Hlavní obsah

Intimní anorexie zabije každý vztah! Zjistěte, zda ohrožuje i ten váš

Foto: Profimedia

Život s intimním anorektikem je plný osamělosti a prázdnotyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tichý zabiják vztahu. Nemoc, které si nemusíte všimnout třeba dvacet let. Intimní anorexie ničí vše, co se týká lásky a spokojeného manželství. Nejste její obětí i vy? Poznejte to podle devíti znaků!

Článek

Pojem intimní anorexie používá psycholog Douglas Weiss, který jím vysvětluje stav, kdy je jeden z páru chladný a vyhýbá se jakékoli intimitě (fyzické i emoční). V soužití s intimním anorektikem máte pocit, že vedle vás leží spolubydlící, nikoli partner.

Jak ho odhalit

Zjistit, že váš vztah ničí intimní anorexie, není snadné. Jsou lidé, kteří takto žijí třeba dvacet let a navenek působí jako dokonalý pár. Doma je ale chlad a základní emocí, kterou partner intimního anorektika pociťuje, je osamělost. Té si ale mnohdy všimne až po letech, protože doposud jeho pozornost zaměstnávaly děti, budování společného života a podobně. Týká se to i vás? Tohle je devět základních znaků intimního anorektika:

  • Zaneprázdněnost– Nemá čas! Intimní anorektik nemá kdy se svému protějšku věnovat. Ženy často až extrémně uklízejí, soustředí se na lesk oken, nikoli na manžela. Muži pak do noci sedí u počítače a pracují, aby pak druhý den v kanceláři neměli co dělat.
  • Obviňování – Jakýkoli problém, který se vyskytne, je vaše vina. Intimní anorektik nepřipustí, že by za něco mohl on.
  • Odmítá projevy lásky – Ví, že se necítíte dobře, ví, že potřebujete projevit lásku, ale nechce. Neříká slova, která chcete slyšet, nesahá na vás tak, jak si přejete.
  • Žádná chvála – Ať se vám povede cokoli, od partnera slova chvály neuslyšíte.
  • Sex – Buď mezi vámi k žádnému sblížení nedochází, nebo je to sex čistě mechanický, jehož cílem je jen fyzické ukojení. Žádné něžné doteky, polibky, sladká slova.
  • Žádné emoce – Váš partner s vámi nesdílí žádné pocity. Nemluví s vámi o svých touhách, potřebách, radostech ani strastech.
Foto: Profimedia

Sex není buď žádný, nebo je jen mechanický kvůli ukojení fyzických potřeb. Žádné něžnosti se nekonajíFoto: Profimedia

  • Kritika – Asi vás velmi často kritizuje, vidí na vás jen to špatné a vaše chyby zveličuje.
  • Vztek a ticho– To jsou dvě věci, které intimní anorektik používá v komunikaci se svým protějškem. Buď na něj křičí a reaguje vztekle, případně se uzavře a doma nastolí tichou domácnost.
  • Peníze jako zbraň – Peníze partner používá, aby vás ovládal a omezoval. Může vám vyčítat, kolik peněz ho život s vámi stojí, může odmítat přispívat do rozpočtu, tajit je před vámi. Finance jsou prostě zdrojem negativních emocí.

Příčiny hledejte v dětství

Žádná studie, která by řekla, kolika lidí se tato „choroba“ týká, neexistuje, ale Douglas Weiss tvrdí, že známky intimní anorexie lze pozorovat u 29 procent mužů a 39 procent žen.

Příčiny je podle něj potřeba hledat v dětství. Intimní anorexií často trpí lidé, kteří si prošli nějakým sexuálním traumatem, vyrůstali v rodině, kde se nepěstovala intimita, emoce se držely pod pokličkou, láska se neprojevovala. Častý bývá i velmi problematický vztah s rodičem opačného pohlaví, který byl například tyranský či alkoholik. To brání danému člověku sblížit se s kýmkoli opačného pohlaví (matka mě týrala, bude mě týrat každá žena).

Foto: Profimedia

Bez pomoci odborníka se intimní anorexie zvládnout nedáFoto: Profimedia

Náprava není snadná

Vyléčit intimního anorektika není snadné a bez pomoci odborníka to nepůjde. Chce to terapii, která půjde až do hloubky, tedy do dětství.

Existuje ale snadné cvičení, které může léčbu urychlit. Po dobu sta dní s partnerem každý den najděte dvě pozitivní věci či emoce, které ve vás partner vyvolává. Pochvalte se za ně, poděkujte si, povídejte si o nich.

Vše je totiž o vás jako o páru, nelze obviňovat jen intimního anorektika. Jaké partnery si vybíráte, není náhoda, vaše nastavení je s jejich chováním v nějaké kompatibilitě. „Když budete ze všeho obviňovat partnera, stavíte se do role ubohé oběti, ale pokud vezmete zodpovědnost za to, že jste si toto chování nechali líbit, tak máte změnu svého života ve svých rukou," dodává psycholožka Katarína Filasová.

Dovedete si představit život s intimním anorektikem?

Reklama

Načítám