Hlavní obsah

Jak je na tom váš vztah? Test stability napoví

Foto: Anetlanda, shutterstock.com

Vášnivá zamilovanost je krásná věc, ale bohužel netrvá věčněFoto: Anetlanda, shutterstock.com

Reklama

Stabilní, nestabilní, toxické, funkční? Manželství může vypadat různě. V jaké fázi se nachází to vaše? Odpovězte na sedm klíčových otázek – jestli to nervově ustojíte. Ona pravda může být příšerná!

Článek

Jak dlouho může být člověk zamilovaný? Odborníci, včetně sexuologa Radima Uzla, mají na věc jasný názor.

„Psychologové považují tři roky za maximum. Delší zamilovanost by už snad byla dokonce patologická. Průměrně trvá vášnivá zamilovanost asi dva měsíce až jeden rok. Umožňují to vylučované hormony, především fenylethylamin,“ popisuje sexuolog ve své knize Nevěra a co s ní s tím, že ke slovu přichází také noradrenalin, hormon způsobující vzrušení, a dopamin, který je zase zodpovědný za příjemný stav mysli, kterému říkáme euforie.

V déletrvajícím vztahu hladiny těchto hormonů trvale klesají a možná v návaznosti na to podle mezinárodních statistik činí u partnerských svazků průměrná doba do rozvodu čtyři roky. No paráda! Jak ale poznat krizi, která k rozpadu vztahu vede?

Foto: LightField Studios, shutterstock.com

Láska je do jisté míry záležitost rozbouřených hormonůFoto: LightField Studios, shutterstock.com

Ožehavé (a věčné) téma

Italská trenérka osobního rozvoje, koučka a mentorka Allison Reiner se pro portál Your Tango nechala slyšet, že mnoho lidí a párů chce vědět, do jaké kategorie jejich manželství spadá. „Všichni chtějí mít jistotu, že je všechno v pořádku, nebo že se naopak něco děje,“ uvedla.

Na základě těchto podnětů a také podle vlastního manželství, jak zdůraznila, sestavila sedm otázek, které odhalují krutou pravdu o stavu manželství. A manuál? Čím upřímněji na ně odpovíte, tím blíž pravdě budete. Nic neodůvodňujte, nevysvětlujte, jen se nad každým výrokem poctivě zamyslete.

Test manželské stability

  1. Trvá partner na tom, že je s vaším vztahem všechno v pořádku, a to přes zjevnou nespokojenost jednoho či druhého?
  2. Má partner pocit, že ho svými stížnostmi, pláčem, připomínkami nebo očekáváním obtěžujete?
  3. Cítíte se osamoceně navzdory tomu, že žijete ve vztahu?
  4. Připadá vám, že si musíte dávat pozor na vlastní myšlenky, pocity a rozhodnutí, jen abyste zachovali míru úrovně vztahu? (Zmíněná expertka to nazývá chůzí po skořápkách vajec.)
  5. Trávíte čas přemýšlením, co můžete udělat proto, aby vás partner měl víc rád? (Jinými slovy nepřemýšlíte o svém blahu, ale je vám přednější to jeho?)
  6. Dochází v rámci manželství k tomu, že potlačujete vlastní potřeby?
  7. Často řešíte, co udělat lépe a jinak, nebo se naopak snažíte vytěsnit z hlavy všechno, co se doma děje?
Foto: Sergej Cash, shutterstock.com

Přiznat si pravdu, že ve vztahu cosi skřípe, bývá složitéFoto: Sergej Cash, shutterstock.com

Co z toho plyne

Odpověděli jste na jednu či více otázek „ano“? Pak máte problém. Vaše manželství není zrovna příkladem štěstí, harmonie a spokojenosti, nachází se totiž ve fázi nestability. Nicméně to neznamená, že nutně musí skončit.

Zrcadlo, zrcadlo…

„Za sebe mohu říct, že když jsem se dostala k pravdivým informacím o stavu svého manželství, byla jsem schopná odhalit důvody nespokojenosti a mohla jsem zahájit vnitřní práci potřebnou k posunu. To posléze znamenalo dynamickou změnu a obrat k lepšímu,“ uvedla koučka Allison Reiner a dodala, že skutečně pracovat se dá tehdy, pokud jste sami k sobě stoprocentně upřímní, což nebývá pokaždé.

Mnoho lidí má strach ze selhání, sužují je obavy z pomluv (co tomu asi řeknou ostatní, že mám problém), nebo se nechtějí postavit pocitu samoty, a proto si dlouho něco nalhávají. Nebuďte jako oni, čelte současné realitě.

„Dobrou zprávou je, že můžete mít pozitivní vliv na váš vztah a je ve vaší moci znovu jej přeměnit na bezpečný a láskyplný prostor. Už jenom to, že se odhodláte k zodpovězení výše uvedených otázek, znamená krok kupředu. Chce to ale odvahu a ochotu pracovat nejen na vztahu jako takovém, ale i na sobě,“ uzavírá Allison Reiner.

A v jaké fázi se zrovna nachází vaše manželství?

Reklama

Načítám