Hlavní obsah

Neumí stárnout a dělá blbosti? Vyžeňte mu je z hlavy!

Foto: Isifa

Stárnout by se mělo s elegancí a veselou myslí, jak ostatně na festivalu v Benátkách předvedl i ženami milovaný George ClooneyFoto: Isifa

Reklama

Je jim kolem padesáti let a okolí přemýšlí, zda nezešíleli. Zakládají rockové kapely, předvádějí se na bruslích před dvacetiletými studentkami, okatě si barví vlasy a bezpečný rodinný vůz mění za super nadupaný sporťák či motorku. O kom je řeč? O mužích v přechodu, o těch, co neumějí stárnout se ctí a elegancí. Proč tak blbnou? A jak je vrátit zpátky na zem?

Článek

Je třeba si přiznat, že jen málo lidí umí stárnout. Ženy se hroutí při pohledu do zrcadla, počítají každou vrásku, utratí hromady peněz za kosmetiku, šaty či plastické operace, kterými se snaží maskovat svůj věk. A muži? Ti jsou zase experti na takzvané „přechodové šílenství“, kdy se zničehonic začnou chovat, jako by jim bylo o třicet let méně. Někdy je to úsměvné, někdy trapné, někdy to může skončit pěkným průšvihem. Podívejte se na nejčastější projevy toho, jak muži (ne)umí stárnout…

1. Teď to všechno doženu

Nedávno oslavili padesáté narozeniny, posledních dvacet let se starali o manželku a o děti, které jsou teď dospělé a soběstačné. A muže v tu chvíli vyděsí nepříjemné zjištění, že podzim života se nebezpečně blíží! „V tomto věku najednou přichází panický strach z promarnění života a muž má tendenci dohnat věci, které nestihl,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. A tak si pánové začnou plnit své sny z mládí – zakládají neúspěšné rockové kapely, rodinné úspory utratí za super nabušené sportovní auto a své tělo ozdobí nějakým hodně „drsným“ tetováním.

Foto: Thinkstock

Plnění tajných snů je příznakem mužského stárnutíFoto: Thinkstock

A co na to jejich partnerky? Nejčastěji reagují takto:

- Ty ses zbláznil, vyvádíš jak dvacetiletý kluk!

- Nezdá se ti, že jsi na tohle trochu starý?

- Jsi trapný! Dědek, co si hraje na mladíka!

Jenže ani jedna z těchto reakcí není vhodná. Nejen že muži ublíží, ale navíc vyvolá opačný efekt, než si žena přeje. „Když žena muže prudí, vyvolá v něm ještě větší touhu uplatnit se,“ vysvětluje Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Mnohem lepší je muži ponechat volnost a nechat toho mladého kluka v něm se vydovádět, však ono ho to brzy přejde. Pokud vás ale jeho nové chování vážně rozčiluje a narušuje rodinnou pohodu, zkuste následující postup. Přimějte muže, aby mluvil o svých pocitech a o svých obavách. Je totiž jednodušší založit rockovou kapelu než si přiznat, že mají strach z nemoci, ze stáří, z nemohoucnosti a z toho, že jim život utekl pod rukama. „Žena by měla muže povzbudit, nikoli mu uštědřit lekci. A měla by mu nabídnout alternativu, něco, co by mohli dělat spolu, co by bylo nějakým jejich společným cílem, co by je bavilo a naplňovalo,“ radí Aleš Kalina.

2. Potřebuji adrenalin

Další možností je nečekané a trochu extrémní vyhledávání adrenalinu. Náročnými sportovními výkony či zážitky, během nichž je potřeba překonat strach, si muži dokazují zásadní věc: Ještě nejsem tak starý, mám na to! „Navíc si vyhledáváním adrenalinu kompenzují nepříjemné myšlenky o budoucnosti a o tom, kam směřují,“ dodává kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Stárnoucí muži si potřebují dokázat, že ještě nepatří do starého železaFoto: Thinkstock

Místo poklidných procházek s manželkou, která je vlastně jakýmsi zrcadlem jejich vlastního stárnutí, si pánové raději vyrazí na kurz potápění, paraglidingu nebo se rozhodnou pokořit Mount Everest. Ale pozor, poslední, co by z úst svých žen měli slyšet, jsou následující věty:

- Bože, vždyť se zabiješ! To je tak nezodpovědné!

- Máš rozum? Proč chceš v tomhle věku lézt po horách?!

- Já nevím, že ti nestačí procházka lesem, jako všem ostatním ve tvém věku.

Raději se snažte jeho chování pochopit, koneckonců následné probírání jejich nově nabytých zkušeností a zážitků vás může hodně sblížit. A pokud to přece jen už hodně přehání, zkuste jim pomoci vybrat něco méně adrenalinového, přesto neobvyklého. „Chce to nezkoprnět a stále hledat nové společné aktivity, obklopovat se hezkými věcmi a milými lidmi,“ říká Aleš Kalina. Jednoduše to chce nedat prostor nudě, která poskytuje dostatek času na vymýšlení nesmyslů!

3. S tebou stárnu, s touhle mládnu

Není to jen oblíbený filmový námět, ale často i tvrdá realita. Muž kolem padesátky se rozhodne omládnout a pomoci mu k tomu má o hodně desítek let mladší slečna. Obdivuje ho, zvedá mu sebevědomí, je jednoduše živým důkazem toho, že on ještě vůbec není starý! „Ano, tohle se stává často. Na obranu mužů je ale potřeba říci, že vinen není jen jeden z partnerů, ale vždy oba. Nevěra není otázkou krátkodobého pomatení mysli, ale následkem dlouhodobého neřešení problémů ve vztahu,“ vysvětluje Lenka Černá.

A bohužel muži mají tendenci hledat to, co jim doma chybí, jinde. „Pokud se o vztah nepečuje, tak degeneruje. Muž má tendenci si dál a dál dopřávat doušky života, se sesychající partnerkou se mu ale už žít nechce a své mužství pak lehce prodá nějaké mladici,“ popisuje klasický obrázek z manželských poraden Aleš Kalina.

Jedinou prevencí, ale i řešením v případě, že už k nevěře došlo, je naprostá upřímnost obou partnerů a snaha vztah opravit. Jak překonat nevěru, se dočtete v článku Má milenku? Víme, jak ji dostat ze hry!. Ale při zvládání stárnutí podle Kaliny pomáhají i dvě obyčejné věty:

- „Člověk je tak starý, na kolik se cítí!“

- „Kolik by ti bylo, kdybys nevěděl, kolik ti je?“

Tak si na ně vzpomeňte pokaždé, když vás bude trápit vaše datum narození. A jestli nevíte, jak partnerovi zvednout náladu, přečtěte si článek Jak partnera dostat z „depky"?

Jak zvládá stárnutí váš partner? Se ctí, nebo taky šílí?

Reklama

Načítám