Hlavní obsah

Informační embargo: Co svému milému o svém ex neříkat?

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste zamilované a možná i bláhové. Proto vám nepřijde divné, pokud máte odpovědět na intimní otázky ohledně svých předchozích vztahů. „A kolik že jsi měla milenců? Vyžadoval tvůj ex orální milování?“ Buďte ve střehu! Jsou věci, které by stávající partner o tom bývalém vědět neměl!

Článek

Vaše partnerství je postaveno na důvěře a úctě. Jste k sobě upřímní ohledně pocitů i plánů do budoucna. Co se ale stane, pokud tabu přestanou být tabu, a vy vytáhnete osobní věci z minulosti? Rozhovory o bývalém partnerovi mohou být buď neškodnou zábavou, ale také bolestivým a zbytečným výletem do vzpomínek.

„Jedná se jen o nevinnou zvědavost, nebo chcete předat bolestivé zavazadlo, které je třeba rozbalit proto, aby se vám ulevilo?“ ptá se sexuoložka a vztahová expertka Nikki Goldstein z australského Sydney na svém blogu s tím, že sdělování informací o expartnerech je chůzí po tenkém ledě.

Kdy o ex sexu mluvit? Když je důvod

„Vždy záleží na tom, o jaká témata jde. Pokud se kdysi něco stalo, a ona situace ovlivňuje vaše současné partnerství, klidně se o tom můžete zmínit,“ radí uznávaná odbornice. Na mysli má například to, že při milování nesnášíte svazování. Bývalý se v tom totiž vyžíval, ale vám daná praktika moc nevoněla. Sex s ním byl spíš o stresu, nervozitě, někdy i strachu. Od té doby nechcete zkřížit ruce a nastavit je ke spoutání šátkem, pouty či třeba kravatou. Aby váš přítel pochopil, co se ve vás děje, musíte mu o své minulosti říct.

Podle Nikki Goldstein, když na něco takového dojde, řekněte: „Poslouchej, co se mi stalo… A to je důvod, proč jsem teď ve vztahu s tebou tak spokojená.“ Důležité životní mezníky jsou jedna věc, ale velmi intimní informace, která se týká například konkrétního počtu bývalých milenců či sexuálních návyků muže, se kterým nechodíte už přes rok, by měly zůstat v tajnosti.

Foto: ThiagoSantos, Shutterstock.com

O vašem sexuálním životě s bývalými partnery mluvte s tím současným, jen když to pomůže vyřešit váš problém. Například nechápe, proč nesnášíte svazování. Můžete mu prozradit, co vám při tom váš bývalý vyvedl. Bude lépe rozumět, co se ve vás dějeFoto: ThiagoSantos, Shutterstock.com

Nechlubte se sexuálními úspěchy

„Často se stává, že lidé mají potřebu chlubit se svými dřívějšími známostmi. Obvykle novým partnerům chtějí dokazovat, že je o ně zájem a oni jsou schopní získat kohokoli, klidně třeba i bývalého. To je taky špatně,“ dál popisuje sexuoložka s tím, že tohle chování rozhodně dobrý dojem nedělá. „No víš zlato, Pavel mi k prvnímu výroční koupil diamantový prsten. To je tenhle na mém prstu. Hrozně ráda ho nosím, připomíná mi staré dobré časy.“ Jak se asi Mirek má cítit? Poníženě. Ohroženě. Raněně.

Kdo ti dal ten prsten

Pochopitelně, že na původ drahého prstenu jednou stejně dojde, ale není nutné spojovat prsten s bývalým. Byť to myslíte jakkoli dobře. V podstatě je moudré dobře si rozmyslet, jaké informace jsou ke zveřejnění vhodné a jaké již nikoli.

„Přestože muži a ženy mluví stejným jazykem, vyjadřují se jinak,“ opakuje známou pravdu i britská spisovatelka a sexuální poradkyně Linda Sonntag. Proto opatrně, ponechte si některá svá tajemství, a když už se s nimi budete chtít svému milému svěřit, zvolte vhodný způsob komunikace!

Nemusí vědět všechno

Ostatně, psychologové podotýkají, že jen málokterý vztah unese absolutní otevřenost. Podle nich by tak na seznam informací s embargem měly patřit i vaše osobní sexuální fantazie s jiným partnerem, sny o bývalém – a hlavně jeho soukromí, od hygienických návyků až po jeho finanční situaci. Stávající protějšek opravdu nemusí vědět nic, co se ho netýká! Říká se tomu etika partnerských vztahů. Přece ctíte intimitu jako takovou, nebo ne?

A kolik toho o vašem bývalém životě ví váš partner?

Reklama

Načítám