Hlavní obsah

Jak nejlépe utírat prach? Takhle!

Foto: Thinkstock

Připadá vám utírání prachu jako zábavná práce?Foto: Thinkstock

Reklama

Báječné, zábavné, snadné, rychlé, efektivní… utírání prachu?! Také vám všechny ty přívlastky k této pekelné činnosti vůbec nesedí? Není divu! Je to totiž úmorná práce, jejíž výsledek často stojí za houby. Proč? Děláte základní chyby a používáte nefunkční přípravky. Příště už to ale bude jinak, díky našemu testu zjistíte, které nedají prachu u vás doma šanci!

Článek

Prach – mrška, které se ve skutečnosti nedá nikdy zbavit, se doma rojí hned z několika důvodů. Z asi šedesáti procent přilétá vzduchem zvenku, za zbytek můžou kousky lidské kůže, malá vlákna, zbytky koberce nebo „chlupatý dárek“ od našich domácích mazlíčků. „Prach by se měl správně utírat denně,“ shodují se všichni specialisté z úklidových firem. Ale jak to má pracující člověk stíhat?! Pro nás, obyčejné smrtelníky, naštěstí existují šikovné triky, díky kterým bude úklid efektivní a prach nebude zpátky na nábytku ještě před koncem úklidu.

Odshora dolů a (skoro) nasucho

„Nejčastější chybou bývá špatná organizace práce,“ upozorňuje Evžen Nýdrle, odborník na úklid ze společnosti Pohodlnější život. Člověk totiž automaticky poklidí, kam dosáhne, a skříně a police utírá až nakonec. Ale to je špatně! „Postupovat byste měli odshora dolů, aby vám prach nepadal na již uklizená místa,“ vysvětluje Nýdrle. Takže nejdříve skříně a lustry, potom vše ostatní!

Dalším prohřeškem bývá úplně suchý nebo mokrý hadr. Suchý neudrží prach na sobě a mokrý vám spíše uškodí, než pomůže. Stačí pár tahů a šmouhy a žmolky jsou na světě. Navíc na některé povrchy, jako je například dřevo, není takové množství vody vůbec vhodné. „Nám se nejlépe osvědčila důkladně vyždímaná švédská utěrka, navlhčená v emulzi s čisticím prostředkem,“ radí Irena Snížková z úklidové firmy Polygon. Často prý dokonce sáhnou po obyčejné houbové utěrce, která na povrchu nezanechává vlákna.

V případě, že zvolíte hadr z mikrovlákna, v žádném případě ho nepoužívejte jako zmuchlaný kapesník, pěkně ho složte klidně až na šestnáctinu velikosti a postupně ho otevírejte tak, že prach utíráte pořád čistou částí.

Postříkejte hadr

Mezi časté chyby patří i přímá aplikace prostředku rovnou na nábytek. I když to výrobci na obalech radí, nedělejte to. Jednak sprej nastříkáte nerovnoměrně a nadělá fleky, jednak se vám vrstva usadí na nábytku a ten pod tíhou opakovaného postupu postupně začne ztrácet původní lesk a barvu. V případě, že na použití podobných přípravků trváte (mnohdy jsou zbytečné), stříkejte je na hadr.

A když už si všechny poznatky hezky utřídíte a připravíte se na úklid, nezapomeňte na místa, která oko rádo přehlíží. S hadrem nezapomeňte zabloudit na lustry (nízké i ty vysoké), vypínače a zásuvky, topení, dveře, rámy obrazů nebo jednotlivé věci na poličkách. A nakonec? Zapojte do hry i vysavač. Podlahy nezametejte, smetákem byste jen opět rozvířili prach. Lux si přitom poradí i se záclonami, závěsy, plyšovými hračkami a samozřejmě koberci.

Foto: Thinkstock

Důležité je prach při úklidu nerozvířitFoto: Thinkstock

Co dělat, když…

  • … vidíte pavučinu? Pořiďte si speciální smeták na pavučiny, který se díky hranatému tvaru dostane přesně do rohu; nastavitelná délka rukojeti také není úplně k zahození.
  • … chcete utřít prach z elektroniky? Můžete použít opět v emulzi namočenou a velmi důkladně vyždímanou švédskou utěrku nebo také suchou utěrku se speciálním přípravkem (ty klasické na LCD a plazmu ale nepatří!). Existují také papírové navlhčené ubrousky přímo na monitory a obrazovky.
  • … když chcete pomoct? Zapojte do hry děti! Pomůže třeba zábavný maňásek Dust Bunny (z Perpetualkid.com), který zároveň funguje i jako prachovka.

Zkoušeli jsme na vlastním nábytku

A jelikož jsme sami chtěli vědět, jak fungují speciální přípravky a pomůcky na utírání prachu, vtrhli jsme do drogerie, nakoupili a vyzkoušeli. Tady jsou výsledky – známkuje se jako ve škole!

Diava multifunkční – proti prachu

Známka: 4 Cena: 54,90 Kč Test: Problémy nastaly hned při nanášení přípravku na hadr – v hlavici totiž divně praskalo a zdálo se, že se každou chvíli rozpadne. Vůně také nenadchne; po utření povrchu zanechala šmouhy i špínu. Výsledek za 3 dny: Prach se vrátil hned po utření a 3 dny tam také zůstal. Takže spokojenost velmi nízká!

Domol – čistič na nábytek s antistatickým efektem

Známka: 3 Cena: 44,90 Kč Test: Vůně spreje nijak nenadchne, nicméně přípravek nezanechává šmouhy. Následná kontrola bílým ubrouskem však prokázala, že se špínou vám příliš nepomůže. Výsledek za 3 dny: Na nábytku sedí prach opravdu jen minimálně, výsledek je uspokojivý.

Pronto proti prachu

Známka: 2 Cena: 94,90 Kč Test: Na tmavém nábytku zanechává bílé stopy, které musíte hadrem důkladně rozetřít. Příjemně však voní a špínu zanechává jen nepatrně. Výsledek za 3 dny: Po prachu a špíně ani stopy!

Prachovka Pronto

Známka: 4 Cena: 129,90 Kč Test: Úspěšně na sebe lepí prach a poměrně obstojně na sebe nabalí i povrchovou špínu. Při sebemenším pohybu z ní však prach vylétá ven a za několik vteřin ho máte zpátky na utřeném nábytku. Jediné, co lze ocenit, je snad pouze fakt, že hezky vypadá. Výsledek za 3 dny: Prach je zpátky – což se vlastně dalo i čekat...

Prachovka flink & sauber

Známka: 4- Cena: 49,90 Kč Test: Než vůbec vyzkoumáte, jak se s takovým „zázrakem“ pracuje, chvíli to trvá. Ani úspěšné nasazení rukojeti na prachovku vám však s úklidem moc nepomůže. Po použití z prachovky lítá většina utřeného prachu a ve srovnání s předešlým výrobkem zanechává na nábytku i více špíny. Výsledek za 3 dny: Stejný výsledek jako u předešlé prachovky – neuspokojivý.

Prachovka flink & sauber a vzorovaná prachovka Spontex

Známka: 3- Cena: obě 19,90 Kč Test: Pokud se spolehnete na výrobce a podle jeho návodu na hadr nepoužijete vodu ani žádný přípravek, zázraky nečekejte. Po setření prach ihned sedá zpět na nábytek a opravdu lehce z něj vypadává. Výsledek za 3 dny: Podle očekávání si prach na nábytku hned po utření lebedil, takže po 3 dnech nezbývalo než popadnout navlhčený hadr a znovu utřít.

A jak je to u vás? Jaké přípravky používáte vy? Čím si pomáháte při utírání prachu? Podělte se o své zkušenosti a tipy s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám