Hlavní obsah

Jak dostat do těla více vitaminů? Zkuste zdravé šťávy z ovoce i zeleniny

Foto: Dean Drobot, shutterstock.com

Zkuste opravdu vyždímat z ovoce i ze zeleniny co nejvíc zdraví prospěšných látek!Foto: Dean Drobot, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim a v zimě je třeba díky nepřízni počasí o to více myslet na přísun vitaminů. Zkuste je i v tekuté formě, ovšem bez zbytečných chyb.

Článek

Sníst doporučených pět kousků ovoce a zeleniny denně může dělat leckomu problém, jenže právě v tuto část roku si naše tělo vitaminy žádá. Pokud se chcete vyhnout virovým onemocněním, pomůže vám v tom právě dostatek vitaminů, minerálů a fytoživin, zejména vitamínu A, B, C, E a K, zinku a selenu.

Na podzim se nejlépe hodí ovoce s vysokým podílem vitamínů C – jablka, pomeranče, mandarinky, kiwi. A ty, které mají hodně antioxidantů – třeba hroznové víno.

„Ovoce a zelenina jsou nejzdravější, když se konzumují čerstvé a syrové,“ vysvětluje nutriční specialistka Pavla Tomášková. Čerpat vitaminy doporučuje i z čerstvých zeleninových a ovocných šťáv. Ty dnes nabízí řada kaváren, nákupních center i specializovaných fresh barů, lahvičku plnou vitaminů seženete i v samoobsluze.

Vyplatí se ale investovat i do odšťavňovače, zejména pokud pití šťáv plánujete dlouhodobě a hodláte zapojit celou rodinu. Benefitem je, že si můžete vybrat ovoce a zeleninu jen podle své chuti a vždy máte pod kontrolou, že máte suroviny čerstvé a v prověřené kvalitě.

Foto: archiv firem

Pořiďte si odšťavňovač domů, investice se vám rychle vrátí. Na foto (zleva): Odšťavňovač Tefal Infiny Juice dokáže odšťavňovat a lisovat za studena, navíc má velký otvor a zvládne i objemnější kusy ovoce a zeleniny. Tefal, 3999 Kč. Šnekový odšťavňovač Sencor ovoce lisuje namísto odstředění. Díky pomalému odšťavňování zachovává všechny vitaminy a enzymy. Sencor, 2499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Hotové šťávy v lahvičce jsou skvělé jako rychlá a zdravá svačina. Na foto (zleva): Raw šťáva z řepy, jablka, mrkve a citronu, RawDeli, 120 Kč/0,5 l. Mango ovocný nápoj, Jumex, 35 Kč/500 mlFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Vsaďte na chutě podzimu. Na foto (zleva): Ochutnejte například limitované podzimní drinky s mangem, dýní, hruškou, avokádem nebo kurkumou, které najdete v nabídce UGO barů, od 73 Kč/ 300 ml. Na podzimní únavu vyzraje i řepa, superpotravina goji nebo banán a ananas, bohatý zdroj vitaminu C. V nabídce ovocných barů Fruitisimo, od 79 Kč/300 mlFoto: archiv firem

„Výhodou za studena lisovaných šťáv je především to, že si zachovávají většinu živin a enzymů nezbytných k jejich vstřebávání,“ popisuje Sabina Doskočilová z vitariánského bistra RawDeli.

„Zajímavostí je i to, že se do těla vstřebávají stejně rychle jako třeba alkohol, takže přináší téměř okamžitý povzbudivý účinek. Můžete vyzkoušet i několikadenní detox, kdy se pijí jen čerstvé šťávy. Během detoxu se příjemně zharmonizuje mysl, uzdraví trávicí ústrojí, člověk se cítí lehčí, svěžejší. Mizí i takové neduhy, jako jsou zácpa či únava," pokračuje odbornice.

Ovoce nebo zelenina?

Kombinovat šťávy ovocné a zeleninové lze podle chuti a především vnitřního nastavení každého z nás. „Ovoce na rozdíl od zeleniny obsahuje daleko více přírodních cukrů. Pokud si tedy chcete zachovat optimální hmotnost, nebo ji dokonce snížit, je třeba mít na paměti doporučení pít ovocné šťávy převážně v první polovině dne a šťávy zeleninové si dopřát spíše odpoledne a večer,“ doporučuje Pavla Tomášková.

Zkuste druhy ovoce a zeleniny obměňovat, ať tělo dostává pestrou škálu vitaminů. Vhodné na odšťavňování jsou například jablka, mrkev, hruška, řepa, celer, okurka, petržel… zkrátka téměř vše.

Foto: ESB Professional, shutterstock.com

Dejte si denně alespoň jednu sklenku takovéto vitaminové bombyFoto: ESB Professional, shutterstock.com

„Nevhodné jsou příliš vláknité plody, třeba středová část ananasu, kterou je lepší vykrojit. Také změklé, blátivé ovoce jako banán či měkká meruňka, váže totiž na svou strukturu vodu a umí zalepit otvory v sítu odšťavňovače," varuje Martin Kuděla.

Například rybíz, maliny, ostružiny a jiné drobné bobuloviny se odstřeďují jen ve šnekovém odšťavňovači, z odstředivky jinak vyletí. „Vhodné je do odšťavňovače vkládat různé ovoce, aby se měkké například míchalo s mrkví," doporučuje odborník.

Pokud hodláte investovat do domácího odšťavňovače, nevybírejte pouze podle ceny. „Odstředivé jsou levnější, ale i méně efektivní, ohřevem při strouhání ničí vitamín C a dochází k oxidaci nápoje. Naopak šnekové jsou univerzálnější – snadno odstředí zeleninu, byliny, bobuloviny, neničí ohřevem vitamin C a nápoj při přípravě neoxiduje. Chuť je déle čerstvá a je zdravější," popisuje Martin Kuděla, Product Manager společnosti Tefal. Odstředivé odšťavňovače bývají i hlučnější a energeticky náročnější.

Zamilovali jste si čerstvé ovocné a zeleninové šťávy? Děláte si je sami, nebo kupujete již hotové?

Načítám