Hlavní obsah

Jak dobře znáte večerníčky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu 56 let a nejspíš jste s ním usínali vy, vaše děti a znají ho i vaše vnoučata. Kluk s papírovou čepicí je legenda – bez něj jde spinkat jen málokteré dítko. Jak dobře ale tenhle český fenomén znáte?

Článek

Rumcajs, Krtek, Bob a Bobek, Pat a Mat, Maxipes Fík, Štaflík a Špagetka, Jája a Pája... Vyjmenovat všechny hrdiny slavných večerníčků by bylo vážně těžké. Je jich opravdu hodně, koneckonců na televizních obrazovkách se pravidelně objevují už neuvěřitelných 56 let. Jak dobře je znáte?

1. Znělku večerníčku znáte asi opravdu všichni. Víte, který výtvarník je autorem kreslené postavičky Večerníčka v papírové čepici?
2. Na televizní pohádku před spaním se mohly děti těšit každou neděli už od roku 1963, tehdy se jednalo o pořad Stříbrné zrcátko. Večerníček se poprvé objevil 2. ledna 1965, i když ještě bez legendární znělky, která vznikla až v létě toho roku. Jakou pohádku mohly tehdy děti sledovat jako první?
3. V září 1965 se diváci mohli konečně radovat z nové – dnes legendární – znělky. Jakou pohádku uvedl kluk v papírové čepici jako první?
4. Mezi nejoblíbenější večerníčky patří Krkonošské pohádky režisérky Věry Jordánové. Kdo by nemiloval Anče, Kubu, hajného a Krakonoše. A kdo by jim nefandil v boji se zlým Trautenberkem! Vzpomenete si, kdo lakomého nenasytu hrál?
5. Mach a Šebestová je další večerníčková legenda, příběhy dvou dětí a kouzelného utrženého sluchátka milují malí i velcí. Jistě zvládnete zazpívat alespoň začátek úvodní písně, takže určitě víte, do které třídy Mach a Šebestová chodili.
6. Boba a Bobka, králíky z klobouku, zná každý. Jedná se o večerníčkový seriál s největším počtem dílů (91) a také je to historicky nejprodávanější večerníček, na který má Česká televize licenci. Ale víte, který z těch dvou je Bob a který Bobek?
7. Krtek výtvarníka Zdeňka Milera je český národní klenot. Příběhů malého rošťáka vzniklo nespočet. Jaký ale neexistuje a jen jsme si ho vymysleli?
8. Jedním z významných tvůrců večerníčků je Václav Chaloupek. Specializuje se na pořady, které zábavně zachycují život zvířat. Znáte příběhy z jeho dílny, nebo si je spletete s jinými seriály?
9. Mezi další velmi povedené večerníčky patří i zpracování knížky Karla Čapka o štěněti Dášeňce. Šlo o sedm dílů, které kombinovaly hrané záběry a animované pohádky, první byl odvysílán na Štědrý den v roce 1979. Vzpomenete si, jaké rasy tohle slavné štěně je?
10. Pohádky z mechu a kapradí a Křemílek a Vochomůrka, jimž hlas propůjčila Jiřina Bohdalová. To je další klasika. Víte, kdo napsal stejnojmennou knihu, podle níž byl večerníček natočen?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám