Hlavní obsah

7 důkazů, že žijete v toxickém vztahu. Týká se vás některý?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonalý vztah prostě neexistuje. Každé partnerství může být toxické. Jste ale vůbec schopni rozpoznat, jestli je právě vaše láska a sebevědomí pod palbou? Tyhle signály prozrazují, že váš svazek připomíná minové pole!

Článek

Všichni chtějí vztah jako z románu. Ten, který spojuje bezpodmínečná láska, vášeň, důvěra, vzájemná úcta, něha i humor. Bohužel podobné iluze jsou k vidění spíš jen v pohádkách. Ne každý je totiž ochoten na partnerství pracovat. Pak se takový původně slibný svazek mění v toxický a ten žádné šťastné konce nemá. Vlastně se postupem času rozpadá a útočí na osobní sebeúctu. Jak něco takového co nejdřív rozpoznat? Sexuální kouč Sean Jameson z irského Dublinu má pár tipů. Tady jsou!

Nejste sami sebou

V každém vztahu se stává, že jeden partner nemusí plně souhlasit s tím druhým. To je v pořádku. Ovšem jen do té doby, než se manipulativní a dominantnější jedinec snaží prosadit svou a přesvědčuje protějšek o své jediné a nehynoucí pravdě. Den po dni tak manipulátor mění vaši osobnost, a navíc se vás snaží přesvědčit, že bez něj nejste nic. A co hůř, vy to tolerujete. Z lásky. Nebo ze strachu, aby vás dotyčný neopustil. Vypadá takhle pravé štěstí? Nic si nenamlouvejte!

Jste odstaveni od přátel a rodiny

V ideálním případě se vaše láska dokonale hodí do okruhu přátel a taky rodina ji bez problémů přijme. Častěji se ovšem stává, že věci nevycházejí podle představ. Pak se dospělí nemusí, ale tolerují. Skutečný problém nastává v případě, když se vám blízká osoba snaží přátele a rodinu znechutit, o příbuzných mluví hanlivě nebo proti nim tajně kuje pikle a usiluje o to, abyste se všemi omezili kontakt. Jak romantické, že vás miláček chce mít jenom pro sebe, že? Aby bylo jasno, takové chování je jasnou známkou toxického a nezdravého vztahu.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Chce vás mít jen pro sebe? Není to nehynoucí láska, ale známka toxického vztahuFoto: nd3000, Shutterstock.com

Zavaluje vás dárky

Kdo by neměl rád pozornost a dárky? Jenže všeho moc škodí. Pokud po každé nedořešené hádce nebo nedorozumění partner přichází s bonboniérou a kyticí, naznačuje tím, že neumí problémy řešit jinak než kupováním lásky. Problém se nesmaže, jen se odsouvá stranou, a vy v podstatě máte držet ústa a krok. „Jé, zlato, ty mne zveš na Bali? Odpouštím ti!“

Setkáváte se s pasivní agresivitou

Požádáte partnera, aby umyl nádobí. Výhružně zvedne obočí a zeptá se vás, jestli si z něj děláte srandu. Je to přece vaše práce! Hned se cítíte jako malá školačka káraná učitelkou. Partnerovi se omluvíte a následně jej požádáte, aby vám aspoň pomohl. On, rozhořčený na nejvyšší míru, ovšem s úsměvem na rtech, rozbije pár talířů a pronese: „Hotovo, umyto!“ Podle Seana Jamesona pasivní agresivita přichází v mnoha podobách, mezi které patří vytváření pocitu bezmoci či nekonstruktivní kritika.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Cítíte se bezmocně, protože vás pořád kritizuje? Pasivní agresivita je dalším hřebíčkem do rakve vašeho vztahuFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Čelíte výhrůžkám

Víte, jak vypadá emoční vydírání? „Hele, nech toho, nebo se s tebou rozejdu!“ Podle Seana Jamesona ani tohle chování není v pořádku. Kritika by se měla sdělovat laskavě, rozhodně ne s výhružným tónem. Pokud se s něčím takovým setkáváte dnes a denně, možná už pohár trpělivosti přetekl, vy rádi vyslyšíte toto „přání“ a reálně toxický vztah ukončíte.

Dobře znáte nadměrnou žárlivost

Partner se dožaduje vaší oddanosti a touží po pozornosti. Tak i tady pozor. Žárlivost a nejistota jsou určitě známkou nezdravého partnerství. Odborníci dokonce tvrdí, že jakákoli kontrola ze strany partnera, ať už se jedná o pracovní vztahy nebo vaše e-maily, je nežádoucí. Bez ohledu na to, jak dlouho trvá. Pokud nemáte jasně nastavené hranice slušnosti nebo je druhý nerespektuje, dostává vaše sebevědomí i partnerství pěkně zabrat!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Jakákoli kontrola ze strany partnera je výstražným znamenímFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Snášíte kritiku na veřejnosti

Špinavé prádlo by se vždy mělo prát doma – ne před ostatními. Ve zdravých vztazích partneři chtějí, aby cizí lidé pochopili, jaký mají doma poklad. Ne obráceně! Kritika, shazování, manipulace a znevažování na veřejnosti nevěstí nic dobrého. Honem pryč!

A jak to máte vy? Dokážete odejít ze vztahu, který pro vás není dobrý?

Načítám