Hlavní obsah

Hospodyňky, pozor! Tipy, jak v domácnosti využít dětský olej a zásyp!

Foto: sergey0506, Shutterstock.com

Foto: sergey0506, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná vám připadá použití dětského zásypu a olejíčku jako čisticích prostředků v domácnosti hodně netradiční. Ale přesto to stojí za vyzkoušení. Budete překvapeni, jak skvěle fungují.

Článek

Dětský zásyp a olej sice tvoří základ kosmetické výbavy pro nejmenší, nicméně většinou je doma najdou i ti, jejichž děti už dávno chodí do školy. A to je dobře, protože – jak sami uvidíte – se můžou hodit třeba při úklidu.

Po mastném fleku ani památka

Vystříkl vám olej při smažení a mastná skvrna zůstala i na oblíbeném tričku? Snadno se jí zbavíte, když na ni hned nasypete dětský pudr. Látku pořádně promněte a přebytečný zásyp vyklepejte. Postup opakujte tak dlouho, dokud skvrna nezmizí.

Zásypem oživíte koberce

Jednou z nevýhod koberce je, že se v něm postupem času usazují nepříjemné pachy. Máme pro vás tip, jak ho bez chemických čističů a osvěžovačů vzduchu dostanete znovu do skvělé formy. Pomocí sítka na mouku na něj nasypte vydatnou vrstvu dětského pudru a nechte působit přes noc. Ráno důkladně vyluxujte. Máte-li koberec v tmavším odstínu, můžete zásyp předem promíchat s balíčkem skořice nebo muškátového květu – celá místnost se krásně provoní.

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Vrstva dětského zásypu udělá se zašlým kobercem divyFoto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Řetízek rozmotáte cobydup

Už se vám někdy udělal na řetízku uzlík? Rozmotávání vyžaduje dobrý zrak, jemné ruce a spoustu trpělivosti. Půjde vám to o dost lépe, když uzlíky posypete dětským zásypem a pomocí dvou špendlíků je rozmotáte. Poté řetízek umyjte mýdlovou vodou, opláchněte a na froté ručníku nechte oschnout.

Dětský olej jako univerzální pomocník

Pruh usazené špíny kolem vany nebo sprchového koutu odstraníte dětským olejíčkem. Stačí zašpiněná místa otřít hadříkem namočeným v roztoku vody a oleje v poměru 3 : 1. Zbytky olejové směsi pak důkladně setřete a povrch přestříkejte dezinfekčním prostředkem. Odstraníte tak případnou mastnotu i choroboplodné zárodky. Stejně vyleštíte i nerezové a pochromované povrchy, například vodovodní baterie nebo kuchyňský dřez.

Pryč s čmáranicemi i přilepeným lízátkem

Zeď v obýváku počmáraná pastelkami naštve každého. Hlasité výtky to už nezachrání – je lepší začít jednat a všechno co nejrychleji uvést do původního stavu. Počmárané místo nejdříve nahřejte fénem na vlasy a potom čáry opatrně odstraňte houbičkou pokapanou dětským olejíčkem. Nakonec stěnu jemně otřete papírovou utěrkou nebo kouskem buničité vaty.

Pěkně naštvat dokáže také odložené lízátko nebo žvýkačka. Když se přilepí na nábytek, tak je nejdříve opatrně odstraňte umělohmotnou škrabkou. Zbylé přilepené kousky zakápněte dětským olejem a nechte působit alespoň pět minut – zbytky dobrot potom snadno sloupnete. Povrch nábytku na závěr přeleštěte flanelovým hadříkem.

První pomoc pro dřevo i linoleum

Objevili jste na dřevěné podlaze drobné šrámy? Dříve než půjdete koupit drahé pasty z reklamních letáků, vyzkoušejte náš jednoduchý recept. Vezměte suchý hadřík, kápněte na něj trochu dětského oleje a škrábanec jím několikrát přetřete, aby se olej mohl do podlahy co nejvíce vsáknout. Potom ji přeleštěte suchým mopem nebo flanelovým hadrem.

Olejíček se hodí také k ošetření dřevěného nábytku, a to hlavně k odstranění otisků prstů – k jejich likvidaci postačí hadřík s několika olejovými kapkami. Nábytek potom vyleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna.

Ani hedvábný lesk na linu či vinylové podlaze není problém. Stačí, když občas přidáte do 5 litrů vody na vytírání 1 lžičku dětského oleje. Jen dejte pozor, abyste jeho množství „nepřestřelili“ a z podlahy se nestalo kluziště.

Foto: Kelly-Marken, Shutterstock.com

Pár kapek olejíčku stačí a lesknout se bude dřevěný nábytek i linoleumFoto: Kelly-Marken, Shutterstock.com

Super účinný prostředek na vytírání

Budete potřebovat: ½ litru vody, 6 sáčků mátového čaje, 1 litr bílého octa, 3 lžíce dětského oleje, 2 lžičky běžného přípravku na nádobí

Nejdříve si připravte silný mátový čaj asi v půl litru vody. Ten nechte louhovat alespoň tři hodiny. Pak ho nalijte do kbelíku, přidejte ocet, dětský olej a přípravek na nádobí. Pořádně všechno promíchejte a můžete se pustit do vytírání.

A co vy? Dáváte přednost čistidlům, která si vyrobíte doma, nebo pro ně raději zajdete do obchodu?

Načítám