Hlavní obsah

Sedm rad, aby slunce neublížilo!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pobyt na slunci nesmíte přehánětFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nachytat něco málo bronzové barvičky je už tak trochu letní povinností. Ale pobyt na slunci v horkých dusných dnech nemusí pro váš organismus vždy znamenat úlevu nebo odpočinek. Ba naopak! Pokud to se sluněním přeženete, je to dokonce zdraví škodlivé. S našimi tipy vám ale slunce neublíží!

Článek

Pozor, jako pobyt na slunci se však nepočítá pouze opalování, ale třeba i pěší procházka nebo „jen" celodenní pobíhání po městě, třeba za nákupy. „Před slunečními paprsky byste se měli chránit pokaždé, když jdete ven z domu," upozorňuje MUDr. Jarmila Nová.

1. Vyberte správný krém

Nejčastěji se jako ochrana před slunečními paprsky používají opalovací krémy s ochranným UV faktorem. Ten byste měli vybírat podle typu vaší pleti. „U nás je to jednoduché. Blondýny, přírodní zrzky a velmi světlé typy pokožky je třeba natírat krémy s faktorem 30. Ženy, které mají světlé nebo hnědé vlasy, ale jejich pleť se dobře opaluje, by si měly koupit krém s faktorem 20 až 25. Lidem s typem pokožky, která se na slunci nikdy nespálí, postačí faktor 15," doporučuje lékařka Jarmila Nová.

Pro ženy s tmavší a smíšenou pletí, například černošky, mulatky či asiatky, je v našich podmínkách vhodný faktor 10. A chystáte-li se k moři do jižní Evropy, vyberte krém s faktorem o deset čísel vyšším, než používáte zde. Při cestách do tropů pak minimálně krém s faktorem 50.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

U opalovacích krémů je rozhodující výše UV faktoruFoto: samphoto.cz/jiunlimited

2. Kvalitní sluneční brýle

Vedle pokožky je třeba chránit také váš zrak, a proto byste se neměli bát investovat do nákupu kvalitních slunečních brýlí označených nálepkou s informacemi o UV filtru. Ten má za úkol odrážet škodlivé sluneční paprsky. „Sluneční brýle musí zakrývat velkou plochu okolo očí. Je nepřípustné, aby vám do očí třeba ze strany brýlí svítilo slunce. Proti ostrému slunci nejlépe fungují černé a tmavě šedé odstíny," říká doktorka Nová.

Brýle bez UV filtru jsou pro vás dokonce nebezpečnější, než kdybyste žádné neměli. „Tmavé sklo na brýlích způsobí to, že oko ještě více otevřete a škodlivé záření se vám do očí dostane více, než když brýle nemáte," varuje Nová.

3. Vzdušné přikrývky hlavy

Jako ochranu před sluncem používejte přikrývky hlavy v podobě vzdušných čepic nebo klobouků, ideálně bílé barvy. Ta totiž sluneční paprsky odráží. Chráníte se tak před úpalem a přehrátím organismu. „Když slunce dlouho pálí na hlavu a je navíc dusné počasí, můžete dokonce omdlít, neboť se vám zvyšuje krevní tlak. Mnohdy navíc dochází i k dehydrataci organismu," doplňuje lékařka Nová.

Ženy si mohou vzít i lehce uvázaný hedvábný šátek nebo klasický „slamák". „Přikrývka hlavy musí být dostatečně prodyšná. Pokud není, zapařuje se vám pokožka mezi vlasy a dochází tak i k častějšímu vypadávání vlasů," varuje MUDr. Nová.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chraňte si oči kvalitními brýlemiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

4. Zvyšte pitný režim

V létě byste měli vypít minimálně dva až tři litry tekutin denně. Počítají se i tekutiny v potravinách, například v polévce. „Pijete-li v teplých letních dnech kávu nebo alkohol, je třeba o to víc pít nealko nápojů. To proto, že kofein i alkohol tělo dehydratuje."

5. Nezapomínejte na vitaminy

V jídelníčku by vám v létě rozhodně neměla chybět zelenina a ovoce. Jedná se totiž o zásobu vitaminů a osvěžujících tekutin v podobě ovocných a zeleninových šťáv.

6. Sprchujte se častěji

Pravidelnou návštěvu sprchy byste v létě neměli považovat jen za projev hygieny, ale také jako způsob, kterým můžete ochladit své tělo. Sprchujte se ve studené nebo vlažné vodě několikrát denně. Vaše pokožka se tak hydratuje, díky čemuž nepraská, nepálí a je více elastická.

7. První pomoc

A co dělat, když už to zkrátka nevyšlo? „Pokud si spálíte kůži na sluníčku, důležité je dodržovat pitný režim a nevystavovat se slunečnímu záření. V lékárně si na spálenou pokožku kupte panthenol," radí Jiřina Babičková, zdravotní sestra. A pokud to máte do lékárny daleko, postižené místo můžete potřít bílým jogurtem. Ten pokožku zchladí a jogurtové kultury napomůžou lepšímu hojení.

A co když vás postihne úpal? Spolehlivě zabere vzdálení se ze slunce a polknutí paralenu - sníží teplotu a uleví.

Tak vzhůru za sluncem!

Reklama

Související témata:

Načítám