Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pomalu ale jistě se blíží období, kdy se na pultech obchodů objeví čerstvé voňavé ovoce. Proto přicházíme s receptem na jahodové koláčky.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Koláčky
  • 250 g listového těsta
  • 350 g čerstvých jahod
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 50 g másla
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 5 lžic vody
Na ozdobu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 hrst čerstvé máty
Článek

Postup

01.

Troubu rozehřejte na 180 °C. V kastrolu rozpusťte máslo, zasypte ho cukrem a zalijte vodou. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábněte dužinu a obojí vložte ke směsi. Nechte probublávat, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte jahody a důkladně promíchejte, aby se všechno ovoce obalilo směsí.

02.

Do malých forem (v případě, že je nemáte, můžete udělat jeden velký obrácený koláč o průměru 26 cm) nalijte jahodovou směs a zakryjte ji vyváleným listovým těstem.

03.

Těsto přimáčkněte ke stranám a dejte péct na 25 minut dozlatova. Když koláčky trochu zchladnou, vyklopte je, posypte moučkovým cukrem a ozdobte mátou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 990,87 kJ
Bílkoviny5,1 g
Tuky25,63 g
Sacharidy56,2 g
Sůl0,64 g
SAFA13,43 g
Vláknina3,94 g
Cukry31,25 g
Související témata:

Načítám