Hlavní obsah

I Yves Saint Laurent jednou začínal!

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě jsou přehlídky mladých návrhářů jedny z nejočekávanějších, plné nových nápadů, talentu a svobody. U nás začínající návrháři stále bojují o své pozice, ale situace se mění. Třeba na Shooting Fashion Stars!

Článek

Akce Shooting Fashion Stars, podporující začínající české návrháře, je důležitou součástí české módní scény již od roku 2003. Za deset let od svého zahájení v něm své kolekce prezentovala řada dnes již etablovaných jmen v oblasti fashion, jakými jsou Jakub Polanka, Pavel Ivančic, Kateřina Geislerová, Chatty, Zuzana Kubíčková a další.

Princip Shooting Fashion Stars je jednoduchý. Poskytnout stoprocentně profesionální podmínky pro módní show, za kterou nebudou muset návrháři utranit nic ze svých rozpočtů. A zajistit takový program, který bude zajímavý pro potenciální klienty začínajících designérů.

Výsledkem je módní show s velkolepou scénou v zajímavém prostoru, doplněná video efekty, působivou hudbou a skvělou světelnou show.

Simona Krainová na SFS 2013

Na co se můžeme letos těšit?

Letošní jubilejní desátý ročník hostí v pátek 25. 4. 2014 výjimečné prostory právě zrekonstruované a novotou vonící Galerie Mánes. Deset let je také příležitostí k oslavě i reflexi. Shooting Fashion Stars 2014 představí studenty módního návrhářství v kontrastu s tvorbou módních profesionálů.

Organizátoři oslovilii jednu z nejprestižnějších uměleckých škol v České republice – Ateliér módní tvorby na Vysoké škole Umělecko-průmyslové v Praze, aby připravilkolekci pro desetileté výročí SFS. V rámci SFS 2014 představí svou nejnovější kolekci Kateřina Geislerová a retrospektivu tvorby Ivana Kaňovská.

Kolekce Hany Frišonsové na SFS 2012

Talentované návrhářské trio LaFormela představilo na SFS 2012 kolekci Raven´s Flight – kolekce sklidila ohromný úspěch a LaFormele otevřela dveře i na mola světových fashion weeků

Kateřina Geislerová

Kateřina Geislerová zaujímá jedinečné postavení na české návrhářské scéně. Svůj obor vystudovala v Mekce světové módy, Paříži, kde si také založila ateliér a svou značku úspěšně prosadila. Kateřina navíc tvoří neobyčejně osobité kolekce s hlubokým příběhem. Ten se promítá nejen v kvalitě materiálu, zpracování a perfektních střizích, ale především v nadčasovém stylu nonšalantní elegance.

Kolekce jaro-léto 2014 Kateřiny Geislerové se nese v duchu volnosti, lehkosti bytí a svobody. Ve splývavých materiálech, které souzní s tělem a dávají vyniknout ženskému pohybu, využívá převážně dvou stěžejních barev kolekce – ikonickou černou a bílou. Černá a bílá jako symboly smyslnosti, tajemnosti a romantické čistoty. Modely tak získávají novou, avšak stále ženskou formu. Uvidíme také několik exkluzivních modelů z nově uváděné luxusní řady Kateřiny Geislerové.

Kolekce Jakuba Polanky na SFS 2012, kde se představil již jako speciální host (Jakub byl prezentován na SFS jako začínající návrhář v roce 2005)

Liběna Rochová na SFS 2013

Ivana Kaňovská

Retrospektiva obsahuje výběr modelů z Ivaniných kolekcí Pandora, Aquo a Tension. Pandora je inspirovaná mytologickým příběhem bohyně Pandory. „Pandóra“ – ve volném překladu – „obdarovaná všemi dary“, je kolekce adorující ženu a její osobitou ženskost. Modelům dominují kovové elementy v podobě luxusních šperků, komponované na tělo.

Kolekce AQUO je sérií avantgardních scénických pokrývek hlavy inspirovaných exotickým románem Jumaroro spisovatelky a básnířky Sylvy Lauerové. Jde o specifický typ helmic – masek – objektů, vytvořených z leštěného kovu, doplněných krystalovou pryskyřicí, optickými vlákny nebo silonovými žíněmi.

TENSION zaznamenala po svém uvedení velký úspěch nejen u odborné veřejnosti, ale i v médiích. Kolekce je inspirovaná životním stylem současných, silných, moderních žen, které ve svém životě nasazují obrovské pracovní tempo, řeší s přehledem, samostatně a sebevědomě problémy a nástrahy života, stávají se až super ženami.

Vysoká škola umělecko-průmyslová v Praze

Ateliér Módní tvorby na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze vychovává od svého založení v roce 1949 elitu české módní scény. Ateliér Módní tvorby představí kolekci deseti modelů vytvořených na téma IDENTITA. Studenti v uplynulém semestru prozkoumávali tradiční řemeslné techniky a výsledné modely jsou osobní inovativní interpretací reflektující téma identity. Jednotlivé modely jsou prvními vlaštovkami autorských kolekcí, které budou představeny v rámci Artsemestru na UMPRUM v červnu 2014.

Záznam z fashion show uvidíte online na www.iconiq.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám