Hlavní obsah

Jak moc žárlíte? Prozradí vás typ osobnosti!

Foto: Profimedia

Žárlivost je obecná vlastnost, kterou jen jeden trpí méně a druhý více. A co vy, jak jste na tom?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žárlivost cítí občas asi každý. Někdo ale žárlí víc, jiný méně. Někdo ji umí překonat, jiný ne. Závisí to prý na tom, jaký jste osobnostní typ. Zjistěte, kdo jste, a naučte se tento handicap zvládat.

Článek

Britský deník Daily Mail zveřejnil 16 osobnostních typů, které vytvořila dvojice matky s dcerou Katharine Cook Briggs a Isabel Briggs Myers. Jejich typový indikátor vám řekne, jací jste a jak to máte se žárlivostí. Nejdřív ale musíte zjistit, která čtyři písmena vás charakterizují.

Kdo jsem?

Pokud jste introverti (tiší, uzavření, přemýšliví lidé, kteří mají rádi klid), je vaším prvním písmenem I. Jestli jste spíš extroverti (energičtí, milující společnost, hovorní se sklony dříve jednat, než myslet), je to E. .

Pak postupujte dál:

  • Vnímavost (S) nebo intuice (N) – Pokud získáte nějaké informace, pracujete s nimi tak, jak jsou? Pak jste S. Pokud je různě interpretujete, přidávate jim další smysl, jste N.
  • Myšlení (T) nebo city (F) – Když děláte nějaké rozhodnutí, díváte se na problém logicky, pracujete s fakty, snažíte se o komplexní pohled? Jste T. Zajímají vás i to, jak to vidí jiní lidé? Všímáte si i vedlejších okolností? Sedí na vás F.
  • Úsudek (J) nebo předpoklady (P) – Jak se chováte, když s někým jednáte? Máte vždy na danou věc názor, v podstatě máte předem jasno? Jste J. Pokud jste otevření dalším informacím a názor si vytváříte průběžně, jste P.
Foto: Profimedia

Nejdřív zkuste zhodnotit svou povahuFoto: Profimedia

Možné kombinace

Teď byste měli mít svou vlastní kombinaci čtyř písmen, které vás charakterizují. Přečtěte si, co přesně to o vás říká.

INFJ – Jste hodně vnímaví, na svých blízkých si všímáte věcí, které ostatní nevidí. Proto žárlíte často, a bohužel většinou oprávněně. Když jste v úzkých, máte tendence se uchylovat k manipulaci, jen abyste někoho ve svém životě udrželi.

INTJ – Jste hodně kritičtí a díky důvěře v sebe sama málokdy na své okolí žárlíte. Pokud je někdo v něčem lepší než vy, motivuje vás to k další práci. Své partnery a přátele si vybíráte pečlivě, proto i vaše osobní vztahy bývají pohodové a bez žárlivosti.

INFP – Když žárlíte, nedáváte to na sobě znát. Rychle pátráte, zda žárlíte oprávněně, či ne, potřebujete znát pravdu.

INTP – Úspěch kolegů vnímáte jako výzvu, začátek soutěže, ne jako důvod k žárlivosti. Ve vztahu se snažíte nežárlit, ale pokud už se to stane, rozhodně své pocity neskrýváte.

ENFJ – Velmi vám záleží na tom, co si o vás myslí ostatní. Proto máte velké sklony k žárlivosti. Snažíte se být perfektní, s ničím polovičatým se nespokojíte, proto možná závidíte a žárlíte víc, než byste byli ochotni přiznat.

ENFP – V milostných vztazích moc nežárlíte, zato závidíte ostatním úspěchy, kterých se vám nedostává. Přesto se vám daří žárlivost přeměnit v povel k vlastnímu zlepšení a práci na sobě.

Foto: Profimedia

Žárlivost jde někdy ruku v ruce i s dalšími ošklivými vlastnostmi, třeba se závistivostíFoto: Profimedia

ENTJ – Málokdy žárlíte na své kolegy a jejich úspěchy, ty vás jen vybičují k lepším výsledkům. Je pro vás ale velmi důležitá loajalita a důvěra, proto žárlíte na své blízké, pokud jen malinko cítíte, že k vám nejsou zcela upřímní.

ENTP – Vy na žárlivost nemáte čas. Nikdy se nesoustředíte jen na jednu věc, a pokud zjistíte, že si váš protějšek důvěru nezaslouží, jdete rychle dál, najdete si někoho jiného.

ISTJ – Na jedné straně máte sklony k tomu začít žárlit velmi snadno, na druhé ale máte dostatek rozumu, abyste rychle sami sebe přesvědčili, že vaše pocity nejsou oprávněné.

ESTJ– Rádi jste veřejně a společensky aktivní. Pokud máte pocit, že je vaše pozice ohrožena, cítíte žárlivost a hněv a leckdy se uchýlíte i k urážkám, jen abyste své pocity méněcennosti zmírnili. V romantických vztazích naopak svému protějšku bezmezně důvěřujete.

ISFJ – Abyste se cítili bezpečně, potřebujete cítit náklonnost svých blízkých. Ctíte tradiční pravidla ve vztahu, a když je váš protějšek překračuje, silně žárlíte.

ESFJ – Když jde druhým něco lépe než vám, ztrácíte hlavu a žárlíte. Pokud s vaším protějškem bude někdo flirtovat, zasmějete se tomu. Jakmile ale před vámi bude partner sebevětší banalitu tajit, okamžitě budete žárlit.

ISTP – Jste dost bezstarostní a svobodomyslní, proto se vás žárlivost většinou netýká. Jste spokojeni sami se sebou, nemáte potřebu závidět.

ESTP – Spíš než byste vy na někoho žárlili, sami se stáváte objektem žárlivosti. Když už začnete žárlit na svůj protějšek, držíte své pocity pod pokličkou a vrhnete se do boje o jeho či její srdce.

ISFP – Máte tendence vidět v druhých jen to dobré, proto málokdy žárlíte. A protože si jste vědomi své vlastní hodnoty, nezávidíte ani na úspěchy ostatních, nemáte potřebu soutěžit.

ESFP – Jste rádi středem pozornosti, pokud pokud vás tedy někdo zastíní, přepadá vás žárlivost. Pak máte i sklony k paranoidním představám o tom, že vás chce někdo připravit o vaše významné postavení, a jste proto k okolí velmi nedůvěřiví.

Tak co vám vyšlo? A sedí to na vás?

Reklama

Související témata:

Načítám