Hlavní obsah

Ideální čas na lásku? Víme, kdy máte největší šanci na úspěch!

Foto: Thinkstock

V lásce jde vždy o city a vaše srdce, takže bez rizika to není nikdyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska. Touží po ní mladí i staří. V kolika letech je na ni ale ten pravý čas? Ve dvaceti, třiceti, nebo ještě později? Kdy je ideální se zamilovat a šance, že to vyjde, jsou vyšší? A kdy je to naopak riskantní?

Článek

Pravda je, že láska s sebou vždy nese určitá rizika. Ať jste v jakémkoli věku, vždy dáváte všanc své city, a to je prostě hazard. Ale co si budeme povídat, sázka, bez níž nelze žít. A takhle rizika rostou či klesají v souvislosti s vaším věkem.

Sladkých dvacet

Jsou to takové ty první lásky a faktem je, že ne příliš často vydrží. Trvanlivost těchto vztahů totiž snižuje řada věcí:

  • Nedostatek zkušeností – to vede k tomu, že se mladí velmi snadno zamilují, ale také „odmilují". Chybí jim vlastně jakákoli vztahová inteligence.
  • Neujasněné priority – když je vám „-náct“ či čerstvých dvacet, většinou nemáte moc jasné představy o tom, co od života chcete. Přistupujete k němu s lehkostí, berete, co vám nabízí. A to se týká i vztahů.
  • Povrchnost – ve dvaceti je super, když je váš přítel atraktivní, vtipný, v kolektivu oblíbený, víc nepotřebujete. „V tomto věku vybíráte partnery spíš podle prvotních sympatií a moc nepřemýšlíte, jaké charakterové vlastnosti by měl mít. Ve třiceti to pak ztroskotá právě na rozdílných názorech a vlastnostech, které se ukázaly jako negativní,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Rozumné třicítky

Tady už odpadají veškerá negativa typická pro mladé dívky. V tomto věku už mají ženy celkem jasno v tom, kam by se měl jejich život ubírat a jakého partnera k tomu potřebují. Nevrhají se do vztahů bezmyšlenkovitě, přemýšlejí. „Kromě toho jsou už jaksi vyřáděné a nemají tolik sklony k nevěře jako mladé dívky,“ dodává Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Ženy kolem třiceti ví, co chtějí od života i od muže. Ale zase jim vše můžou pokazit tikající biologické hodinyFoto: Thinkstock

Vlastně je to ideální věk na lásku, ale jen v případě, že žena zvládne ukočírovat obrovské riziko v podobě zběsile tikajících biologických hodin. Protože zoufalé ženy dělají zoufalé věci, a nekončí to vůbec dobře. „Pokud ale nepřeháníte, je to vážně nejlepší doba na plnohodnotný a pevný vztah. Již máte něco za sebou, jste většinou vybouřené a vyzrálé, spokojené samy se sebou, soběstačné a připravené na vážný vztah,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Zralé a plné sil

Je jim něco mezi čtyřiceti a padesáti lety, mají za sebou nějaký vážný vztah či manželství, většinou mají děti, ale pořád jsou to krásné, vitální ženy plné sil a energie. Milostný život jim nejčastěji komplikuje ztráta sebedůvěry. Po předešlém zklamání si už tolik nevěří, jsou unavené, zatrpklé, trápí je pocit ujíždějícího vlaku. „Mnohdy se na rande neumí uvolnit, mají tendence být negativní, už tolik nevěří ve vztahy, dávají si odstup,“ popisuje rizika Lenka Černá. Přitom mají řadu výhod:

  • Znají samy sebe (ví, co jim sluší, co ne, co mají rády v posteli…)
  • Umí být soběstačné (finančně, ale i emočně)
  • Umí si vážit vztahu
Foto: Thinkstock

Na lásku byste neměly rezignovat, nikdy není pozděFoto: Thinkstock

Dámy, co to (ne)vzdávají

Je jim padesát a výš, jsou to vdovy, rozvedené ženy, důchodkyně, které žijí samy, protože děti už mají vlastní životy. Tady je největším rizikem to, že rezignují a samy se vzdají možnosti znovu se zamilovat. Obávají se o svou atraktivitu, a protože dlouho žily samy, ve vztahu se již nedokážou tolik přizpůsobovat. Komplikací mohou být i dospělé děti, které mohou mít tendence mluvit jim do milostného života.

Je to ale škoda. Tyhle dámy mají stále právo na lásku. „Nemají závazky, jsou finančně zabezpečené, v podstatě připravené užívat si života. Navíc dnes i starší ženy vypadají skvěle, jsou zvyklé o sebe pečovat, mít i vlastní život v podobě zájmů, kamarádek, a i to mužům vyhovuje,“ zakončuje Lenka Černá.

Kolik bylo vám, když jste našly lásku svého života?

Reklama

Související témata:

Načítám