Hlavní obsah

Skvrny od fixy, inkoustu nebo propisky? Prověřené triky, jak tuhle pohromu vyřešíte!

Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani nemusíte mít malé děti, abyste zjistili, že máte fixem nebo propiskou poznamenané šaty nebo košili. Zachovejte klid, existuje hned několik způsobů, jak se této nechtěné „ozdoby“ zbavit.

Článek

To si takhle sedíte v práci u počítače, chcete si v diáři růžově podtrhnout dva úkoly a najednou se vám zvýrazňovač vysmekne z ruky... a je na klíně, přesněji na sukni. Co s čmárancem od fixu? Máte několik možností. Většinou se řešení odvíjí od toho, kde právě jste a co všechno máte po ruce.

Pohroma v práci

U většiny fleků je jedním z hlavních hesel rychlost. Fixy a inkoust z propisky jsou ale trochu jiná kapitola. Jde o barvu, která se ihned vsákne, a tudíž nemá smysl třít ji vodou v domnění, že to pomůže. S barevným „uměleckým dílem“ budete muset dojít domů a zasáhnout až tam.

Ale ještě předtím zkuste zapátrat, zda některá z kolegyň nemá v šuplíku odlakovač na nehty – to by vás zachránilo. Odlakovač totiž odstraní nejen fixy a inkoust, ale i jiné problematické barvy. Další možností je mrknout do ledničky, jestli tam z nějaké oslavy nezbylo něco ostřejšího – čirý alkohol typu vodka nebo slivovice by měl také pomoci.

Sázkou na jistotu bude lak na vlasy. Stačí jím zblízka skvrnu postříkat, nechat chvíli působit a omýt navlhčeným ubrouskem – lak na vlasy odstraní třeba i stopy po rtěnce.

Foto: Fecundap stock, Shutterstock.com

Když vyteče propiska, udělá skvrnu sice malou, ale výraznou Foto: Fecundap stock, Shutterstock.com

Domácí péče

Po jakémkoli zásahu mimo domov by mělo následovat klasické vyprání podle doporučení na štítku. Kdyby byly zbytky barvy stále vidět, použijte technický líh, pak saponát a znovu vyperte.

Čmáranice na sedačce nebo nějakém citlivém materiálu doporučujeme nejdříve čistit jemnější cestou: smíchejte zubní pastu s jedlou sodou na kašičku, houbičkou naneste na postižené místo a nechte působit. Vlhkou utěrkou pak setřete zbytky.

Radou našich babiček je potření citronovou šťávou. Ovšem zkušenost ukázala, že je tento přírodní přípravek trochu slabý v souboji s fixem. Při experimentech na bavlněném tričku zmizely jen drobné stopy po barvě z propisky. Rozverné tahy fixy se ani nehnuly.

Výše zmíněné přípravky na bázi alkoholu, tedy kromě odlakovače také například hygienický gel na ruce nebo deodorant, lze použít i na jiné povrchy než látkové – měli byste být úspěšní v případě linolea, koberce, vinylové podlahy nebo třeba desky kuchyňské linky. Počmárané stěny budou spíš aspirovat na přetření původní barvou.

Ostatní barvy

Poměrně tvrdým oříškem jsou akrylové či temperové barvy. Když si jimi potřísníte oděv, je třeba ihned zasáhnout a papírovým ubrouskem nebo aspoň opačnou stranou štětce setřít nános barvy, aby se nevsákla a hlavně nezaschla v tlustější vrstvě.

Pokud vám tedy dítě přinese po týdnu z výtvarky tričko s rukávy hrajícími všemi barvami, šance, že se fleků zbavíte, je minimální. Přesto zkuste technickým lihem nebo alkoholem skvrny doslova napustit a nechat působit přes noc. Týká se to však jen bílých triček – u barevných byste se dočkali ještě větší pohromy.

Menší šanci uspět máte i v případě, že jste si skvrny nevšimli a oděv vyprali, dali do sušičky nebo vyžehlili. Vyšší teplotou se inkoust do látky zažere a většinou už nejde odstranit. Někdy na staré fleky funguje směs glycerinu a mycího přípravku na nádobí, ale šance není moc velká.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Barvy pro domácí použití odstranit lze, s profesionálními olejovkami to bude o poznání horší Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Obecně platné rady

Nikdy nepoužívejte čistidla na bázi alkoholu na kůži. Původní skvrny by možná zmizely, ale zůstaly by stopy po alkoholu – stejně nevzhledné a možná ještě větší. Podobné je to v případě oblečení, které se nesmí prát. Specializované čistírny si někdy se skvrnami poradí, ale není to časté.

Při jakémkoli čištění skvrny je nejlepší ji z rubu podložit hadříkem nebo kouskem kartonu, abyste nepotřísnili i ostatní části oblečení. Ještě před nanesením alkoholu nebo odlakovače vyzkoušejte na malém kousku látky někde v ohybu, jestli nezanechává nežádoucí stopy. Třeba saténové materiály s leskem jsou velmi choulostivé a mohli byste je zničit.

A když nezabere ani jedna z osvědčených rad, pak nezbude nic jiného než začít přemýšlet, jak zakomponovat skvrnu do celkového outfitu nebo jak ji nějakou aplikací umně skrýt (třeba vlastnoručně vyrobenou módní nášivkou).

Máte ještě jiné osvědčené tipy na odstranění skvrn

Související témata:

Načítám