Hlavní obsah

Jak pomoci krvetvorbě?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bledá pleť, únava, slabost, omdlévání, bušení srdce, hučení v uších, bolesti hlavy, závratě a někdy dušnost. Všechny tyto projevy jsou známkou chudokrevnosti, kterou byste určitě neměli podceňovat.

Článek

Je vhodné navštívit včas lékaře, protože je zapotřebí nejprve určit příčinu anémie, a teprve poté nasadit cílenou léčbu. I za běžnými stížnostmi na nekvalitní lomivé nehty a vypadávání vlasů lze vystopovat jako možnou příčinu anémii.

Kde vzniká problém?

Transport kyslíku mají na starosti červené krvinky, v nichž se váže na červené krevní barvivo, které se nazývá hemoglobin. Máte-li anémii, krev obtížně získává dostatek kyslíku a nemůže jej pak distribuovat do svalů, mozku a do dalších orgánů. Moderní strava, spojená s konzumací průmyslově připravovaných potravin, bývá často nevyvážená. Ze střeva se pak nevstřebávají potřebné látky pro výstavbu červených krvinek a dochází k nutriční anémii, která je spojena s nedostatkem železa, jenž je základní složkou hemoglobinu. Existuje ještě řada dalších příčin chudokrevnosti, které jsou součástí mnoha jiných poruch či nemocí.

Už víte, co vám chybí?

Po tom, co jsme si řekli o příčinách anémie, je logické, že jejímu vzniku předejdete pestrou stravou obsahující optimální množství železa, dále kyseliny listové, vitaminu B12, vitaminu B2 (riboflavinu) a B6 (pyridoxinu). Udržovat krvinky zdravé pomáhají i vyšší dávky vitaminu C, který přispívá také ke snížení únavy a je univerzálním klíčem k odolnosti organismu.

Vezměte na pomoc rostlinné látky

Proti chudokrevnosti můžete použít také sílu rostlin. Dodávají tělu látky podporující tvorbu červených krvinek, díky nim také lépe využijete železo a minerály přijímané z potravy.

Rostliny, které prospívají krvi

Nehleďte na vinnou révu pouze jako na výchozí surovinu chutného alkoholického nápoje, i když je jeho střídmé popíjení doporučováno pro zdraví. Vinná réva se sama obhájí jako zdroj vitaminů, minerálů, bílkovin, organických kyselin a aminokyselin. Krvi prospívá díky obsaženým vitaminům skupiny B a vitaminu C. Některé vitaminy a minerály přítomné v hroznech příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek. Jsou bohaté také na bioflavonoidy.

Vitamin C má příznivý vliv na tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdraví těch nejtenčích cév – vlásečnic. Zmiňme ještě třísloviny ve vinné révě, které mají na pevnost vlásečnic také prospěšný vliv. Některé obdobné látky, které obsahuje vinná réva, najdete například v černém bezu. Jsou to opět flavonoidy, třísloviny, silice, vitaminy skupiny B a vitamin A, který podporuje metabolismus železa a funkce imunitního systému. Příroda obdařila bioflavonoidy i ostružiník křovitý, kde opět můžete těžit ze vzájemně se posilujících účinků antioxidantů s vitaminem C. Ostružiny obsahují také draslík, hořčík, železo, vlákninu a kyselinu listovou.

Společnost TEREZIA COMPANY vyvinula doplněk stravy HEMO PLUS + s hroznovým vínem + kyselina listová + železo + vitamin C. Přípravek díky obsahu vitaminů B2, B6, B9 a B12 přispívá k tvorbě červených krvinek a hemoglobinu a díky obsahu železa přispívá k přenosu kyslíku. Přípravek je vhodný pro bezlepkovou dietu. Žádejte v lékárnách nebo na www.hemoplus.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám