Hlavní obsah

Itálie: Tahle místa vás okouzlí!

Foto: Thinkstock

Benátky jsou kouzelné město plné romantikyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie – to je země majestátních hor, nekonečných písčitých pláží, ledovcových jezer, vína, pizzy, těstovin a spousty památek. A nám tolik známá geografická „holínka“ je navíc tak blízko. Vždyť z hraničního přechodu Rozvadov se dostaneme do vyhlášeného letoviska Lignano Sabbiadoro již za 7 hodin.

Článek

Co stojí za zhlédnutí?

Je bez diskuse, že v této zemi si každá z nás přijde na své. Milovnice turistiky i romantické duše ocení nádherná jezera. To největší v Itálii, ledovcové Lago di Garda, které se nachází mezi Alpami a Pádskou nížinou, je dlouhé přes 51 kilometrů! Průzračně čistá voda kontrastující s bílými plachetnicemi vyrazí dech všem, které mají možnost podívat se na ně z vyšší nadmořské výšky.

Foto: Thinkstock

Lago di Garda je nádhernéFoto: Thinkstock

Pohádkový ráj pro romantičky

V porovnání s Lago di Molveno v oblasti Dolomiti di Brenta je vhodnější pro mladší generaci kvůli vodním sportům. Měla jsem možnost navštívit obě jezera a mohu říci, že druhé jmenované má zase hezčí přírodní scenérie vhodné k nekonečným procházkám po okolí. Avšak ubytování a ceny všeobecně nepatří zrovna k nejlevnějším (mezi přímořským městem a horami je rozdíl asi 90 korun na jedné pizze). Pokud jde o koupání, i v období největších veder se teplota vody pohybuje okolo 15 °C, avšak i tak stojí Molveno určitě za návštěvu!

Od něj směrem k moři se nachází město Trento, které v každém ze svých supermarketů nabízí vynikající šumivé víno z lesních jahod za pouhé jedno euro. Pokud bude možnost, doporučujeme ochutnat fragolino bohaté na nezapomenutelnou vůni a chuť! Známé je i lambrusco, jež se v restauracích podává ve skleněných karafách za opravdu nízkou cenu.

Foto: visitrimini.com

Pláže jsou většinou dlouhé a písčitéFoto: visitrimini.com

Tělo na tělo v úzkých uličkách

Kousek od Trenta leží jedno z nezajímavějších měst světa – Benátky. S nimi je to tak, že buď je jednou navštívíme a bezmezně se do nich zamilujeme, a to napořád, nebo nás vůbec neokouzlí. Slyšela jsem i takové názory, že zdejší laguny zapáchají, plavou v nich hromady odpadků atd. Já jsem se ale s ničím takovým nesetkala, a to jsem je navštívila šestkrát. Objektivně však zhodnocuji, že konec turistické sezony a spíše chování a množství návštěvníků se na čistotě Benátek trochu podepisují. Nejhezčí jsou proto na přelomu května, kdy turistický ruch ještě příliš netepe životem.

Jestliže jsme první případ a Benátky nás „dostanou“, zálusk na koupi místní nemovitosti nás musí přejít, neboť ty se prodávají pouze místním, protože ti si nepřejí, aby jejich město někdy patřilo cizincům. Škoda. Všude dýchá historie. Bazilika, vyhlídková věž, náměstí svatého Marka, gondoly, krámky (včetně našeho Bati), kanály, školy… Prohlédnout si to všechno není otázkou jednoho dne.

Foto: Lucie Maixnerová

Bazilika na náměstí svatého MarkaFoto: Lucie Maixnerová

Místo formule náramky a náušnice?

Další zajímavé pokoukání se nabízí kousek od pláže největšího přímořského letoviska Evropy. Z Rimini je to totiž co by kamenem dohodil do pátého nejmenšího státu světa San Marina, které je známé v souvislosti se závody formule 1. Takový výhled do údolí, a konkrétně na tento okruh, se jen tak nevidí! Je opravdu výjimečný! Hradby městečka, spousty blyštivých stříbrných šperků a krámků se suvenýry snad ani nedovolí odsud odjet bez nějaké památky.

Malý stát velký duchem

Stát ve státě je samozřejmě i Vatikán, sídlo papežovo, nacházející se na pravém břehu řeky Tibery jakožto území uvnitř Říma. Chrám sv. Petra, Sixtinská kaple a další pamětihodnosti nejsou přístupné s odhalenými rameny a koleny. Počet turistů a nekonečné fronty ale oddělují statečné návštěvníky od těch méně trpělivých, takže na zakrývání některých částí těla vlastně ani nemusí dojít.

Itálie má dozajista co nabídnout, a to tu nepadla další významná místa. Pokud tedy hledáte cenově dostupnou a krásnou zemi s mnoha druhy vyžití, neváhejte zakoupit dálniční známku a vyrazit na cestu za poznáním a relaxem! Ciao!

Reklama

Související témata:

Načítám