Hlavní obsah

Hubnutí: U kterých potravin sledovat tuk, cukr či kalorie?

Foto: Thinkstock

Začínáte hubnout do plavek? Poradíme vám, co všechno hlídat u potravin, které jíteFoto: Thinkstock

Reklama

Hubnutí je hodně o jídle. Přemýšleli jste ale, na co si vlastně máte dát největší pozor? Zaměřit se na kalorie, tuky nebo cukr? Co z toho vadí postavě nejvíc? Ptali jsme se za vás!

Článek

Při pohledu na etikety potravin jste trochu zoufalí, protože netušíte, co vlastně máte hlídat? Bude pro vás větší hrozbou velké množství kalorií, procento tuku, nebo gramy cukru? Zeptali jsme se nutričních specialistů, co vám mohou poradit ohledně výběru potravin. Zde jsou jejich odpovědi!

U každého vadí něco jiného

Nenechte se prvními dojmy z rozhodnutí zhubnout zastrašit. Volba správných potravin vypadá složitě, ale není. „Je potřeba vědět pár základních pravidel, včetně toho, že každá potravina má problémovou jinou položku,“ uvádí výživová poradkyně Monika Bartolomějová. „Zatímco u sýrů by vás mělo zajímat množství tuků, u nápojů, jogurtů zase množství cukru,“ doplňuje odbornice.

Přičemž kalorie jsou pak vždy součtem celkového energetického příjmu, který si v rámci diety musíte hlídat. Pohybuje se kolem 5500 až 6000 kJ. Obecně je dobré sahat po potravinách, které mají nižší počet kalorií.

Foto: Thinkstock

Ovocný cukr dopoledne řešit nemusíteFoto: Thinkstock

Zaměření vždy na danou složku potraviny je podle toho, z čeho je vyrobena: proto u sýrů sleduje hlavně tuk (převažuje ve složení), u nápojů zase cukr (opět hlavní složkou).Nejhorší potraviny pak budou takové, co mají vysoké oboje výše jmenované – tuky i cukry. „Mezi ně patří například levné sladkosti, sladké pečivo a další,“ doplňuje přesněji Lada Nosková. Držte se tedy těchto pravidel:

Co u čeho sledovat?

Ovoce a zelenina: Do dietního jídelníčku patří ve velké míře. Ovoce obsahuje sice ovocný cukr, ale dáte-li si jej dopoledne, nemusíte si s ním lámat hlavu. Zelenina je pochopitelně v pořádku zcela.

Pečivo, těstoviny:Je třeba sledovat hlavně obsah vlákniny, čím více, tím lépe. Proto volba celozrnných je lepší než těch z bílé mouky. Nebudete mít po nich rychle hlad. Díky vysokému obsahu sacharidů je dobré jeho příjem večer snížit.

Sýry:Sledujte množství tuku, pro dietu je maximum 30 procent tuku.

Maso, uzeniny:Sledujte množství bílkovin, které by mělo být co nejvyšší, ale obsah tuku a soli naopak co nejnižší.

Jogurty a mléčné výrobky: Vynechejte ty plné cukru, tedy sladké a vsaďte na přírodní, bílé, či ještě lépe zákysy či kefíry. Tam pak sledujte tuk - neměl by překračovat tři procenta.

Foto: Thinkstock

Tuk vás u jablka trápit nemusí. Ale kalorická hodnota a cukr ano!Foto: Thinkstock

Tyhle vynechte

Pokud vás přepadne chuť na sladké, radí odbornice sledovat třeba u sušenek množství cukrů a tuků a vybrat si takové, aby obě hodnoty byly co nejmenší. Mezi další rizikové potraviny patří nanuky, zmrzliny, dorty, tučné sýry... Tam máte zase možnost buď zvolit co nejnižší cukr i tuk, anebo si je dopřát se vším všudy, ale zcela výjimečně. O zdravém mlsání jsme psali zde.

Ze začátku se však nějakými přehmaty ve výběru nenechte vyvést z míry. Ono to půjde, viďte?!

Reklama

Načítám