novu přes úplněk zase po novoluní – a vždy byl spojován s ženským cyklemFoto: paw, Shutterstock.com

Jak Měsíc působí na pleť a vlasy

Může Měsíc ovlivňovat vzhled a krásu? Tradice říká, že rozhodně ano! Lunární fáze můžete užít ve svůj prospěch při beauty procedurách. „Vše, co slouží k posílení a regeneraci, dává do těla něco pozitivního a výživného, se doporučuje pro lepší výsledek provádět při přibývajícím Měsíci. Naopak vše, co slouží k očištění a detoxikaci, například lymfatická masáž, je vhodné provádět, když Měsíc ubývá,“ radí Dagmar Borešová z instagramového profilu Lunarium.

Ideální je tedy v ubývající fázi provádět třeba peeling, procedury proti akné a na čištění pleti. A když Měsíc dorůstá, věnujte pokožce větší hydratační a regenerační péči. „Asi úplně nejznámější rituál se týká stříhání vlasů. Tradičně se považuje za vhodné ostříhat se během fáze dorůstání Měsíce, pokud chcete, aby vlasy dobře rostly. Když ale chcete, aby nedorůstaly tak rychle a lépe vám držel sestřih, například mikádo, pak se radí stříhat, když Měsíc ubývá,“ vysvětluje tradici Lilia Khousnoutdinova.

Foto: Kryvenok Anastasiia, Shutterstock.com

Úplňkový rituál? Může mít například formu psaní deníku nebo promýšlení cílů na další měsíc. Anebo si vychutnáte relaxační koupel?Foto: Kryvenok Anastasiia, Shutterstock.com

Jak využít mocnou sílu úplňku

Úplněk je moment, kdy sílu Měsíce můžeme pociťovat nejvíc. „Je to čas zábavy, odpočinku a nové energie. Během něj si dopřejte čas jen pro sebe a dejte pleti a tělu speciální péči,“ doporučuje Dagmar Borešová. Je to příležitost udělat si v sobě pořádek, nastavit si cíle na nadcházející měsíc, vtáhnout do života to, po čem toužíte, meditovat a také čistit a nabít amulety měsíčním svitem. Úplňkový rituál pro vás může mít i podobu vany s koupelovou solí anebo si vymyslete svůj vlastní! Fantazii se meze nekladou…

Reklama

Související témata:

Načítám