Hlavní obsah

Jak má vypadat salát, který zasytí a pomůže vám zhubnout?

Foto: Profimedia

Zeleninový salát obohacený o výživné a chutné ingredience je skvělý na oběd, večeři i svačinuFoto: Profimedia

Reklama

Chcete zhubnout? Nebo holdujete zdravé stravě? Ať tak či tak, dobře připravený salát je ideální pokrm na oběd i večeři. Jaké suroviny do něj přidat, aby byl výživově hodnotný a zároveň chutnal skvěle?

Článek

Ač nad představou salátu stále ještě spousta lidí ohrnuje nos, jeho příprava nabízí mnoho možností. Rozhodně se nemusí jednat o nudnou kupu zeleniny, do které se nutíte, jen abyste do sebe dostali trochu vitaminů a dalších nezbytných živin. Naopak, pokud se nebudete bát experimentovat, z vašeho salátu se může stát úžasný gastro zážitek!

Samotná zelenina nestačí

Jednou z velmi častých chyb při hubnutí je snaha co nejvíce snížit energetickou hodnotu jídla. Říkáte si, že nejlépe uděláte, když si dáte samotnou zeleninu raději bez zálivky a dalších přísad? Pomineme-li, že takto chudý pokrm si jen málokdo dá opravdu s chutí, takový salát není jako běžné denní jídlo postačující ani z výživového hlediska.

Zeleninu byste měli připravovat právě ve formě zeleninových salátů, protože v samotné zelenině chybí řada důležitých vitaminů – například vitamin B12, či dostatek minerálních látek – železo, vápník, esenciálních aminokyselin a esenciálních mastných kyselin,“ komentuje výživová poradkyně a specialistka na hubnutí Pavla Tomášková.

Foto: Profimedia

Chcete salát bohatší na bílkoviny a vlákninu? Přidejte do něj kuřecí kousky, sýr a celozrnné krutony!Foto: Profimedia

Navíc některé cenné vitaminy obsažené v syrové zelenině, například vitaminy A, D, E a K jsou rozpustné v tucích. To znamená, že pro to, aby je vaše tělo zvládlo vstřebat, musí se konzumovat spolu s tuky, tedy například jako zeleninový salát s kvalitním rostlinným olejem nebo jako příloha k tučným mořským rybám.

Jak salát výživově obohatit?

„Výživovou hodnotu salátu zvýšíte přidáním vhodné bílkovinné složky – to je například libové maso, ryby, vejce, šmakoun, jogurt, cottage či méně tučné tvrdé sýry – a přiměřeným množstvím kvalitního rostlinného oleje či jogurtového dresinku. K obědu přidejte k takto připravenému salátu ještě vhodnou přílohu, která představuje sacharidovou složku, u večeře ale sacharidy spíš uberte,“ shrnuje Pavla Tomášková.

Odbornice dále připomíná, že oběd by měl být největším jídlem dne, proto se o často zatracované přílohy neochuzujte. Do salátu se podle ní skvěle hodí celozrnné těstoviny, kuskus, bulgur, quinoa, brambory, celozrnné krutony či luštěniny. „Takto komplexně připravený salát zasytí na delší dobu a vhodně zvolené sacharidy dodají dostatek energie do druhé poloviny dne,“ komentuje.

Nikdy tedy nezapomínejte, že sacharidy i k hubnutí patří a jejich výrazné omezení je velká chyba!

Foto: Profimedia

Salátu dodá skvělou chuť i oblíbený a velmi zdravý olivový olejFoto: Profimedia

Zkoušejte zajímavé ingredience

Jak už bylo řečeno na začátku, salát nemusí být jen kvalitním a výživově velmi hodnotným pokrmem, ale i neobyčejným chuťovým zážitkem. Nebojte se proto do něj přidat i něco navíc. Výživová specialistka Iva Veselá z poradny Food Life pro vás má několik tipů!

Ovoce – ano, i ovoce skvěle ladí se zeleninou! Zkuste třeba salát s hrozny se sýrem nebo kuřetem, s ananasem a šunkou nebo meloun s prosciuttem.

Pražené ořechy – dodají salátu intenzivní chutě, vyzkoušejte například pražené ořechy se salátem s červenou řepou.

Ochucené balzamikové octy– existuje široké spektrum příchutí od malin, manga, lanýžů, vanilky, fíků, pomeranče nebo čokolády.

Oleje z ořechů a semínek – jestli chcete mít zážitek z nudné zeleniny, vsaďte na olej dýňový, sezamový, lískooříškový nebo z vlašských ořechů. A pokud chcete zažít „nebe v ústech", zkombinujete je právě s ovocným balzamikem.

Klíčky – naklíčené luštěniny (mungo, čočka, cizrna), řeřicha, vojtěška, naklíčená semínka i obilná zrna.

Lahůdkové droždí – znají ho hlavně vegetariáni a vegani, velmi bohatý zdroj vitaminů skupiny B a bílkovin. Výborné je například droždí s výtažkem sladu.

Foto: Archiv firem

Přípravu vašeho oblíbeného salátu vám usnadní tyto kuchyňské pomůcky!Foto: Archiv firem

Máte svůj oblíbený salát?

Reklama

Načítám