Hlavní obsah

Jak přežít premenstruační syndrom?

Foto: Thinkstock

Premenstruační syndrom trápí většinu ženFoto: Thinkstock

Reklama

Premenstruační syndrom není mýtus! Podle odborníků se s jeho nepříjemnými projevy, jako jsou podrážděnost, přecitlivělost, depresivní nálady, citlivost prsou či pocit nafouklosti, potýká až 80 procent z nás. A vzhledem k tomu, že menstruce přichází každý měsíc, prožíváme PMS tři měsíce z roku a tři až osm let za celý reprodukční život! Pojďme si říct, co za tím vším stojí, ať máme argument pro naše partnery, kteří nás nechápou!

Článek

Znáte ten vtip: Jaký je rozdíl mezi teroristou a ženou v době premenstruačního syndromu? S teroristou se dá vyjednávat! Ano, premenstruační syndrom (PMS) se mnohdy netýká jen ženy, ale i jejího vztahu. Vždyť která z nás neslyšela větu typu: „Jsi strašná, mluv na mě, až budeš mít po ,tom'." Osmatřicetiletá Romana o tom ví své.

„Děsím se toho každý měsíc. Nejprve se mi nafoukne břicho, všechno mě nadýmá, ta bolest mě budí i v noci. A pak přijde totální změna nálady, jsem podrážděná, příteli odsekávám," popisuje. „Přepadne mě úzkost, vztek, pocity méněcennosti, neschopnosti, začnu se ponižovat před druhými, nadávat si. Ve výsledku nenávidím sama sebe," říká Romana, která se přiznává i k tomu, že má dost velký strach z toho, že jí tyto stavy zničí vztah. „Můj přítel mi už řekl, že ho tyto moje stavy děsí. A já bych tak chtěla dítě, ale bojím se, že si ho se mnou právě kvůli tomuhle nepořídí," svěřuje se Romana.

Co se to se mnou děje?!

Romana rozhodně není jediná, jak jsme již zmiňovali, premenstruační syndrom v menší či větší míře trápí až 80 procent žen. Mezi nejběžnější psychické příznaky patří výkyvy nálad, zlost a výbuchy hněvu, podrážděnost, úzkost a napětí, deprese, plačtivost či nesoustředěnost.

Po fyzické stránce pak ženy s PMS nejčastěji trápí citlivost či napětí prsou, pocit nafouklosti, otoky, křeče, bolesti hlavy, únava, poruchy spánku, váhový přírůstek či zvýšená chuť k jídlu.

Je tedy jasné, že PMS není žádný mýtus, ale realita. Přesto je to taková malá medicínská záhada, jejíž příčinu si nedokáží zcela vysvětlit ani odborníci. Příznaky syndromu, kterých je známo až 300, se objevují týden až dva před příchodem menstruace a mizí s krvácením. A jasné je jen to, že PMS souvisí s měnícími se hladinami hormonů (estrogenu a progesteronu) v době, kdy se tělo připravuje na menstruaci. A každá žena na to reaguje trochu jinak...

Foto: Thinkstock

K PMS patří i podrážděnost a změny náladFoto: Thinkstock

Nestyďte se požádat o pomoc

Bohužel velká část žen, které PMS trápí, to pokládá za jakýsi úděl žen. Podle gynekoložky Kateřiny Svojanovské z ambulance Mediconet, která se PMS ve své praxi věnuje, je přitom možné nad premenstruačním syndromem zvítězit. „Ženy by se neměly bát požádat o pomoc svého gynekologa. Doporučuji vyhledat pomoc odborníka kdykoli, když příznaky, nebo klidně jen jeden, jsou natolik závažné, že ženám znepříjemňují život a omezují je v běžných činnostech," říká Kateřina Svojanovská.

Léčba existuje!

Možností, jak se zbavit premenstruačního syndromu, je hned několik.

Typ 1: Úprava životního stylu

Zkuste upravit svůj způsob života. „Pozitivní vliv na premenstruační příznaky má například dostatek spánku, alespoň osm hodin denně. Přiměřená fyzická zátěž, relaxační cvičení, jako je jóga, a samozřejmě úprava jídelníčku, v němž by mělo dojít k omezení solí, cukrů, alkoholu, kofeinu a nikotinu,“ popisuje MUDr. Kateřina Svojanovská, která založila i internetovou poradnu pro ženy trpící PMS. Nevíte si rady, jak upravit svůj životní styl? Hubnoucí komando vám pomůže!

Typ 2: Doplňky stravy

Další možností jsou nejrůznější doplňky stravy. Zhruba 7 až 14 dní před menstruací se doporučuje užívat vápník, hořčík, vitamin B6 a vitamin E. „Z přírodní léčby se pak užívá třezalka tečkovaná, extrakt z drmku obecného, olej z pupalky či odvar z ploštičníku. Nicméně chybí klinické studie, které by jejich účinky potvrdily,“ upozorňuje doktorka Svojanovská.

Typ 3: Hormony

Pokud žádná z předešlých rad nezabere, první volbou gynekologů je většinou dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce. Dřívější studie sice velký vliv na PMS neprokázaly, ale změna nastala ve chvíli, kdy byla vyvinuta hormonální antikoncepce kombinovaná s drospirenonem. „Progestin drospirenon má takzvané antimineralokortikoidní účinky, tedy zabraňuje nadměrnému zadržování vody v těle, a příznivě tak ovlivňuje příznaky PMS,“ potvrzuje Kateřina Svojanovská.

Největší výhodou této antikoncepce je především změna dávkovacího režimu. Každý měsíc totiž žena užívá 24 účinných pilulek a čtyři takzvané placebové, které hormony neobsahují. U předešlých typů antikoncepce byla ale tato pauza sedmidenní. „Zkrácením intervalu bez hormonů ze sedmi na čtyři dny dochází ke snížení kolísání hladin hormonů v organismu ženy, a tím k dalšímu pozitivnímu ovlivnění příznaků PMS,“ vysvětluje gynekoložka Kateřina Svojanovská.

Tak, milé čtenářky, snad vás informace, že jsme „v tom" skoro všechny, uklidnila a že už víte, jak na příští výpad vašeho partnera reagovat...

Reklama

Související témata:

Načítám