Článek
Na 4 porce potřebujete: 4 menší brambory, 1 lžíci olivového oleje, 250 g míchané zeleniny podle stavu zásob, hrst čerstvých nebo sušených hub, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, 200 g předem povařených krup či krupek, sůl, třený česnek a hrst sekané petrželky na dochucení.
Tip z kuchařky: Pokud používáte sušené houby, předem je namočte do vlažné vody nebo také mléka. Některé kuchařky doporučují je také v tekutině povařit. V každém případě tekutinu nevylévejte, ale přidejte do polévky; raději ji přeceďte přes čajové sítko, protože v sušených houbách občas ulpí písek nebo zemina.
Podzim nám často nadělí spoustu pěkných hub a sáhnout můžete samozřejmě po zásobách, které jsme si nasušili. Spojení krup či krupek (broušená, případně drcená zrna ječmene) s vydatnými polévkami je velmi tradiční. Kroupy patřívaly k „jídlům chudých“ pro svou láci a všeobecnou dostupnost a také pro skutečnost, že se velice navářejí a jsou velmi vydatné. Obsahují také mnoho cenných látek, a především jsou nositelkami příjemné, lehce oříškové chuti, která skvěle ladí jak s houbami, tak s podzimní zeleninou. Při přípravě byste je měli několikrát propláchnout v cedníku s jemnými oky pod tekoucí studenou vodou, a pak přelít vodou vroucí. Vařte je podobně jako rýži, jen zalité větším množstvím vody a po dobu asi 40 minut. Chuť zvýrazní stroužek česneku a lžíce másla či sádla.