Hlavní obsah

Jak se dělá jíška

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Muži jsou v kuchyni velmi zdatníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polévka, to je grunt! Nevíte ale, jak ji vylepšit, aby byla něčím výjimečná? Minule jsme si říkaly o různých zavářkách, ale chtělo by to ještě „něco". No přece jíšku! Vždyť muži milují polévky, ve kterých lžíce stojí. A to jíška umí.

Článek

Na zahuštění polévek používáme jíšky světlé nebo tmavé. Dále máme jíšky mastné nebo suché. Narozdíl od našich babiček si můžeme koupit jíšku hotovou, ale není nad tu pravou domácí, co říkáte?

Světlou jíšku uděláme nejlépe z 1/3 másla, 1/3 sádla a 1/3 rostlinného tuku. Je dobré ji připravit vždy čerstvou, protože velmi brzy ztratí vůni a chuť. Na bílou jíšku se nesmí tuk rozpálit, jen rozpustit. Poté přidáme mouku a mícháme tak dlouho, až jíška přestane pěnit. Nenecháme ji dlouho na ohni - světlá jíška musí být jen mírně nažloutlá.

Bílou jíšku uplatníte ve světlých polévkách - například do bramboračky, koprové polévky, květákové a houbové polévky, atd. Naproti tomu taková játrová polévka, kmínová, hrachová a gulášová polévka, musí mít jíšku tmavou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zahuštěné polévky vás zasytíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Na tmavší jíšku se tuk do světlehněda rozpálí (nejlépe v aluminiovém kastrolku nebo na nerezu) a pak teprve se přidá mouka. Až zcela ztmavne, je dobré přidat (když jíška hnědne) trochu tlučeného cukru, aby dostala lepší barvu a dalším pražením nezhořkla. Musí se však pilně míchat na mírném ohni, aby se cukr nepřipálil. A můžete si ji schovat i do zásoby, pokud ji uložíte do kamenné nádoby s pokličkou, je později připravena k použití.

To jsme mluvily o jíškách mastných. Suchou jíšku připravíme tak, že hladkou mouku pražíme za stálého míchání nasucho a s tukem (buď použijeme máslo nebo dobrý olej) ji spojíme až tehdy, když jsme dosáhly potřebné barvy. Tato jíška se používá zejména pro diabetiky a pro lidi s různými zdravotními problémy a dietami.

Přidáme vám TIP, kde použijete naši světlou jíšku - štědrovečerní rybí polévka

Příprava se skládá z několika kroků:

1. Nejdříve povařte zeleninu (mrkev celer, petržel, méně cibule) pokrájenou na plátky asi ve 2 litrech vody 1 hodinu. Rybí hlavu dohněda poduste na másle s hrstí zelené petrželky a poté ji podlejte částí vody ze zeleniny a nechte asi ¼ hodiny povařit. Připravte si husté síto a přeceďte hlavu se zeleninou do větší nádoby. To, co zůstalo na sítě, opět dejte na máslo podusit. Toto opakujte tak dlouho, pokud stačí voda ze zeleniny.

2. Dále dejte do menší nádoby jikry, játra, mlíčí a vařte v nevelkém množství neslané vody asi ½ hodiny. Po uvaření přidejte tyto ingredience k přecezené polévce.

3. Do jiného kastrolku si nastrouhejte mrkev a zároveň s posekanou petrželí za stálého míchání duste na másle. Poté podlejte trochou vody, povařte a přeceďte do polévky. Nakonec přidejte světlou jíšku z másla. Když je dobře povařená, lze přidat i nudle a špetku pepře.

Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám