Hlavní obsah

Jak bojovat proti zamlženým oknům? Vyzkoušeli jsme babské rady!

Foto: Thinkstock

Mlžení oken štve celé generace. Jak se ho zbavit? Vyzkoušeli jsme nápady našich babiček!Foto: Thinkstock

Reklama

Zamlžují se vám skla? Zajímalo nás, jestli na to pomohou babské rady, které radí použít zubní pastu, mýdlo nebo kalafunu. A tak jsme je vyzkoušeli!

Článek

Příčin zamlžování oken může být mnoho. Někdy jde o chyby konstrukční, jindy třeba jen podceníte to, že máte na parapetu moc květin nebo máte příliš husté závěsy a záclony, které brání proudění vzduchu až k oknům.

My jsme zkoumali, jak si se zamlženými okny poradily naše babičky, které nemohly sáhnout po žádné chemii, a vyzkoušeli jsme některé jejich zaručené rady. Myslíte, že fungují?

Testovali jsme babské rady

Vybrali jsme si často využívané metody a posuzovali, jak namáhavé jsou a jaký přinášejí efekt.

Babská rada č. 1: Jeden díl glycerinu a deset čistého lihu, které smícháte, a pak směs nanesete na čistá a suchá okna. Důkladně vyleštíte například jelenicí.

Praktické zkušenosti: Sehnat čistý líh není problém, s glycerinem to je horší. Nakonec jsme ho sehnali v obyčejné drogerii, ale mají ho i v lékárně. Do směsi jsme lehce namočili měkký hadřík, nanesli ji na sklo a rozleštili.

Foto: Thinkstock

Zamlžování oken sníží například směs lihu a glycerinuFoto: Thinkstock

Výsledek: Okno zůstalo bez zamlžení nejdéle, ale nemůžeme říct, že by odolalo zcela. Nicméně bylo rychleji zpátky suché. Po dokonalém vyčištění na skle nebyly ani šmouhy nebo mléčné zabarvení.

Babská rada č. 2:Stačí, když mýdlem na okno nakreslíte mřížku, kterou následně rozleštíte.

Praktické zkušenosti: Použili jsme mýdlo, které bylo právě k dispozici, čili přírodní olivové. Musíme přiznat, že matlat si skla v oknech mýdlem chce pevné nervy. Ze začátku máte totiž dojem, že ho z nich už nikdy nedostanete. A v průběhu leštění z vás tahle panika rozhodně neopadá – snad i naopak. Zvlášť, když do toho svítí slunce, které nemilosrdně odhaluje velké rozpité „zapatlaniny“. Chce to čas a trpělivost, než sklo získá původní lesk.

Výsledek:Okno zamlžení odolávalo, ovšem po uschnutí zůstaly na okně pruhy, které bylo zapotřebí zas vyleštit, protože se přes ně divně láme světlo. Tuto metodu rozhodně nedoporučujeme na větší plochy.

Foto: Thinkstock

Nanést na okno vrstvu mýdla nebo pasty na zuby chce zprvu odvahuFoto: Thinkstock

Babská rada č. 3: Na sklo můžete nanést zubní pastu a také pořádně rozleštit – funguje i na zrcadlo nebo brýle.

Praktické zkušenosti: Babičky neporadily konkrétní značku pasty, takže jsme vzali tu, co byla po ruce – Odol. S nanášením zubní pasty na okno možná budete mít stejný problém jako s mýdlem. Dá se ale rozleštit o moc lépe, trvá to kratší dobu. Sklo je ve výsledku čiré.

Výsledek: Zamlžování je pomalejší než normálně a mlží se jakoby ve větších kapkách, čili je déle průhledné. Po oschnutí rosy na něm nezůstaly žádné skvrny.

Babská rada č. 4:Nakreslete kalafunou na sklo mřížku, a pak rozleštěte. Kalafuna přitom nesmí být ani příliš tvrdá, ani příliš měkká, a hlavně musí být čistá.

Praktické zkušenosti:Babská rada neříká nic o tom, která kalafuna to má být. Čili jsme zvolili tu, kterou jsme měli po ruce – z dílny, určenou k pájení. Ta má ale konzistenci asi jako tmavý cukr, a nepodařilo se nám ji „rozpustit“. Proto jsme ji rozdrtili na velmi jemný prášek, který jsme nanesli na sklo. Celou dobu jsme měli obavu, že sklo poškrábeme – to se nestalo, ale bylo jako po natření voskem. Rozleštit tuto vrstvu skoro nejde a zůstává matná a skoro mléčná. Je fakt, že přes ni si žádného zamlžení ani nevšimnete.

Výsledek: Tuto metodu považujeme za zcela neuspokojivou, spíš znepokojivou, protože na skle zůstávají matné stopy i po několikerém vyleštění.

Závěr:Při vší úctě k radám babiček, nejsme uvedenými metodami tak nadšení, abychom je používali jako první volbu.

Jak bojujete proti zamlžování a rosení oken? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám