Hlavní obsah

Manuál: Jak neztloustnout na dovolené

Foto: thinkstock

Užít si lahůdky na dovolené nutně nemusí znamenat nabraná kilaFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Chcete si užít dovolenou a zároveň nepřijet s kily navíc, které by vám zkazily zážitky z odpočinku? Víme, jak tomu zabránit! Čtěte, dozvíte se, co, kdy a kolik toho můžete sníst!

Pro ty, kteří se snaží udržovat váhu nebo hubnout, mohou být dny volna trochu problematické. „Neznamená to však, že byste se měli při dovolené stresovat, zda náhodou nepřiberete po ochutnání neobvyklých jídel či alkoholu,“ říká ředitelka společnosti Stop obezitě PhDr. Iva Málková. Podle ní je dobré trávit dovolenou aktivně, a pohybem tak občasný malý prohřešek vykompenzovat.

Vždyť já jsem skoro nejedla

Ne vše je dietní, přestože to tak vypadá! „Dejte si pozor na nadměrný příjem ovoce, především později odpoledne a večer, může vám dodat daleko více energie než libové maso se zeleninou a malým bramborem,“ uvádí příklad Iva Málková. Jako další nebezpečí uvádí sladké limonády a zmrzliny.

Pro orientaci se podívejte níže do tabulky, jak rychle se kalorie načítají. „Denní energetický příjem je téměř 3x vyšší, než by měl být při redukci váhy, a jídelníček má navíc nevhodné složení," komentuje ho Iva Málková. „Chybí zde bílkoviny – mléčné výrobky – mléko, jogurt, tvaroh, zakysané mléčné výrobky, nízkotučný sýr –, ryby, drůbež či jiné libové maso. Místo ovoce by bylo vhodnější zkonzumovat asi 400 g zeleniny, limonádu nahradit neenergetickými nápoji a místo tvrdého alkoholu si vychutnat kvalitní suché víno."

Pořád a málo

Co tedy máte jíst? „Základem je snídaně,“ radí nutriční terapeutka Nikola Hanyšová. „Ležíte-li u vody, zvolte lehce stravitelnou stravu, proto si vyberte například ovocný salát s jogurtem nebo kousek pečiva s tvarohovou pomazánkou a zeleninou.“

Důležité je nezapomínat na svačiny, které zabrání tomu, abyste večer měli velký hlad. K nim doporučujeme třeba jogurtový nápoj, který můžete kdykoli a kdekoli vozit v termosce, dají se koupit i tyčinky s vysokým obsahem bílkovin, další možností jsou konzervy tuňáka či jiných ryb a dát si je se zeleninou.

Foto: thinkstock

Alkoholové radovánky kompenzujte pohybemFoto: thinkstock

„K obědu pak zvolte těstovinový salát se zeleninou a tuňákem či jiné ryby a mořské plody s přílohou,“ radí Nikola Hanyšová. K odpolední svačině pak podle ní postačí například zeleninová šťáva a k večeři opět ryby, maso s nižším obsahem tuku a místo klasické přílohy můžete vyzkoušet například větší množství grilované zeleniny.

Pár pravidel, které vám pomohou podle Nikoly Hanyšové:

  • Měli byste se vždy snažit jíst jen do polosyta.
  • Dodržovat dostatečný pitný režim!
  • Není nutné sníst předkrm, polévku, hlavní jídlo i dezert.
  • Nenarazíte-li na nejzdravější restauraci a v jídelním lístku nenajdete žádné jídlo obsahující současně kvalitní zdroj sacharidů, bílkovin (maso, ryby, nízkotučný sýr, tofu, sóju, vejce) a dostatek zeleniny, poproste obsluhu o přírodní úpravu.
  • Bude-li k dispozici jako příloha jen bramborák, poproste o jeho vynechání a dejte si více zeleniny. Bude-li jídlo celkově vhodné, ale jeho součástí bude například ještě slanina, poproste o vynechání slaniny.
  • Ke sklence vína si dejte jen lehký salát s rybou a vynechte přílohu. Vhodným výběrem je například vinný střik, případně sklenka piva.

Problém zvaný all inclusive

Systém all inclusive bývá zajišťován formou švédských stolů. „V naší mentalitě ještě někdy přetrvává myšlenka sníst co nejvíc, když je to v ceně,“ říká PhDr. Iva Málková. V tomto případě vám radíme pomůcku, takzvaný zdravý talíř. „Měl by se skládat z poloviny ze zeleniny, z ¼ libového masa, nízkotučných sýrů, mléčných výrobků a podobně – a z ¼ potravinami, které dodají do těla zejména sacharidy – přílohy, pečivo, ovoce," uvádí odbornice a doporučuje si výběr jídla nejprve rozmyslet a i ochutnat přiměřené množství potravin, které neznáte nebo běžně nekonzumujete. „Příjemný požitek z jídla a jeho pestrost mohou být někdy důležitější než samotné množství,“ doplňuje Iva Málková.

Přesto jste přibrali? Rozhodně nehladovte, bude to mít opačný efekt. Pomoci vám může náš Dietní jídelníček od expertky na hubnutí či výběr z našich cvičení: hardcore trénink nebo parkour běh. Co myslíte?

Související témata:

Načítám