Hlavní obsah

Jak posílit imunitu? Tipy skoro zadarmo!

Foto: Thinkstock

Jste unavení a nemocní? Nezahrávejte si se svou imunitou!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že chytíte každý bacil, který letí kolem vás? A že i váš potomek je nemocný, sotva doléčí předchozí potíže? Víme, co dělat, aby váš imunitní systém zase fungoval, jak má!

Článek

Schopnost vašeho těla odvracet útoky virů a bakterií máte samozřejmě částečně vrozenou, ale také získanou – každým dalším kontaktem s viry nebo bakteriemi by měl váš organismus vytvářet větší množství protilátek. Proč to tak ale často není a vy jste co chvíli nemocní?

„Poruchy ve smyslu oslabení jsou coby vrozené velmi zácné,“ říká MUDr. Ferdinand Polák, náměstek pro zdravotní péči Ministerstva zdravotnictví ČR a lékař pro intenzivní péči ve VFN. Takže vinu neházejte na genetiku, příčin je mnoho a bohužel jich spousta závisí na vašem zdravém nebo nezdravém způsobu života. Každý stres je na škodu!

A ty zůstaneš doma!

Jestli jste maminkami malých dětí, určitě byste chtěly vědět, jak můžete podpořit obranyschopnost u nich: „Děti se postupně během života setkávají s různými antigeny – škodlivinami, ale na většinu z nich dokáže jejich tělo přirozeně zareagovat a bránit se,“ říká Ferdinand Polák. Podle něj to nejhorší, co může rodič pro své dítě v tomto ohledu udělat, je to, když z něj vychovává ,skleníkové' dítě. To, že si přinese nemoc ze školy či školky, není žádný problém. „Musíte být trpělivé, protože se nejedná o nic neobvyklého,“ uklidňuje odborný lékař.

Foto: Thinkstock

Nejhorší, co dětem můžete udělat, je izolovat je od ostatních dětíFoto: Thinkstock

Nejčastějšími původci „školkových onemocnění" jsou podle něj různé respirační viry, na které se tělo po setkání s nimi naučí reagovat. Až do nástupu do školky se ale dítě potkává většinou s úzkou skupinou lidí a laicky řečeno si ,zvykne' pouze na jejich virovou výbavu. „Někdy k potížím přispívá i určitý stres dětí z nového prostředí a nový režim," dodává lékař s tím, že navíc v předškolním věku mohou děti mít zvětšené takzvané nosní mandle, kde se může infekce udržovat. Zde je na místě konzultace na ORL.

Důvěřujte, ale prověřujte

Co odborníci radí v takových případech? „Trpělivost, každé nachlazení zodpovědně doléčit a děti nepřetěžovat. Důležité je mít dobrého pediatra, který vyloučí závažnější příčinu a neplýtvá antibiotiky,“ doplňuje svého kolegu Tomáš Mezník. Antibiotika radí využít skutečně jen v nutných případech – ale cíleně a zodpovědně. „Vy sami si rozhodně antibiotika pro své dítě nevynucujte, jen byste mu uškodili!“ uzavírá lékař.

Zdraví, až pak peníze

A imunita u dospělých? „Každé onemocnění vede v určité fázi k oslabení imunity, a tím k většímu riziku dalšího nakažení či zhoršení stavu,“ popisuje MUDr. Tomáš Mezník. Typickým příkladem je situace, kdy na relativně banální virovou infekci nasedne mnohem vážnější takzvaná bakteriální superinfekce. Podle lékaře tomu můžete zabránit nejlépe tím, že se nesnažíte potíže přechodit, ale naopak zodpovědně vyléčit. Často dva dny v klidu zabrání dvoutýdenní pracovní neschopnosti.

Stále totéž a bez úspěchu

Jak si tedy s častými nemocemi poradit? Tělo musí být silné, odpočaté a mít co nejvíc energie, kterou pak může napřít do boje s jakoukoli nemocí. „Největší úspěchy mají ta nejjednodušší a nejlevnější opatření – dobrá strava, dostatek spánku, pečlivá kompenzace glykémií u diabetiků, prevence přenosu sexuálně přenosných nemocí,“ uvádí MUDr. Ferdinand Polák. Až na druhém místě je léčba různými preparáty. „Bohužel většina lidí si raději vezme dvakrát denně multivitamin či od lékaře žádá předepsat antibiotika, místo aby se dobře najedla, pravidelně sportovala a pořádně se vyspala,“ doplňuje lékař. Přesto jsou způsoby, jak si imunitu posílit, čtěte dál!

A co vy? Jak se snažíte bojovat a jak se vám to daří?

Reklama

Související témata:

Načítám