Článek
Italové patří podle průzkumů mezi nejštíhlejší Evropany. Proč nemají problémy s nadváhou, vždyť jedí pořád a rádi? „Zejména proto, že jejich jídelníček obsahuje velké množství zeleniny a méně tučných druhů masa,“ uvádí nutriční specialistka Světa zdraví Mgr. Michaela Özdogan Schafferová a dodává, že v italském jídelníčku také nenajdete smetanové omáčky s knedlíky, vepřové, natož smažené pokrmy...
Inspirace pro vás
A co tedy v italské kuchyni najdete? Kvalitní olivový olej místo tuku, čerstvé ryby, mořské plody či libové telecí a kuřecí místo krkovice a bůčku. Žádný kečup, ale omáčky ze syrových rajčat, spousty salátů z čerstvé zeleniny, včetně známého capresse (rajčata s mozzarellou a bazalkou). Také semolinové těstoviny, které jsou vedle celozrnných nejlepší volbou pro dietní jídelníček (mají nízký glykemický index), lehká vína... Zkrátka žádné hotovky, konzervanty, náhražky.
Italové jsou prostě labužníci, proto když sýr, tak skutečný a výrazný, když šunka, tak kvalitní, když zákusek, tak lehký...
Jí se srdcem
Podstatnější je však ještě jedna věc: na jídle si Italové pochutnávají, a nejlépe pohromadě s dalšími. Proč to funguje? „Co se psychiky týče, pohoda u stolu způsobuje, že se cítíte příjemně, a dobrou náladu si tedy nepotřebujete navozovat snědením hromady jídla,“ zmiňuje odbornice Michaela Özdogan Schafferová. Jen zapátrejte v myšlenkách – kdy vy sami nejvíc jíte: ve stresu, ve špatné náladě, když vás něco nebaví…?
Proti gustu žádný dišputát
Že to si vy ale nemůžete dovolit? „Když začnete den koblihou z fastfoodu, k ní si koupíte kávu do kelímku a sníte to za běhu cestou do práce, tak to s vámi udělá úplně něco jiného, než když totéž sníte v klidu,“ říká terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová.
„Jídlo má velký vliv na psychiku, když se cítíte dobře, ovlivní to i vaši mysl. Lépe se vám pracuje, nejste unaveni,“ popisuje Marta Tovtová. Naopak některá jídla podle ní otupují, můžou způsobit agresi, o škodlivosti na zdraví nemluvě…
A jsme zpátky u toho
Shodnou se na tom všichni lékaři i specialisté na výživu: hubnutí je v hlavě. Nejde totiž jen o to si ve snaze zhubnout všechno zakázat, odepírat a být naštvaní, že VY NIC nesmíte. Naopak hledejte pro sebe to nejlepší! Jezte méně, ale kvalitní jídlo, nekonzervované, čerstvé, s přirozenou chutí i vůní. „Když jíte skutečné potraviny, nemusíte mít pravidla. Při konzumaci přirozených, kvalitních jídel totiž nikdo nepotřebuje počítat kalorie ani analyzovat obsah jednotlivých živin na talíři,“ říká výživová specialistka Mgr. Margit Slimáková, Ph.D. Víc zasytí, a tak jich i přirozeně méně sníte...
Pomůže vám to mít zdravé tělo
Že ale máte jídlo rádi? „Láska k jídlu není nic škodlivého,“ říká Michaela Schafferová. „Je spousta gurmánů, kteří si libují v dobrém jídle, stačí jim ale malé množství. Jídlo si užijí, ale nepřejedí se.“ A to je podstatou i italské diety: jíst chutně a mít se u hubnutí rádi. Nebo vám snad ochucený light jogurt chutná víc než rozmixované meruňky s bílým jogurtem? Jedno s druhým totiž úzce souvisí: „Láska a úcta k sobě samému vám nedovolí, abyste si ubližovali nevhodným jídlem, nebo odbýváním se...,“ uzavírá expertka.
Takže se zkuste inspirovat Italy, hoďte se do klidu a dobrou chuť...