Hlavní obsah

Jak přežít rozchod? Těchto 10 rad si zapište za uši!

Foto: Profimedia

Vždycky to nějakou dobu trvá, než se z rozchodu vzpamatujete. Ale proč si to dělat těžšíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Procházíte si zrovna bolestivým rozchodem? Trápíte se, je vám bídně a nevíte, jak z toho ven? Nedělejte chyby, které jsou pro ženy typické, a zapište si za uši základní rady odborníků.

Článek

Každý na rozpad vztahu reaguje trochu jinak, ale ty základní emoce (bolest, smutek, zlost, vztek a pocity bezmoci) mívají snad všichni. Jak tohle nehezké období přečkat bez větší úhony a vrhnout se vstříc novému životu? Máme pro vás deset nejdůležitějších rad od našich odborníků.

1. Emoce ven!

Vyplakejte se, dejte průchod všem emocím, které s vámi cloumají. Hrát si na silnou holku, kterou nic nezlomí, je chyba! „Emoce z vás musí ven. Když je zabrzdíte, zamrznou ve vás a budou se chtít projevit v nejméně vhodnou dobu nebo v novém vztahu,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková.

2. Nepitvejte to

Co se stalo, stalo se. Vypovídat se je v pořádku, ale neustále se v minulosti hrabat, pitvat ji, snažit se nacházet odpovědi, které snad ani neexistují, nikam nevede. Jen vám to znemožňuje se posunout dál.

Foto: Profimedia

Je dobré se vyplakat a vypovídat. Ale rozebírat dokola pořád totéž je jako přisypávat sůl do ranFoto: Profimedia

3. Neobviňujte se

Ve vztahu jsou na všechno vždycky dva, není důvod, proč byste měla veškerou zodpovědnost za rozchod brát na sebe. Pocit viny vás opět jen brzdí v rozletu a sráží vaše sebevědomí.

4. Nikomu nic nedokazujte

Rozešli jste se? To se stává. Není to důvod dokazovat (kamarádům, ex partnerovi a podobně), že opustit vás byla chyba. Makejte na sobě, ale kvůli sobě samé, ne proto, aby ostatní viděli, jaký poklad ve vás váš bývalý měl. „Kdykoli se někomu druhému snažíte dokázat, že na něco máte, ztrácíte sami sebe. Vaše rozhodování totiž vychází z nesprávného záměru,“ tvrdí Kateřina Matláková.

5. Nelámejte nad sebou hůl

Máte pocit, že za nic nestojíte? Že už budete navždy sama? Tak na tyhle myšlenky zapomeňte, zakažte si je! „Je přirozené, že vás to napadne, ale vůbec si tyhle vzorce do hlavy nepouštějte. Svou energii věnujte spíš než negacím představám o hezké budoucnosti, která vás čeká,“ radí koučka partnerských vztahů Barbora Sedláková.

6. Važte si sebe sama

Mějte k sobě úctu a dělejte vše proto, abyste na sebe mohla být pyšná. Neponižujte se. A to ani častým střídáním sexuálních partnerů, což je velmi častá reakce žen na rozchod. „Vy jste to nejluxusnější zboží na trhu! Vyzkoušet něco nového, poznat nějaké jiné muže? Proč ne! Vždy si ale hledejte partnery, kteří si vás váží a obdivují vás a nestřídejte je příliš často,“ dodává Barbora Sedláková.

Foto: Profimedia

Neobviňujte se, ale poučte se. Sebereflexe vždy pomáháFoto: Profimedia

7. Udělejte si sebereflexi

Až se trochu vzpamatujete, zkuste se v klidu zaměřit na minulý vztah. Co v něm bylo špatně, v čem jste chybovala vy, v čem váš ex. „Napište si na papír, z čeho jste se poučila, a jaké chyby již nebudete opakovat. Pak minulost uzavřete,“ radí koučka partnerských vztahů Lenka Černá ze Školy pro ženy.

8. Dovolte si být sama

Máte právo na to být chvíli sama, nemít chuť jít do společnosti, bavit se. „Ráda používám termín emoční vyhořelost, která prostě po rozchodu nastává. Buďte tedy klidně jen sama se sebou a nenadávejte si za to, že jste nespolečenská,“ říká Lenka Černá.

9. Žijte svůj život

Možná se doposud vše točilo kolem vašeho partnera, místo „já“ bylo spíš „my“. Společné aktivity, zájmy, dovolené, volný čas. „Rozchod je pro vás příležitost zjistit, co jste VY a co činí šťastnou VÁS,“ tvrdí Kateřina Matláková. Najděte si nové aktivity, poznávejte sebe sama, nové lidi, nový život. Užívejte si to!

10. Přijměte rozchod

Udělejte za minulostí a nepovedeným vztahem tlustou čáru. Přijměte ten rozchod. „Nechte partnera ze svého života odejít, nesnažte se ho získat zpět. Berte situaci jako definitivní,“ radí koučka partnerských vztahů Hana Wolf.

Jak jste zvládala rozchod vy?

Reklama

Načítám