Hlavní obsah

Příběh: Jak Lola porazila nadváhu i anorexii?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče byli alkoholici a příliš se o ni nestarali. A tak začala Lola Pahkinamaki (26) nedostatek lásky zajídat. Ve 12 letech vážila přes 80 kilo a posmívali se jí doma i ve škole. Její snaha shodit však skončila extrémním hubnutím a Lola málem zemřela. Nakonec ale porazila obojí: nadváhu i anorexii.

Článek

Dnes je šestadvacetiletá Finka Lola fitness blogerka a nutriční poradkyně. Má krásné zdravé tělo a ideální váhu: při výšce 161 centimetrů váží kolem padesáti kilogramů. Cesta k tomuhle životu byla ale dlouhá, těžká a Lola při ní málem zemřela.

Těžké dětství

Jako dítě to Lola neměla vůbec lehké. Rodiče měli větší zájem o alkohol než o ni. Byla neustále sama. „Naučila jsem se veškeré své problémy a smutky zajídat, byly to jediné okamžiky, kdy jsem se cítila dobře. Bohužel jsem jedla jen samé nezdravé, tučné a sladké věci,“ vzpomíná Lola. Nikdo jí neřekl, jak se má stravovat, nikdo jí nedal peníze na zdravé potraviny, měla jen to, co doma náhodou bylo.

Když jí bylo dvanáct, vážila přes 80 kilogramů a opravdu trpěla nadváhou. „Ve škole se mi děti posmívaly, šikanovaly mě. Klid jsem ale neměla ani doma, mé tloušťce se smál i děda,“ vzpomíná dnes.

Foto: Profimedia.cz

Nadváhou trpěla Lola od dětství a smáli se jí nejen spolužáci, ale i rodinaFoto: Profimedia.cz

Chci zhubnout

V šestnácti letech se dívka rozhodla, že se svou váhou něco udělá. Její cíl byl jasný: shodit 15 kilo! První rok se to celkem dařilo, Lola hubla zdravě a rozumnou rychlostí. Pak se to ale zvrtlo: „Studovala jsem, a protože studia nebyla levná, po škole jsem vždy těžce pracovala, abych si něco vydělala. Abych odbourala stres, začala jsem také víc sportovat.“ Když měla hlad, ale neměla peníze na jídlo, pila vodu.

„Nakonec jsem nemohla spát a ztratila jsem veškerou chuť k jídlu,“ vypráví. Tehdy šla dokonce i k lékaři, ovšem její hmotnost ještě nebyla extrémně alarmující – měla asi 47 kilo. „Lékař řekl, že je to stresem a fyzickým vypětím, ale poslal mě do nemocnice, abych tam nabrala síly,“ vzpomíná mladá žena. Když nemocnici opouštěla, vážila 53 kilo. „Bála jsem se, abych zase nezeslábla, a tak jsem hodně jedla. Když jsem pak vážila přes 61 kilo, začala jsem se vyloženě nenávidět a rozhodla se opět zhubnout,“ popisuje Lola svůj tehdejší stav.

Foto: Profimedia.cz

Kilogramy navíc Lolu trápily, a proto se rozhodla zhubnout. Jenže se jí to vymkloFoto: Profimedia.cz

Cesta do pekla

Po dvou letech hladovění žila Lola jen na jednom jablku denně a každý den se minimálně čtyři hodiny věnovala tvrdému tréninku. Není divu, že byla na pokraji sil. Byla unavená, neměla sílu ani chodit, neustále jí byla zima, tělo jí pokryly jemné chloupky, které chrání pětiměsíční plod v matčině těle. „Nosila jsem oblečení pro devítileté děti, nemohla jsem na sebe skoro nic sehnat. Veškeré moje spodní prádlo bylo z obchodu pro malé holčičky,“ vzpomíná.

Vážila tehdy 34 kilogramů a pomoc lékaře vyhledala za pět minut dvanáct. „Řekl mi, že pokud nepůjdu do nemocnice, zemřu,“ vypráví Lola.

Foto: Profimedia.cz

Že se z obézního jedince stane anorektik, není nijak neobvykléFoto: Profimedia.cz

Boj o život

Pro Lolu to byl šok, který v ní probudil chuť žít. Nechtěla zemřít, chtěla bojovat. Trvalo dva roky, než se dostala na váhu 48 kilogramů a vrátila se k běžnému životu.

Nyní má zhruba 50 kilo a je spokojená. „Už se nevážím, nepočítám kalorie ani nijak dramaticky nesportuju,“ říká Lola. Dvakrát týdně prý lehce cvičí doma a dvakrát týdně si zajde do posilovny, ale to spíš kvůli odbourávání stresu.

Konečně je se svým tělem spokojená. Pro ještě lepší pocit do sebe investovala asi 150 tisíc korun a dopřála si silikonová prsa.

Foto: Profimedia.cz

Dnes se Lola cítí skvěle a je se sebou spokojenáFoto: Profimedia.cz

Co říkáte, není tohle opravdu bojovnice?

Související témata:

Načítám